VIŠE OD 4000 SUDIONIKA U SVEČANOM MIMOHODU 50. VINKOVAČKIH JESENI

VIŠE OD 4000 SUDIONIKA U SVEČANOM MIMOHODU 50. VINKOVAČKIH JESENI

21. rujna, 2015.

IMG_5888

Unatoč najavljenoj kiši, organizatori Vinkovačkih jeseni ipak su odlučili održati mimohod na vinkovačkim ulicama, a kako se kasnije pokazalo, to je bio pun pogodak. Iako su se tamni oblaci nadvili na središte grada, sunce je na kraju rastjeralo oblake, a nekoliko kapi kiše nije smetalo veselju velikog broja sudionika mimohoda.
Šarenilo nošnji i prikazanih običaja iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, opravdali su očekivanja velikog broja gledatelja okupljenih na vinkovačkim ulicama.
Početak, ali i kraj mimohoda označili su kuburaši Viteškog društva Svetog križa Lobor. Nakon Gradskog puhačkog orkestra, mažoretkinja, predstavnika manifestacija Mladost i ljepota Slavonije i Zimskog spremanja, vinkovačkim ulicama prodefilirali su Vinkovački šokački rodovi, samičari seminara folklora panonske zone, etno frizure Hrvatske, KUD Tkanica iz Vinkovaca u starogradskim nošnjama, te Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010.

Prvo kulturno-umjetničko društvo u mimohodu bila je Grančica iz Đeletovaca, a ova čast ukazana im je jer su Đeletovčani do sada sudjelovali u svih 50 Vinkovačkih jeseni, dok su njihovi članovi bili jedni od utemeljitelja manifestacije 1966. godine. Osim folkloraša u mimohodu je prigodno sudjelovalo i 50 gajdaša, kao i brojni drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon folklornih skupina ulicama Vinkovaca prošlo je 50 lipicanaca i konjanika, te 25 svečanih konjskih zaprega. U prvom četveropregu našli su se velikani manifestacije: Zvonko Vanđura iz Đeletovaca, Ilija Šimunić iz Nuštra, te Mato Čajkovac iz Prkovaca, koji su aktivno sudjelovali u organizaciji prvih Vinkovačkih jeseni. S njima je u zapregi bio i Đuro Pandža iz Nijemaca, koji je bio sudionik prve manifestacije.

Nakon mimohoda, sada već tradicionalno, sudionici su, uz posjetitelje, zaplesali Najveće kolo. Oko 50.000 ljudi plesalo je po cijelom gradu. Uz ulice i trgove, po prvi puta plesalo se i na Slavonskom sokaku, na kojem se našlo desetak KUD-ova, no najveći broj folkloraša, najveće kolo je zaplesalo na stadionu Cibalije. Čak 50 kulturno-umjetničkih društava našlo se na travnjaku vinkovačkog drugoligaša, koji je bio posebno ukrašen za jubilarno 50. izdanje Vinkovačkih jeseni.

Po okončanju Najvećeg kola, na glavnoj pozornici u središtu grada započeo je drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code