VELJKU MARIĆU U GLINI NE DOZVOLJAVAJU LIJEČENJE

VELJKU MARIĆU U GLINI NE DOZVOLJAVAJU LIJEČENJE

17. studenoga, 2015.

veljko-maric-ac1c8043f07b6163e0023d45c55c56d1_view_article
Nakon što je početkom lipnja transferiran iz srpskog u hrvatski zatvor, Veljko Marić, jedan od najpoznatijih hrvatskih osuđenika, kao da je propao u zemlju. Kad su ga dopremili da u Hrvatskoj nastavi služiti zatvorsku kaznu od 12 godina (dosad je odležao pet godina i četiri mjeseca) mediji su mu dali iznimnu pozornost, ali to je, kao i štošta u našoj zemlji, kratko trajalo

Napisao: Mladen Pavković

Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji služi zatvorsku kaznu u Glini, iznimno je nezadovoljan tamošnjim tretmanom liječenja. Trebao bi hitno u bolnicu, ali to mu zasad ne dopuštaju. Riječ je o bolesti prostate, koja ga muči još od kad je bio na robiji u Srbiji. Vjerovao je da će mu po povratku u Hrvatsku pomoći, ali očito ništa se od toga nije dogodilo, pa čak se sumnja da su ga namjerno i krivo liječili – rekla nam je u telefonskom razgovoru ogorčena njegova supruga Marijana, koja je potom i dodala da je dosad jedino za njega bolje što nije u Srbiji, već u Hrvatskoj. Ostalo je isto, ili samo malo drugačije.
Kad su ga dopremili u Hrvatsku na nastavak služenja kazne od 12 godina mnogi su obećavali brda i doline. Međutim, slučaj Marić je vrlo brzo zaboravljen, bez obzira što sva sudska dokumentacija govori o nepoštenom suđenju, bez pravovaljanih dokaza. Uostalom, tko se bolje želi upoznati sa svim onim što se događalo s mojim suprugom može to pogledati i u vašoj knjizi „Veljko Marić- nisam kriv“, koja je u nakladi tvrtke „Tonimir“ objavljena ove godine. Kad je bio na robiji u Srbiji bio je u mogućnosti telefonom nazvati „koga je htio“, a otkako je u Glini čak i telefonski pozivi su mu ograničeni, pa može jedino dobiti mene, odvjetnika i gotovo više nikoga. Mnogi su ga željeli i posjetiti, ali ovdje su mu i posjete strogo ograničene. Ne, ja više ne znam kome bi se obratila za pomoć. Ne ću i ne mogu dozvoliti da moj suprug, bez obzira što je u zatvoru, toliko pati – kazala je Marijana Lončarević – Marić.

Mobitel je utihnuo

Nakon što je početkom lipnja transferiran iz srpskog u hrvatski zatvor, Veljko Marić, jedan od najpoznatijih hrvatskih osuđenika, kao da je propao u zemlju. Kad su ga dopremili da u Hrvatskoj nastavi služiti zatvorsku kaznu od 12 godina (dosad je odležao pet godina i četiri mjeseca) mediji su mu dali iznimnu pozornost, ali to je, kao i štošta u našoj zemlji, kratko trajalo.
Veljko Marić je danas, poglavito kao nevino osuđeni hrvatski branitelj, – zaboravljeni slučaj!
Nakon Remetinca smješten je u kaznionicu u Glini. Njegova supruga Marijana kaže da je nakon dolaska Veljka u Hrvatsku naglo utihnuo čak i njezin telefon, odnosno mobitel. Više gotovo nitko ne zove, niti pita što je s Veljkom Marićem, osim iznimno rijetkih pojedinaca. Međutim, kad smo se borili i tražili da ovaj hrvatski branitelj iz Grubišnog Polja, iz Srbije dođe natrag u Hrvatsku ni sanjali nismo da će za njega i njegovu obitelj biti „isto“, odnosno da se više ništa neće pokretati oko njegova sramotnog uhićenja i još sramotnijeg suđenja. No, kakav je bio dogovor određenih službi oko njegova vraćanja u Hrvatsku također nitko – ne zna.

Telefon jednom tjedno

Činjenica je da je zatvor u Glini mnogo bolji nego onaj u Sremskoj Mitrovici (Srbiji), ali tamo je primjerice mogao nekoliko puta tjedno telefonirati, a ovdje mu je to strogo ograničeno, pa jednom tjedno može nazvati isključivo svoju ženu ili djecu. I nikoga više.
Sjećamo se kad je Dario Kordić, kao Haaški osuđenik, bio zatvoren u Grazu (Austrija), da je mogao kontaktirati čak s nekoliko stotina prijatelja, rodbine, poznanika.
Slučaj nevinog Marića sve više pada u zaborav. Očito je da neće biti ništa ni od ponovljenog, pravičnog suđenja u Hrvatskoj, gdje bi ovaj čovjek dokazao svoju nevinost, što nije imao prigodu u Beogradu.
Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je da postoji mogućnost da dobije i nekakvu mirovinu, ali i ako dobije to će biti ona najmanja. Međutim, njegova žena veli da bi joj nešto takvoga i te kako pomoglo. Stoga se sada sakupljaju „papiri“, pa što će od svega toga biti – vidjet ćemo. Marić još dosad nije predao molbu za pomilovanje (priča se da je to umjesto njega uradio bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo?). Ali i to je „na vrbi svirala“.
Za Matića se više ne zanimaju ni razne humanitarne udruge. Sve je, kako bi rekao Matić, „prohujalo s vihorom“. A mi i dalje, ako se pogleda njegova sudska i ina dokumentacija, tvrdimo da je nevin. Osim toga, zar nije apsurd da je Marić u zatvoru, a Šešelj na slobodi, gdje u „slobodno vrijeme“ čak i bez ikakve kazne javno pali hrvatske zastave i priča kako se Srbi nikada neće odreći velike Srbije.
Već smo jednom naglasili da je Marića prigodom prelaska hrvatske granice trebalo odmah pustiti na slobodu. Srbija nađe načina da svoje istinske ratne zločince koji služe kaznu u Hrvatskoj, a koje oni i te kako dobro znaju (malo po malo) prebaciti tobože na daljnje izdržavanje kazne u Srbiju, uglavnom puste, ili u zatvoru imaju takav tretman kao da su na odmoru, a ne tamo gdje jesu.
Stoga, i sada se zalažemo da se preispita Marićeva sudska presuda, ali i da se pomogne njegovoj obitelji. Tim više što se radi o nerazjašnjenom slučaju, od njegove otmice, suđenja, drastične kazne, pa do vraćanja u Hrvatsku.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code