UDRUGA FRANAK POZIVA OŠTEĆENE DA PODIGNU TUŽBE DO 13. LIPNJA

UDRUGA FRANAK POZIVA OŠTEĆENE DA PODIGNU TUŽBE DO 13. LIPNJA

19. svibnja, 2019.

 

 

Udruga Franak održala je konferenciju za novinare u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, iz koje je upućen poziv svim potrošačima koji su oštećeni u slučaju franak da poduzmu potrebne radnje za podizanje privatnih tužbi, jer ukoliko ne tuže najkasnije 13. lipnja, izgubit će pravo potraživati preplaćene kamate, koje su od 14. lipnja 2019. u zastari za sve banke osim za Sberbank d.d. (prije Volksbank).

Na konferenciji su govorili Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak, odvjetnica Patricia Đurić, koja je već dobila čitav niz presuda u korist potrošača te kao najvažnije, dobila je rješenje po reviziji 2828/18 kojim smo dobili pravo na tužbe unatoč konverzijama te je govorio i Goran Aleksić, saborski zastupnik i aktivist.

Sandra Žiga pozvala je sve potrošače oštećene nepoštenom valutnom klauzulom CHF i primjenom nepoštene promjene kamatne stope da hitno pronađu odvjetnika za zastupanje, ako to već nisu učinili. Rekla je da je potrebno hitno zatražiti dokumentaciju potrebnu za izračun preplaćenih iznosa, ako to već nije učinjeno. Sve to je potrebno kako bi tužbe mogle biti podignute najkasnije 13. lipnja kada je zadnji dan prije nego što nastupa zastara potraživanja za preplaćene kamate. Potrošači koji su podigli kredite u Volksbank odnosno Sberbank ne bi trebali ništa poduzimati prije nego se riješi pitanje revizija banaka na kolektivnu presudu na Vrhovnome sudu RH. Svi oni koji su podigli kredite u Volksbank odnosno Sberbank imaju vremena za svoje tužbe sve do lipnja 2023. i stoga za njih nema potrebe za žurbu.

Goran Aleksić preporučio je svim dužnicima iz ostalih 7 banaka (Zaba, PBZ, Splitska banka – sada OTP banka, OTP banka, RBA, Addiko – bivša Hypo i Erste banka) da učine sljedeće:

Da hitno pronađu odvjetnike za zastupanje, ako to još nisu učinili, a žele tužiti.

Da hitno zatraže potrebnu dokumentaciju od banaka, ako to još nisu učinili.

Ukoliko banka ne dostavi dokumentaciju do 25.5., s odvjetnikom se treba dogovoriti o brzome slanju tužbe na sud, i to na način da se tužba preda kao tzv, stupnjevita tužba na temelju članka 186.b stavak 3. Zakona o parničnom postupku, ako ne postoji baš nikakva dokumentacija ili da se tužba preda uz izračun na temelju nepotpune dokumentacije koju tužitelj potrošač eventualno posjeduje. T

 

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Annie Annie
  #1 Annie Annie 28 lipnja, 2019, 21:39

  Hitni kreditni zajmovi ! ! !
  Za one koji žele hitan kredit predlažem da dobijete kamatnu stopu od 3%.

  E-pošta: [email protected]

  Whatsapp: +33 7 56 81 46 01

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Gonzalez Andres
  #2 Gonzalez Andres 24 svibnja, 2019, 18:23

  Pozdrav, trebate li kredit uz nisku kamatu od 2% Jeste li odbili bankovne kredite jer nemate nikakav kolateral ili imate loš kredit? Jeste li umorni od stresa u banci Zatim ste na pravom mjestu i kontaktirajte nas putem e-maila ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code