VICE ZAŠTO NE OTKRIJEŠ TKO JE UBIO BRUNU?

VICE ZAŠTO NE OTKRIJEŠ TKO JE UBIO BRUNU?

16. listopada, 2018.

Reci Vice zabogamiloga, ako znaš, od koga si to čuo da su išla trojica ubiti Brunu i reci njihova imena i prezimena. Ja mislim da znaš njihova imena i prezimena, pa reci ih konačno, da znamo istinu o ubojstvu velikog hrvatskog domoljuba i briljanatnog publicistu i pisca. Nabrojio si organizare, imenovao, egzekutore nisi, pa reci nam imena Bruninih ubojica. Bio si tih dana u Parizu na studijskom putovanju

Piše: Ante MATIĆ

Prije četrdeset godina 16. studenoga 1978. godinje, ubijen je mučki u Parizu Ante Bruno Bušić. Mnogi su o tome pisali i govorili, pa nedavno na hrvatskoj televiziji govorio je o tome i Vice Vukojević. Do sada se govorilo i pisalo da ga je ubio jedan udbaški ubojica, a sada je Vice izišao sa svojom istinom o trojici ubojica, koji su krenuli ubiti, pa ga je jedan od njih upucao u nekom pariškom mračnom predvorju, a ova dvojica su čekali u autu, blizu te kuće, pa kad je udbaški ubojica obavio taj krvavi posao, uskočio je u auto i sva su trojica zbrisali s mjesta zločina i, kume moj, iz Francuske.

Nikad zaboravljeni

Reci Vice zabogamiloga, ako znaš, od koga si to čuo da su išla trojica ubiti Brunu i reci njihova imena i prezimena. Ja mislim da znaš njihova imena i prezimena, pa reci ih konačno, da znamo istinu o ubojstvu velikog hrvatskog domoljuba i briljanatnog publicistu i pisca. Nabrojio si organizare, imenovao, egzekutore nisi, pa reci nam imena Bruninih ubojica. Bio si tih dana u Parizu na studijskom putovanju.

Koliko sam ja u sve to upućen, išlo je to ovako. Jedan od najvećih zločinaca ljudskoga roda i dvadesetog stoljeća Josip Broz zvani Tito, dao je usmenu naredbu Franji Herljevića da se likvidira Bruno Bušić, pa je taj tada ministar policije Hrvat Franjo Herljević pokrenuo udbašku mašineriju zla, od vrha do dna. Od Beograda, preko Zagreba, Rijeke ,Mostara, Splita do Pariza. Ta udbaška banda nalagodavaca, organizatora, suradnika i krvika izvela je taj zločin kako je to uvijek činila kad je ubijala hrvatske domoljube, emigrante, Hrvate u lijepoj našoj tuđini. Dakle iz Lijepe naše krenula je horda udbaških bosova iz Beograda, Zagreba, Rijekle, Splita, Mostara… u lijepu našu tuđinu i ubili u Parizu našega, nikad prežaljenog i nikad zaboravljenog Brunu. Brunu sam oslovljavao sa imenjače, ili Bruneleski. Svi mi koji smo ga poznavali i s njim se družili nikad ga prežaliti nećemo, i nikad oprostiti nećemo onima kojii su naredili njegove smaknuće, organizirali i likvidirali pucnjema iz pištolja pred vratima kuće, gdje je privremeno obitavao tih dana u Parizu. Stalno je bio prijavljen u Londonu. Dabogda se osušila ruka koja je u Brunu pucala. Ako je živa ta prokleta ruka i ako je ta krvavu ruku pod ovim krvavim podnebesjem, ja vjerujem i nadam se da će tu crvenu, krvavu ruka stići ruka pravde.

Moć pisanja

Za ovu četrdesetu godišnjicu smrti A.B.Bušića prilažem ovu moju pjesmu u prozi, koju su neki krivo shvatili i na razne načine zlonamjerno i zlurado intepretirali.O toj mojoj pjesmi posebno ružno je pisao Anđelko Mijatović, koji nije razlikovao moć pisanja i moć govora. Tako je Bruno govorio,a ja napisao, naravno, podosta se toga kasnije obistinulo što je govorio daleke 1975. godine u jednom njemačkom gradu na rijeci Meini. Sve to sročio sam u pjesmi, koju možete pročitati uz ovaj moj zapis o Bruni i njegov zloj sudbini.

