UHBDR91.: ANTUNU HABIJACU VELIKA PLAKETA

UHBDR91.: ANTUNU HABIJACU VELIKA PLAKETA

22. travnja, 2024.

 

 

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) dodijelila je, u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, tradicionalno priznanje – „Veliku zlatnu plaketu-Da se ne zaboravi“ jednom od najzaslužnijih organizatora obrane virovitičkog kraja, tijekom početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, – Antunu Habijancu.

S ovim priznanjem hrvatski branitelji uz ostalo žele podsjetiti i na optužnicu koju je početkom 1991. podiglo  Vojno tužilaštvo u Zagrebu, te na  uhićenje Virovitičke skupine, u kojoj su  pored Habijanca  bili i Đuro Dečak, Franjo Kovač, Vlado Šabarić, i Vinko Belobrk, dok je prvooptuženi bio tadašnji ministar obrane RH Martin Špegelj, kojeg nisu ni uhitili..

Antun Habijanac je tada nepravomoćno osuđen na 3 godine i 6 mjeseci zatvora.

Ostali su dobili nešto blaže kazne.

Priznanje će Habijancu, koji je u ono vrijeme obavljao dužnost predsjednika Izvršnog vijeća Općine Virovitica, biti uručeno na prigodnoj svečanosti 20. svibnja 2024., u prostorijama Knjižnice i čitaonice u Virovitici, baš na dan kad su 20. svibnja 1991. Dečak, Belobrk i on, nakon ove sramotne presude, pušteni da se brane sa slobode, i kad su im brojni građani u Zagrebu, pa sve do Virovitice, priredili veličanstven doček.

Oni su ujedno bili i prvi politički zatvorenici u Republici Hrvatskoj!

  • I na ovaj način želimo podsjetiti na iznimno veliki doprinos Virovitičana u Domovinskome ratu, koji su bili među prvima kad je trebalo, jer kako godine idu, tako se nažalost i mnogo toga zaboravlja, a vezano je uz stvaranje hrvatske države, što nećemo i ne smijemo dopustiti – rekao je Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code