USKORO SE GASI I HRVATSKO SLOVO

USKORO SE GASI I HRVATSKO SLOVO

3. veljače, 2022.

 

Pored toga, čujemo da će se uskoro ugasiti i Hrvatsko slovo, jedan od rijetkih hrvatskih listova, jer Ministarstvo kulture ni za njih nema novaca.

S druge pak strane, financijske i ine dotacije povećane su srpskim Novostima, koje pljuju i bljuju po Hrvatskoj i Hrvatima, a plaćaju ih (bogato) baš ti po kojima obavljaju nuždu

Piše: Mladen Pavković

Ilustracija: www.narod.hr

Prvak zagrebačkog HNK Dragan Despot (r.1956.) i jedan od najboljih hrvatskih dramskih umjetnika na porti ovog kazališta dobio je rješenje o prestanku radnog odnosa, jer je navršio 65 godina života.

Ovaj dokument je potpisala ministrica kulture, jer se u „doba korone“ više ne zapošljava, a uz to je napomenula da se na ovakav način i mladim dramskim umjetnicima otvaraju vrata.

Ta ista ministrica svečano je uručila i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor (2018.) ovom velikanu, a to je priznanje koje zasad u ovom kazalištu ima samo Despot. Ne, za ovu najveću hrvatsku nagradu u kulturi  nisu ga predložili dramski umjetnici, odnosno njegove kolege ni kulturne i ine institucije, već moja malenkost u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91., na čijem sam čelu.

Slučaj Vide Podgorske

Taj slučaj da vam na porti  ovog kazališta uručuju otkaz, u ovoj instituciji relativno se „često“ događa, a poglavito se sjećamo da je isto to doživjela i jedna od najvećih slovenskih i hrvatskih dramskih umjetnica – Vika Podgorska, 1898.-1984., (pravim imenom Hedvika Čus). Nakon što su je 1958. kao najveću i najcjenjeniju doslovce najurili iz Zagreba više nikada, do smrti, nije željela ni čuti za teatar, povukla se u anonimnost, otišla je u Maribor, gdje me je jednom kao mladog novinara i primila i jedinom dozvolila da je fotografiram.

„Za moj umjetnički rad dobila sam i tada najveće jugoslavensko priznanje, Nagradu AVNOJ-a. Nisu me zvali na dodjelu već su mi je, kao rijetko kome, dostavili poštom! – rekla  je sva ogorčena.

Inače, teško je opisati što je sve tijekom  umjetničkog rada doživljavao i veliki dramski umjetnik Zlatko Crnković (1936.-2012.), o kojem sam snimio dokumentarni film i objavio monografiju. Kad je izašla neka knjižurina o radu Akademije za dramsku umjetnost nisu ga ni spomenuli (!?), iako je godinama i godinama bio predavač na ovoj ustanovi. Marginalizirali su ga gdje su stigli. Na dan kad je umro netko je provalio u njegov stan, a prvo što je bacio i zgazio bio je poštanski sandučić s njegovim imenom na ulazu u zgradu.

Međutim, kad već „krešu“ troškove u kulturi, nitko se ni ne sjeti da jedan glumac koji je navodno dezertirao iz Hrvatske početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, proživljava svoju drugu mladost i da Ministarstvo kulture i medije i te kako podupire umjetničku aktivnost njega i cijele njegove obitelji. Riječ o R.Š. kojem je hrvatska država, gotovo badava, dala na „doživotno“ uživanje jedan od najljepših otoka na Jadranu – Male Brijune i svake ga godine bogato nagrađuje, odnosno njegov privatni obiteljski teatar. Čak ga i brodovi Ratne mornarice RH, zajedno s njegovim gostima, i dalje voze i vozikaju od Fažana do Brijuna, po bagatelnoj cijeni.

Dakle, taj notorni glumac Šerbedžija je stariji od Despota deset godina i za ministarstvo kulture još nije za „staro željezo“, a njegov mlađi i daleko bolji glumac (o hrvatskom domoljublju da i ne govorimo) mora u mirovinu, bez mogućnosti da se i on „uvali“ u blagajnu ministarstva, kao R.Š. Nu, što se više polemizira oko Šerbedžije kao dramskog umjetnika, a osobito i kao čovjeka, to on i njegovi dobivaju više prostora u hrvatskim medijima. U zadnje vrijeme nema ni jedne veće glazbene emisije na HRT-u a da  ne pjeva i gostuje „Lepi Rade“, koji je očito „zauzeo“ mjesto ne samo mladim glumcima nego i mladim glazbenicima. Još da zna pjevati bilo bi kako tako, ali ovo što on izvodi na svojim koncertima može zadovoljiti samo „odabranu publiku“.

Šerbedžija ne zauzima mjesto mladima

Dakle, Ministarstvo kulture i medije će i dalje pomagati pojedince poput ovog R.Š-a, do kraja života, a istinske i velike hrvatske(!) dramske umjetnike, poput Despota, „samo“ do šezdeset i pete, jer nakon toga (da ti pamet stane) „zauzimaju“ mjesta mladima!?

U vrijeme potresa u Zagrebu, obitelji Dragana  Despota i njegove supruge Anje Šovagović-Despot srušen je stan. Da se to dogodilo R:Š-u on bi se mirno mogao preseliti na Male Brijune na koje je inače zabranjen posjet osim Šerbedžiji, njegovim prijateljima i tu i tamo na dva-tri sata posjetiteljima njegovih događanja.

Pored toga, čujemo da će se uskoro ugasiti i Hrvatsko slovo, jedan od rijetkih hrvatskih listova, jer Ministarstvo kulture ni za njih nema novaca.

S druge pak strane, financijske i ine dotacije povećane su srpskim Novostima, koje pljuju i bljuju po Hrvatskoj i Hrvatima, a plaćaju ih (bogato) baš ti po kojima obavljaju nuždu!

Jebo vas Vukovar-rekao bi  notorni Dežulović, a mi bi se na sve to samo zapitali  – Jebote za što su hrvatski branitelji i civili dali svoje živote? T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. križar
    #1 križar 3 veljače, 2022, 17:16

    To bi bilo dobro da ugase to smeće nekakvo Slovo

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code