U SPLITU OD 9, 46 POSTO NEVAŽEĆIH LISTIĆA VELIKI BROJ NEZAKONITO PONIŠTEN

U SPLITU OD 9, 46 POSTO NEVAŽEĆIH LISTIĆA VELIKI BROJ NEZAKONITO PONIŠTEN

5. lipnja, 2017.

 

Procedura poništavanja glasačkih listića u Splitu bitno drugačija nego u drugim gradovima u Hrvatskoj – odnosno, da su se koristili rigorozniji kriteriji za poništavanje listića nego u svim drugim gradovima. Listić se smatra važećim ukoliko je na njemu jasno vidljiva volja birača. Tako je npr. precrtan listić s jasno vidljivim zaokruženim kandidatom još uvijek važeći listić. Moguće je da su neki birački odbori radi needuciranosti ili neinformiranosti važeće listiće proglašavali nevažećima

Tekst: Udruga “U ime obitelji”

Na konferenciji za medije, održanoj u ponedjeljak 5. lipnja,  dr. Natalija Kanački, koordinatorica promataranja izbora za udrugu U  ime obitelji, upozorila je na važnost  temeljitog i odogovornog pristupa DIP-a i svih drugih dionika lokalnih izbora u Splitu održanih 4. lipnja 2017. Dr. Kanački je na početku  konferencije podsjetila na neke osnovne činjenice:

Prvo, jučer je u Splitu izišlo 38,6 posto birača. G. Andro Krstulović Opara je dobio 26642 glasa, a g. Željko Kerum  25553, dok je nevažećih ili neubačenih bilo 5451, ili  9,46 posto.

Drugo, nevažećih glasačkih listića je u prosjeku 3-4 posto, tako ih je npr. u ovom krugu izbora bilo u  Zagrebu  2,11 posto, u Rijeci 1,69 posto, u  Osijeku  2,59 posto, u Dubrovniku 4,82  posto, Gospiću 1,49 posto, Koprivnici 2,29 posto, Pazinu 2,81 posto, Požegi 3,08 posto.

Također, na izborima za gradonačelnika u Splitu je 2013.g. bilo 2,74 posto nevažećih listića, a 2009. g.  2,35 posto nevažećih listića.

Izlazne ankete

Treće, što se tiče izbora za župana održanih na području cijele splitsko-dalmatinske županije – bilo je 3,84 posto nevažećih listića, što čini 5668 birača, dok je na županijskim  izborima u Splitu bilo 5,21 posto nevažećih listića – 3004.

Želim svratiti pozornost na činjenicu da su svi koji su u gradu Splitu pristupili glasovanju dobili dva listića, za župana i za gradonačelnika, to znači da je za gradonačelnika bilo oko dvije i pol tisuće više poništenih glasova nego za župana.

Četvrto, izlazne ankete su prema HRT-u u utrci za gradonačelnika davale g. Kerumu (Hrvatska građanska stranka, Popravi grad – Nova generacija) 50,74 posto, a g. Opari (HDZ) 49,26 posto glasova Splićana.

Bitno drugačija procedura poništavanja listića

Kad se zbroje sve ove činjenice, a na temelju našeg promatračkog iskustva može se raditi o tri glavna uzroka postojanja velikog broja nevažećih listića:

Prvi – da je neuobičajeno velik broj birača poništio svoje glasačke listiće, pri čemu su birači poništavali glasački listić za gradonačelnika, a nisu poništavali glasački listić za župana.

Drugi – da je procedura poništavanja glasačkih listića u Splitu bitno drugačija nego u drugim gradovima u Hrvatskoj – odnosno, da su se koristili rigorozniji kriteriji za poništavanje listića nego u svim drugim gradovima. Listić se smatra važećim ukoliko je na njemu jasno vidljiva volja birača. Tako je npr. precrtan listić s jasno vidljivim zaokruženim kandidatom još uvijek važeći listić. Moguće je da su neki birački odbori radi needuciranosti ili neinformiranosti važeće listiće proglašavali nevažećima.

Treći – da je došlo do nezakonitog i nedopuštenog poništavanja glasačkih listića.

Držimo da je iznimno važno u cilju istinitosti rezultata za gradonačelnika Splita i povjerenja birača u izborni sustav utvrditi o kojem od ova tri razloga se radi te dobiti vjerodostojno tumačenje nadležnih institucija. Udruga U ime obitelji je uputila službeni zahtjev DIP-u za utvrđivanjem broja i ispravnosti glasačkih listića. Također, pozivamo sve sudionike ovog procesa, kao i medije, da samo istinitim informacijama i u miru pridonesu utvrđivanju valjanosti izbornog procesa u gradu Splitu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code