Ovu pjesmu u prozi napisao sam 1975. godine u Frankfurtu, nakon jednog druženja s pokojnim Brunom Bušićem i Zlatkoim Markusom (publicist, živi u Švedskoj) i prvi put objelodanio u mojoj zbirci pjesama Kamena knjiga na 77 stranici. Mnogo godina kasnije obistinile su se Brunine riječi, kojima sam, naravno i normalno dodao nešto svoje, pa bi se moglo reći da je Bruno ovako govori, a ja pisao. Neka nitko više ne krade moje misli i zlorabi moje riječi. I neka nitko više ne zloupotrebljava moju pjesmu objelodanjenu u Kamenoj knjizi, i neka nitko ne dira moju neumrlu uspomenu na pokojnog imenjaka, kojeg sam volio kao brata i silno poštivao kao čovjeka od kojeg se imalo što čuti i naučiti. Bruno je je jedan jedini, nitkom sličan, od nikoga viši ili manji, kao iz Božjeg prsta isisan genilajni um i blistav pisac naše kronike vremena.

Tako je govorio Bruno Bušić

Frankfurt, 1975.

Da smo složni davno bi imali državu.

Biće i rodit će se slobodna Rvacka

kad padne berlinski zid

kad se budu pod ovim krvavim podnebesjem

rušila komunistička krvava carstva

kao krvave kule od karata.

Nema države bez krvavih gaća.

Pobit ćemo se za slobodu sa Srbima,

s poturicama i sa posrbicama

a možda i s našim izdajicama.

Teret rata podnijeti svi podjednako.

Kad se oslobodimo srpskog ropstva,

komunističkog mraka i zlosilja

i stvorimo konačno državu,

vidjet će se kako naši kradu.

Svatko nas je krao i potkradao,

oslobađao nas slobode i nade,

a najteže će biti kad nas naši budalaši

budu varali, lagali, krali i prodavali

svjetskim maherima i makro lopovima.

Navalit će na nas velike ptice grabljivice.

Do neba i Boga dižem svoj glas

Kako tada nas spasiti od nas? T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ante Matić
  #1 Ante Matić 22 listopada, 2018, 05:12

  FRANO BITANGO KOMUNISTIČKA
  Smeće ljudsko ispod moga tekst nemaš pravo pisati te svoje gadosti , jer ću ti ja jebat sve po spisku.
  Tko god pročita moj pokušaj da konačno dođemo do istine tko je naredio, tko je organizirao i tko je izvršio Titovo odobrenje da se ubiju Bruno Bušić. Očekivao sam da će netko tko možda više o tome znao, dopuniti moj tekst, dati neke nove pojedinsti i tako složiti mozaik udbaškog zla, pa se nađe neki idiot Frano koji vrijeđa mrtvog Brunu Bušića i mene kao pisca i čovjeka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. .FRANO
  #2 .FRANO 19 listopada, 2018, 00:17

  BRUNO BUŠIĆ ,DINARSKI TALIBAN ,KOJI NIJE ZNAO NI GOVORITI.???

