UMRO ŠEKULARAC

UMRO ŠEKULARAC

6. siječnja, 2019.

 

 

U subotu, 5. siječnja,  je u Beogradu u 82. godini preminuo bivši jugoslavenski nogometni reprezentativac Dragoslav Šekularac, najpopularniji nogometaš u bivšoj državi i simbol jednog vremena.

Najveći dio svoje karijere Šekularac je proveo u Crvenoj zvezdi s kojom je osvojio sedam naslova državnog prvaka i pet kupova, a zahvaljujući svojim izvedbama zaslužio je status jednog od najvećih igrača tog kluba.

Šekularac je bio najpoznatiji po svojim driblinzima zbog kojih je bio jedan od najpopularnijih nogometaša u bivšoj državi te simbol jednog vremena.

Za reprezentaciju Jugoslavije Šekularac je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova. Bio je član reprezentacije koja je na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. osvojila srebrnu medalju, a 1960. godine je s Jugoslavijom osvojio drugo mjesto na prvom europskom nogometnom prvenstvu igranom u Francuskoj.

“Popularni Šeki je bio druga velika ‘zvijezda’ poslije Rajka Mitića”, pišu mediji u Srbiji.

Već sa 16 godina Šekularac je upisao prvi nastup za Crvenu zvezdu, a godinu dana kasnije i u reprezentativnom dresu, što dovoljno s kakvim je potencijalnom raspolagao.

Pored Crvene zvezde za vrijeme karijere je još igrao u Karlsruheru, 1860 Münchenu, američkom St. Louis Starsu, Paris FC-u te kolumbijskim klubovima CD America, Millonarios, Independiente Santa Fe.

“U Parizu smo igrali protiv brazilskog Santosa za koji je tada igrao Pele. Kako sam imao mnogo samopouzdanja, bio sam raspoložen za nadmetanje s najvećim majstorom tadašnjeg vremena. Pele se oduševio što sam i ja driblao u ritmu sambe pa smo se upoznali u on me je tada u šali pitao da li sam siguran da nisam rođen u Brazilu.”, ispričao je  za knjigu “Ja, Šeki”.

Francuski mediji su na naslovnim stranama pisali “Šekularac zasjenio Brazilce” nakon čega je Šeki prozvan “Bijeli Pele”.

Nakon pobjede u ligi i  i osvajanja Kupa s Crvenom Zvezdom,1959. godine talijanski industrijalac Gianni Agnelli nije štedio  kako bi u Juventusu doveo 21-godišnjeg Šekularca. Transfer je  zaustavila najviša razina komunističke nomenklature u FPR Jugoslaviji. Tito ga je htio pustiti, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Ranković je komentirao da je Šeki zemlji potreban za “zabavu radničke klase”.

Šest mjeseci je državna delegacija pregovarala s Gannijem Angellijem, vlasnikom „Fiata“, o mogućnosti sklapanja talijanskih vozila u pogonima kragujevačke „Zastave“. On nije htio  doći u Jugoslaviju za vrijeme tih pregovora nego je tjerao naše državnike da idu u Torino.

Zbog Šekularca je došao u Beograd na pregovore s upravom Zvezde.

“Ponudio im je veliku odštetu za moj prelazak u slavni Juventus, a meni je trebalo pripasti tadašnjih 530.000 dolara. Mogao sam kupiti 530 automobila za te pare, ali mu je politički vrh rekao da Šekularac nije na prodaju. Slobodan Penezić  Krcun me je zagrlio i rekao da ću i dalje na Marakani zabavljati narod.”

Šeki se kasnije tješio da kao Zvezdaš nije morao igrati u crno-bijelom dresu.

U jednom kasnijem transferu u Južnu Ameriku Tito ga je htio pusti u Brazil ako se ta zemlja priključi Pokretu nesvrstanih, ali je Šeki završio u Kolumbiji.

Kraj sportska karijere nije završio na razini jer je trenirao FK Obilić, klub ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code