VINOGRADI NA LETOVANIČKOM VRHU

VINOGRADI NA LETOVANIČKOM VRHU

14. svibnja, 2021.

 

S dvije tisuće loznih čokota u primjerno uređenoj  vinogradskoj plantaži na jugoistočnim obroncima Vukomeričkih gorica lekeničkoga Pokuplja, Marinko Zevnik (53) spada među najupornije zaljubljenike sela i poljoprivrede. Zaposlen u sisačkoj Područnoj službi Porezne uprave, taj vrijedni i vječito nasmijani čovjek nastavljač je tradicije svojih starijih. Pokojni djed Viktor, 1920. naseljenik iz Hrvatskoga zagorja, naime, bio je dugogodišnji vincilir, čuvar vinograda veleposjednika Novaka, Mesarića, Krčelića i drugih na nekad teško pristupačnom i šumovitom vrhu ponad opjevanoga sela Letovanića na Kupi.

Osim Marinkova djeda, stalna imanja imali su za jugokraljevine u Letovanićkom Vrhu i doseljenici s otoka Krkai Malinske, Bajčići i Dolovčakovi (Marožini). I dok je Marinkov pok. otac Stjepan do poprilično udaljene kemijske tvornice “Radonje”/”Herbosa” iz prebivališta sisačkih Sela do desne obale Save putovao biciklom, naviku prometovanja na dva kotača naslijedio je i najmlađi između troje djece, službenik ovršne naplate dugova.

Zajedno s braćom pok.Borisom i sekom Šteficom, Marinko Zevnik temeljito je renovirao staru opekom zidanu hižu, a glavninu poljoprivrednih radova, okopavanja i orezivanja vinograda obavljali su tijekom vikenda. Ipak, obitelj Zevnik najpoznatija je po pomoći koju tri ili četiri desetljeća pok. Viktor, Marica i Štef i njihovi potomci pružaju novim vikendašima: od posudbe alata i električne struje do izvlačenja zaglavljenih vozila iz pokupljanske ilovače. Njihovim posredovanjem nabavljane su svojedobno i sadnice čempresa iz Vojvodine. Uostalom, najnoviji susjedi Čanak iz Zagreba i Siska i Samoborci, Kristina i Darko Hudec, uspješno uređuju svoje voćnjačke parcele. Marinkovom organizacijom, iskopali su Hudeci 15-metarski bunar pitke i sanitarne vode. Naš sugovornik, međutim, podsjeća kako bi općina Lekenik trebala još mnogo toga učiniti u održavanju makadamskih prometnica, odnosno gradnji kanala oborinske vode. Dodajmo na kraju da Marinko Zevnik, supruga mu Sandra i kći Lara često putuju u nepoznato. Kao zaljubljenici prirode ili pak kao pratnja suprugu i ocu za skijaških rekreacijskih spustova u Francuskoj i Italiji. Što im drugo poželjeti nego puno zdravlja i što manje sportskih skijaških ozljeda.. (J.F.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code