  TKO TO NAMA PRODAJE DOMOLJUBLJE KOJIM SE NA OVIM PROSTORIMA DEVEDESETIH GODINA POKUŠALO REINKARNIRATI ,STEPINČEVU BOŽJU DRŽAVU ,ZLOČINAČKOG KATOLIČKOG NAUMA ,ŽELJOM DA VJEČNO VLADA SVOJIM SLJEDBENICIMA KAO BOGATA I OSINONA RAZVRTANA ZAJEDNICA,ZBOG ČEGA JE KROZ ČITAVU SVOJU POVIJEST POSTOJANJA PROIZVODILA RATOVE,GENOCIDNOG KARAKTERA I STALNO SE BOGATILA, ZGRTANJEM BOGATSTAVA ,A NJENI SLJEDBENICI UVJEK OSTAJU ,ZATUCANI ,ČANDALE. PA
  TKO TO NAMA NUDI JOŠ JEDNOG DINARSKOG ZATUCANIKA,OSOJNOG I PRISOJNOG TALIBANA, KOJI NAM JE HTIO SKROJITI JOŠ JEDNU STEPIČEVU DRŽAVU U KRVI DA GA UPIŠEMO U HRVATSKU POVIJEST, POSMRTNO, KAO NEKOG VELIKANA,HRVTSKOG OSOJA I PRISOJA,KATOLIČKOG TALIBANA. MAŠALA. A ČOVJEK NIJE ZNAO NI GOVORITI A KAMOLI MISITI. PA TKO SMO MI OSTALI HRVATSKI GRAĐANI KOJI ŽIVIMO NA KONTINENTALNOM DIJELU OVE NAŠE HRVATSKE .??MANJE HRVATI, MANJE PAMETNI, MANJE SVIJESNI SEBE I SVOG ENTITETA I DIGNITETA.???? ISTINA ,RAZLIKUJEMOSE ,JER SMO PREVLADALI ONU NAJNIŽU STEPENICU LJUDSKE SVIJESTI ,NISMO NA STUPNJU OPAŽANJA , I KATOLIČKA CRKVA NEMA ŠTO DA TRAŽI MEĐU GRAĐANIMA SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI. NJOJ TREBAJU ZATUCANI I ČANDALE. I NEKA TAKVE POZIVAJU NA MISE I NEKA TAKVIMA PJEVAJU POSMRZNE DAVORIJE.
  I GLE ,DA SE UPITAMO , DA SVI TI KATOLIČKI , DRŽAVO-TVORNI, MOZGIĆI LEGU SE IZ TRIBALNE KATOLIČKE NAHIJE, TE NAM TA KATOLIČKA, PLJAČKAŠKO-ZLOČINAKA KORPORACIJA I MISAMA KITI NEKE SVOJE ZATUCANIKE KAO HEROJE DUHA, ALI ONOG KATOLIČKO ZATUCANOG. I MI,OSTALI GRAĐANI HRVATSKE, BI TREBALI GLORIFICIRATI NJENE IZABRANIKE ,NJENE POSLUŠNIKE, ANTROPOIDNO, DINARSKE TALIBANE KAO JEDINE DOMOLJUBE.
  NEKA SE CRKVA I SVI DINARSKI ,OSOJNI I PRISOJNI, KATOLIČKI TALIBANI, JEDANPUT OSVJESTE MAKAR OPAŽANJIMA,JER DO SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI JE DUG PUT ,KOJI VODI MIMO CRKVE A NE U CRKVU,ZA OSVIJEŠĆENJE. PA NEKA SVOJE DOMOLJUBLJE OKAČE NA CRKVENA ZVONA I NEKA MLATE SA NJIMA DO MILE VOLJE I NEK NJIMA OKUPLJAJU SVOJU ZATUCANU BRATIJU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. autor
  #3 autor 18 listopada, 2018, 18:39

  Da je čist rekao bi istinu, koja bi ga oslobodila sumnje mnogih, ovako…jebiga, zna se !

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 18 listopada, 2018, 13:32

  Najbolje da Vice prizna, pa da pokopa brdo drugih pored sebe.
  Nije on baš tako naivan i proiziran.
  Pa ako je čist i pošten neka to kaže javno svim medijima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Zlatko
  #5 Zlatko 17 listopada, 2018, 07:33

  Prije će biti da su prekrajali deogađaje i uljepšavali svoju prošlost,a naštimavali da se zataška istina o njima i ostalima koji su sudjelovali u organizaciji ubojstva Brune Bušića

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Svjedok
  #6 Svjedok 17 listopada, 2018, 07:30

  Tu dvojicu udbaša Vice i Vukušić kidnapirali i držali ih nekoliko dana u nekoj kući doli u Dalmaciji. To se događalo čini mi se odma poslije prvih izborav. Sigurno su iz njih iscijedili istinu o ubojstvu Brune Bušića

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Dalmoš
  #7 Dalmoš 17 listopada, 2018, 07:26

  Kako je Vice tajno ispitivao udbačke čelnike Petra Gudelja i još jednoga zaboravio sam mu ime, oni su mu sigurno rekli sve kako je bilo , koje nalogodavac i tko su ivšitelji. Sjetio sam se udbaški mudonja se zove Zelić. Bilo bi zanimjivo javno saslužati tu dvojicu udbaških…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Bosanac
  #8 Bosanac 17 listopada, 2018, 07:21

  Znači, taj Vice bi mogao biti jedan od organizarora likvidacije Brune Bušića

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code