TREĆINA PODUZEĆA NE VRAĆA KREDITE

TREĆINA PODUZEĆA NE VRAĆA KREDITE

15. ožujka, 2014.

 

Banke u gospodarstvu 800 1 Custom

Okrugli stol “Banke u gospodarstvu:Tko će preuzeti rizik”

Napisao: Ivan Raos              

Popuštanjem kreditnih uvjeta ne smije se ugroziti stabilnost bankarskog sustava, jer na bankama je da pomognu oporavku ekonomije –  složili su se sudionici okruglog stola «Banke u gospodarstvu: Tko će preuzeti rizik» kojeg su organizirali magazin Banka i Hrvatska udruga banaka, održavao se 13.ožujka 2014. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

“Hrvatska narodna banka učinila je sve u okviru svojih mogućnosti kako bi dobu recesije pomogla bankama da nastave kreditirati poduzeća, a sad je na poslovnim bankama da odgovore na zahtjeve poduzeća za nižim cijenama kredita na način da spuste kamate na depozite, čime će sebi osloboditi prostor za spuštanje kamata” – istaknuo je Ante Žigman, savjetnik u Hrvatskoj narodnoj banci na pitanje dr.sc. Tomislava Ćorića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

ZAOKRET OD NISKE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

Ćorić je, kao jedan od sudionika rasprave u kojoj su sudjelovali i Milan Deskar Škrbić iz Erste banke, Ivan Šverko iz Hypo Alpe Adria banke i Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, istaknuo da su poslovne banke i HNB zapravo jedini ozbiljen čimbenik u državi koji može učiniti zaokret od niske gospodarske aktivnosti i nekreditiranja poduzeća.

Zaokret bi se trebao sastojati u tome da regulator omogući bankama povećanje likvidnosti u sustavu spuštanjem razine obvezne pričuve i popuštanjem regulative, što bi zaista omogućilo bankama da kreditiraju poduzeća uz niže kamate i ponovno pokrenu ekonomiju.

Željko Ivanković glavni urednik magazina Banka naglasio je da su kamatne marže hrvatskih banaka zapravo niske u Hrvatskoj, a da posebni kreditni programi koje je Hrvatska banka za obnovu i razvitak nudila tvrtkama, nisu dali očekovane zapaženije rezultate.

„Danas, davanje prostora bankama da se razmašu na taj način“, tvrdi Žigman, „dalo bi zamaha nenaplativim kreditima. Nakon šest godina recesije, financijska stabilnost bankarskog sustava je jedino što nam preostaje. HNB će nastaviti djelovati na obuzdavanju ranjivosti sustava jer bankama HNB ne treba kao zadnje utočište, jer imaju dovoljno likvidnosti” – podsjetio je Žigman.

Petar Lovrić je rekao kako mali i srednji poduzetnici danas imaju puno više problema s ročnošću kredita koje uspiju ishodovati, stoga je zamolio bankare da se više usredotoče na produženje ročnosti.

Ivan Šverko stoga je pojasnio kako u Hrvatskoj banke već danas imaju problem s različitim ročnostima svojih depozita i plasmana (koji) bankama povećavaju rizičnost njihovog poslovanja. Ipak, u Hrvatskoj su prosječni rokovi depozita građana ispod godine dana istaknuo je Šverko, pa u takvoj situaciji nema mogućnosti za značajna povećanja ročnosti kredita. 

POMNO PRIPREMLJEN SKUP

U raspravu se na kraju uključio i direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, koji je rekao, da ukoliko se kriteriji za dobivanje kredita olabave, banke će kreditirati i tvrtke i gore od onih koje danas najteže dobivaju bankarske zajmove, čime će se i povećati udjel nenaplativih kredita, posebno kod poduzeća, koja danas ne vraćaju čak 28 posto svojih kreditnih zaduženja.

Sve u svemu bilo je dojmljivih i sadržajno primjećenih istupa izlagača na ovom pomno pripremljenom  i ozbiljenom okruglom stolu Banke u gospodarstvu: Tko će preuzeti rizik održanom zagrebačkom Hotelu Dubrovnik – koje će banke i finacijske kuće u Hrvatskoj ozbiljeno propitivati. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pouzdan zajmodavac.
  #1 Pouzdan zajmodavac. 16 kolovoza, 2018, 05:52

  Zdravo,

  Jeste li zainteresirani za dobivanje pomoći od privatnog zajmodavca?
  Jeste li tražili pouzdanog zajmodavca s kojim se možete pouzdati i raditi s punim povjerenjem?
  Jeste li odbijali vašu banku u vezi s dobivanjem kredita?
  Želite li otvoriti tvrtku ili proširiti postojeće tvrtke?
  Imate li hitnu ili kritičku medicinsku situaciju i trebate hitni zajam?
  Imate li dugove za čišćenje i trebate zajam?
  Jeste li student i treba studentski kredit?
  Trebate li zajam za osobne potrebe?

  Ovo je privatni zajmodavac po imenu gospodin Rod Alfred; registriran za posudbu širom svijeta. Ja sam sposoban izdavati sve vrste zajmova s ​​maksimalnim iznosom od 35 milijuna dolara. Pružam 24 sata online gotovinskih kredita s neprekidnom službom za korisnike na čekanju da prisustvujem vama. Bez obzira na vaš posao (zaposleni ili nezaposleni) i dalje ćete dobiti zajam. Dajemo kratkoročne i dugoročne zajmove. Sve ove usluge zajma su kamatna stopa od 3%. Molimo, ako vam treba zajam, kontaktirajte nas dolje ..

  E-adresa: [email protected]
  WhatsApp: + 2 3 4 8 0 2 5 9 3 4 6 9 9

  Ovdje ste uvijek dobrodošli. Dobit ćete svoj zajam ovdje i mi ćemo obrišiti vaše suze. Imamo dobru poslovnu reputaciju. Slobodno nas posjetite danas.

  Hvala vam.
  Direktor.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. patrick
  #2 patrick 14 srpnja, 2018, 01:50

  PATRICK CREDIT FIRM.
  Trebate hitni zajam za financiranje Vašeg posla ili u bilo koju svrhu? Mi smo certificirani i legitimni i međunarodni zajmodavac zajamčeni zajam Mi nudimo zajmove poslovnim tvrtkama, veliki problem klijentima koji imaju financijski problem i kojima je potrebno rješenje po prihvatljivoj kamatnoj stopi?
  Obrađeno unutar 3 od 6 radnih dana. Mi smo certificirani, pouzdan, pouzdan, učinkovit, brz i dinamičan. I surađujte s financijama za nekretnine i sve vrste financiranja poslovanja, kontaktirajte nas danas na e-mail tvrtke: [email protected] ili whatsapp sada +1 (213) 863 6283

  Trebate 100% FINANCIJE .. dajemo zajmove s povoljnom kamatnom stopom od 4% ([email protected])

  Naše usluge uključuju sljedeće:

  1.Home krediti.
  2. Poslovni zajmovi
  3.Mortgage
  4. zajmovi za odobravanje kredita
  5. Kućni zajmovi
  6. Zajam zajmova
  7. Osobni zajmovi
  8.Debt konsolidacija kredita
  9. Car zajmovi
  10. Zajmovi za obrazovanje

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code