NAJNOVIJE NA PORTALU

U SRPSKOM LOGORU BUČJE UBIJENO I DIJETE OD ČETIRI GODINE

U SRPSKOM LOGORU BUČJE UBIJENO I DIJETE OD ČETIRI GODINE

2. veljače, 2015.

veljko_dzakula
Veljko Džakula prijavljen zbog prikrivanja ratnih zločina

Napisao: Mladen Pavković

 

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv Veljka Džakule iz Pakraca zbog teškog kaznenog djela – prikrivanja ratnih zločina. Naime, tijekom Domovinskog rata Džakula je obavljao dužnost predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije, a potkraj rata bio je i zarobljen, kao jedan od istaknutijih srpskih četnika, koji se aktivno borio protiv slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, koja ga je ubrzo (kakve li ironije?) i amnestirala.

Ovaj čovjek mora znati, prije svega, na koji je način od strane srpskih četnika u pakračkom kraju, na čijem je čelu bio Džakula, 18. kolovoza 1991. na barikadama u selu Kukunjevac uhićen dr. Ivan Šreter. Nakon što su ga Džakulini četnici uhitili, navodno je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje, gdje je prema nekim svjedocima, kao što je primjerice, tada također uhićeni, časni i ugledni dr. Vladimir Solar, bio strašno mučen.

No, ni nakon toliko godina “nitko” ne zna (ne istražuje!) što se stvarno dogodilo s jednim od najistaknutijih hrvatskih mirotvorca, ravnateljem lipičke bolnice koji je početkom srpske oružane pobune obavljao dužnost Predsjednika Kriznog štaba RH za zapadnu Slavoniju.

Dr. Šreter je bio hrvatski Gandi

Džakula je morao znati i zna (!) dan Šreterove smrti kao i mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Ovaj bivši srpski četnik treba kazneno odgovarati i za prikrivanje ostalih teških ratnih zločina u logoru Bučje, jer bez njegova znanja, pa i odobrenja u pakračkom kraju, ali i šire nisu se mogli obavljati ratni zločini.

Ime hrvatskog mučenika dr. Ivana Šretera, kojeg s pravom nazivaju i hrvatski Gandi, dosad je na žalost malo poznato široj javnosti, iako je riječ o uzornom čovjekoljubu i bogoljubu novije hrvatske povijesti o kojem je, kako jednom reče Dražen Bušić, o njemu snimljen i dokumentarni film, ali ne postoji neki veći interes javnosti da ga se prikaže, već trune u nekoj uredničkoj ladici HTV-a.

Uz sve to, velika većina žitelja Pakraca i okolice već godinama zna i optužuje Džakulu za prikrivanje ratnih zločina na tom području, ali dosad su Hrvati optužili i svoje najbolje i najveće generale pobjedničke vojske, od Gotovine, Markača, Brodarca, Glavaša, pa do Željka Sačića, ali na žalost ne i zločinačkog predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije, izravnog krivca za ubojstva, protjerivanja i rušenja svega što je hrvatsko.

Sabirni logor Bučje pokraj Pakraca pod upravom srpskih vojnika i paravojnih snaga (na čijem je čelu na ovaj ili onaj način bio Džakula) postojao je od kolovoza 1991. do siječnja 1992., a u njemu je bilo zatočeno oko 250 osoba, među kojima i veliki broj hrvatskih civila, žene, djece i staraca. Najmlađem zatočeniku, to Džakula vrlo dobro zna, bilo je tek četiri godine! To je bio jedan od najstrašnijih srpskih logora. Mnogi su tamo izgubili živote, zdravlje, a ne mali broj još se vode i kao nestale osobe.

Nekima nije stalo do istine

Međutim, krajem 1991. jedan dio zatočenika iz Bučja (zar ne Džakula?) srpski okupatori premjestili su u logor Stara Gradiška, gdje su ih također mučili i ubijali.

Nije istina da Džakula baš ne zna ništa o tome. Istina je da nekima nije stalo do istine!

Zanimljivo je da Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Sisačko – moslavačke županije, pod pokroviteljstvo predsjednik RH Ive Josipovića, organizira 3. veljače u Staroj Gradiški – “Dan logora Stara Gradiška”. Očekuje se uz ostalo obraćanje aktualnog Predsjednika Josipovića te novoizabrane Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Hoće li netko spomenuti i Veljka Džakulu, odnosno predložiti da mu se sudi, ili će i na ovaj skup biti svečano pozvan kao gost, kao što je, sramotno, bio pozvan jedne godine prigodom obilježavanja Vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu? T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. kap-slap
    #1 kap-slap 26 prosinca, 2016, 09:58

    Kada će u R H političari početi odgovarati za svoja (ne)djela ?
    Kako se treba artikulirati da bi se znalo kako postoji interes za sudbinu dr. Šretera ?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code