KORUGA: NEMAR I ZABORAV PREMA DUHOVNOJ GLAZBI HRVATSKIH SVEĆENIKA

KORUGA: NEMAR I ZABORAV PREMA DUHOVNOJ GLAZBI HRVATSKIH SVEĆENIKA

1. srpnja, 2020.

 

Piše: Igor Koruga

Predstavljanje crkvene glazbe unutar domaće ili svjetske glazbene povijesti, nezahvalan je pothvat; što zbog određenih datosti i razvoja koje se tiču pojedine crkve i države, a što zbog neizvjesnog historiografskog odnosa (i funkcije) u i prema umjetničkoj modernosti te prema dijalektički određenom značenju pojmova kao što su sakralno, profano, duhovno, liturgijsko, crkveno i svjetovno. Možda su baš zbog toga, među inima, i brojni hrvatski skladatelji sa svojim djelima oduvijek bili nedovoljno istraženi, čak neotkriveni i neprisutni u nacionalnom glazbenom obrazovanju. Međutim, sve tamniji pogled na domaću kulturu uspjeli su rasvijetliti organizatori i umjetnici 29. svečanosti Pasionska baština 2020 naglasivši cjelovito, makar posljednjeg festivalskog dana, nužnost promidžbe uradaka domaćih autora, velikim dijelom svećenika i redovnika/redovnica, žrtava komunističkog režima, koji su zbog služenja Crkvi i domovini nerijetko bili proganjani, zatvarani, ubijani, a potom i prešućivani, zaboravljeni i zanemareni.

Molitva i poticaj

Završni je, dakle, koncert bio priređen u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. godine, u zagrebačkoj Crkvi sv. Jeronima (Maksimirska 125) od 20 sati, pod imenom Christus Vincit, a ondje su se vrijednim glazbenim spomenom na starogradišćanske zatvorenike o. Kamila Kolba (1887-1965) i vlč. Matiju Ivšića (1894-1963) te na o. Anselma Canjugu (1894-1952), koji je ondje i preminuo, primjerno osvrnule sopranistica Nikolina Pinko Behrends (1984), violinistica Ana Kirchmayer Wonnemann (1972) i orguljašica Eva Kirchmayer Bilić (1971). Osim Kolbove Ja vjerujem, za glas i orgulje (stihovi dr. Velimir Deželić st, 1924), Ivšićeve Pjesme Majci Božjoj Bistričkoj, za glas, violinu i orgulje (stihovi vlč. dr. Svetozar Rittig,1933) i Canjuginog Preludija u B-duru (Logorske skladbe, Stara Gradiška 1947-52), program je sadržavao odabrane skladbe Anđelka Klobučara (1931-2016), Borisa Papandopula (1906-1991), Dore pl. Pejačević (1885-1923), Jakova Gotovca (1895-1982) te Ave Mariju, za violinu, glas i orgulje, 1925, i Andante religioso, op. 10 iz Due pezzi per organo, o. Bernardina Sokola (1888-1944), ubijenog na Badiji, kao i naslovni Christus Vincit, ofertorij za orgulje (1938), o. Miroslava Grđana (1915-1945), nestalog u Bleiburgu. S pomalo potisnutom violinom glazbenice su emotivno protumačile i Pokajnicu za glas i klavir (stihovi Josip Riječanin, 1977), op. 70, skladatelja, pedagoga i glazbenog pisca, dr. Huberta Pettana (1912-1989) koji nije mogao napredovati više od srednjoškolskog nastavnika, pjesmu Kraljici mira, za glas violinu i orgulje, skladateljice, orguljašice, pedagoginje i muzikologinje s. Lujze Kozinović (1897-1975) te, na samome kraju nastupa, skladbu Zdravo Majko, Djevice, vlč. Albe Vidakovića (1914-1964), obrađenu za violinu, glas i orgulje. Niz skladbi poslužio je, na određen način, kao molitva za oprost prema nemaru i zaboravu, za duše i doprinos spomenutih te posebno kao poticaj mladom glazbeničkom naraštaju za pozornije istraživanje i vrednovanje hrvatske glazbene baštine.

U gudačkom D-duru

S namjerom da se obuhvati sve bez razlike upoprijeko, navest ću i to da je u nedjelju, 28. lipnja 2020. godine, u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina (Jordanovac 110) od 20 sati, u okviru istog festivala, pred zahtjevnom publikom nastupio Zagrebački (gudački) kvartet, predvođen mladim i vrlo agilnim prvim violinistom Martinom Krpanom (1995) i super raspoložen pri izvođenju Klobučarove peterostavačne Partite za gudački kvartet, Uskrsnu Isus doista, po kojoj je sam događaj bio nazvan, te Gudačkog kvarteta br. 3 u D-duru, op. 44, br. 1, Felixa Mendelssohna Bartholdyja (1809-1847). I premda su gudači, bez zadrške spram harmonijski široko postavljene centralne teme (Maestoso), ostinatnih minijatura (Andante), separiranih glasova u polaganom Largu i fugalnih oblika u umjerenom (Allegro) finalu, vjerno opisali suvremeni rukopis Anđelka Klobučara, sve je skupa kulminiralo u epskoj tvorevini Felixa Mendelssohna Bartholdyja, punoj energije i ljepote, izgrađenoj na velikoj ljestvici. Gudačkim D-durom jednako su se spretno (po)služili svi izvođači u burnoj i živahnoj komunikaciji prvoga stavka, samouvjereno napisanog i ispoliranog u sonatnoj formi. Priča s D-durom ponovila se u završnom saltarellu, vrtložnoj inačici plesa iz XVI stoljeća koju je Mendelssohn, valja reći, gotovo identično obradio u finalu (Presto) poznate Simfonije br. 4 u A-duru, op. 90 (Talijanske). Središnjim, unutarnjim stavcima (Menuetto i Andante) vladalo je, pak, kontrastno ozračje glatkih, svilenih, po dojmu pomalo rokoko elemenata. Stoga su najvišu sveukupnu ocjenu za interpretaciju zaslužili svi odreda: Martin Krpan, Martin Jordan (violončelist) te braća Davor i Hrvoje Philips (violina i viola). Davor je, naime, opet neznatno iskočio od ostatka ansambla dokazavši pritom, po tko zna koji put, svoj status ponajboljeg drugog violinista svijeta. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 22:38

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Linda Mark
  #2 Linda Mark 3 srpnja, 2020, 08:45

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu, SAD. Trenutno sam udovica s troje djece i zapala sam u financijsku situaciju u travnju 2020. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite od raznih zajamnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim vragovima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i više ih nećete čuti, učinili su mi to dva puta prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite gospodinu Davidu Wilsonu za vaš zajam.

  Nude sve vrste zajma.
  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto za molim vas, recite mu samo ja gospođa Linda McDonald da vam usmjerim sreću ………………. ….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code