USKRAĆIVANJE PRAVA NA PRAVDU NA EUROPSKOM SUDU U STRASBOURGU

USKRAĆIVANJE PRAVA NA PRAVDU NA EUROPSKOM SUDU U STRASBOURGU

26. travnja, 2015.

ef16319b2d72d3aee8980e39ac1c8dcc

 

Predstavljanje publikacije “Kritika prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu” održat će se u utorak 28. travnja 2015. godine s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma, u Zagrebu, Perkovčeva 2/I. Kat

U publikaciji su objavljeni dokumenti o uskraćivanju prava pristupa Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, te izlaganja odvjetnika Čede Prodanovića, Veljka Miljevića i Ice Škarpe na Okruglom stolu o toj temi održanom u Novinarskom domu u Zagrebu 28. svibnja 2014. godine.

Premda je po broju postupaka proglašenih nedopuštenima bez obrazloženja i sudske odluke Hrvatska rekorder (97 – 98 %) valja naglasiti da je broj postupaka proglašenih na sličan način nedopuštenima iz ostalih, osobito tranzicijskih zemalja, zastrašujući i iznosi oko 90 %.

U obavijestima koje se iz Europskog suda za ljudska prava dostavljaju podnositeljima zahtjeva iz Hrvatske piše da sutkinja Elizabet Steiner iz Austrije, kao sudac pojedinac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, uz pomoć Elice Grdinić i ostalih izvjestitelja iz Hrvatske, u pretpostupku proglašuje zahtjeve nedopuštenima.

U tim obavijestima koje se dostavljaju podnositeljima zahtjeva, međutim, nema pisane odluke o nedopuštenosti, premda se u obavijesti poziva na, navodnu, odluku sutkinje Stener o nedopuštenosti. Uvidima u spise podnositelji su utvrdili da ni u spisima nema, navodnih odluka sutkinje Steiner o nedopuštenosti.

Istodobno Elicu Grdinić i ostale izvjestitelje u trijažni odjel za Hrvatsku u Europski sud predlažu hrvatske vlasti. Gubi li se smisao zaštite na Europskom sudu protiv odluka hrvatskog pravosuđa, ako o tim zahtjevima u pretpostupku na Europskom sudu stvarno odlučuju izvjestitelji – predstavnici hrvatskog pravosuđa.

Publikacija Kritika prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu namijenjena je informiranju strane i domaće javnosti o uskraćivanju prava pristupa Sudu u Strasbourgu protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Ivica Grčar, slobodni novinarT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code