MLADI JASTREB PO POVRATKU U ZAGREB 1991.

MLADI JASTREB PO POVRATKU U ZAGREB 1991.

21. ožujka, 2017.

 

 

Po dolasku u Zagreb, 23. studenoga 1991. bio sam, doslovce, kidnapiran. I to iz kabineta generala Antuna Tusa, tadašnjeg Načelnika GSHV“ – rekao je te dodao: „Prije toga, predsjednik Tuđman me nije primio i nikada nisam saznao zašto. To su učinile tadašnje strukture SIS-a. Ništa mi konkretno nije priopćeno kod kidnapiranja. Bio sam u Glavnom stožeru na sastanku s generalom Tusom. Jedan me je gardist pozvao i rekao mi da imam telefonski poziv iz Ministarstva obrane. Nakon mog izlaska dvojica vojnih policajaca ugurali su me u jednu prostoriju, stavili mi lisice na ruke, a potom odvezli (vezanoga s lisicama na podu automobila) u Studentski dom na Lašćini.

Napisao: Mladen Pavković

Svi već pomalo znaju (ili to misle) na koji su način hrvatske tajne i ine službe lovile general pukovnika Ante Gotovinu, dok se nije htio predati Haaškom tribunalu. Ali, znaju li, kako su te iste ili slične službe nakon okupacije Grada Vukovara (18. studenoga 1991.) lovile i ulovile Branka Borkovića – Mladog Jastreba, posljednjeg ratnog zapovjednika ovoga grada?

Uspio je pobjeći srbijanskim četnicima, ali ne i hrvatskim čuvarima!

Zar ta priča ne privlači ni jednog hrvatskog redatelja igranih filmova?

Bolna tema

O tome je moja malenkost sve objavila i u knjizi „Rušitelj ustavnog poretka“ (Zagreb, 1995.), ali ta knjiga, poglavito među hrvatskih tzv. povjesničarima, ostala je prešućena i marginalizira, baš kao i gotovo sva istina o padu Vukovara.

Dakle, znate li što se dogodilo s Borkovićem, nakon što je nakon srbijanske i ine okupacije ovoga grada stigao u Zagreb, gdje je trebao i morao biti dočekan kao jedan od junaka?

Sad kad se relativno mnogi, 25 godina poslije, vraćaju na ovu bolnu temu, prisjetimo se na koji je način ratni zapovjednik Vukovara opisao što mu se dogodilo, svega nakon nekoliko dana što su Srbi, zločinačka JNA, domaće izdajice i slični okupirali Grad-heroja?

Po dolasku u Zagreb, 23. studenoga 1991. bio sam, doslovce, kidnapiran. I to iz kabineta generala Antuna Tusa, tadašnjeg Načelnika GSHV“ – rekao je te dodao: „Prije toga, predsjednik Tuđman me nije primio i nikada nisam saznao zašto. To su učinile tadašnje strukture SIS-a. Ništa mi konkretno nije priopćeno kod kidnapiranja. Bio sam u Glavnom stožeru na sastanku s generalom Tusom. Jedan me je gardist pozvao i rekao mi da imam telefonski poziv iz Ministarstva obrane. Nakon mog izlaska dvojica vojnih policajaca ugurali su me u jednu prostoriju, stavili mi lisice na ruke, a potom odvezli (vezanoga s lisicama na podu automobila) u Studentski dom na Lašćini. Prvih nekoliko dana bio sam potpuno izoliran, a nakon toga sam dobio status kućnog pritvora. Rekli su da je to zbog moje sigurnosti. Tražio sam osobno naoružanje koje su mi uzeli (i nikada mi nisu vratili.) Kazali su da sam u kućnom pritvoru Jedne večer sam na stubištu podruma sreo Milu Dedakovića-Jastreba. I njega su zatvorili, a i isprebijali. Pozdravili smo se i sreli prvi put nakon njegova izlaska iz Vukovara. Nikolu Totha sam također sreo jedanput za večerom u društvu s Udiljakom. Tada još nisam znao da je i on optužen i uhićen. Čuo sam da je i zatvorena Ljiljana Toth, ali je nisam poznavao i prvi put smo se sreli i upoznali u hotelu Internacional kada je puštena iz pritvora.“

Bez odgovora

Borković se potom prisjeća da sve što su u pritvoru od njega tražili bilo je da priča o događajima od njegova ulaska do njegova izlaska iz Vukovara.

Svaki su mi dan obećavali da će me pustiti „sutra“. Isljednici su mi govorili da nisam zatvoren nego da me čuvaju da me netko ne bi ubio. Jednog dana sam napustio Lašćinu i otišao (pobjegao) u grad. Usput sam svratio i u Klub Vukovaraca. Tamo su me pronašli vojni policajci i vratili me u „logor“. Ovaj put bez lisica.“

Zanimljivo je na koji je način Borković pušten na slobodu…

Nakon tri tjedna su me jednostavno izbacili na ulicu u dronjcima, bez ičega, u prosincu1991. Nikada mi nitko nije položio račune, niti me priveo istražnom sucu kao okrivljenoga, niti sam vidio nalog za svoje uhićenje. Osim svjedoka, nemam ni dokaza da sam bio pritvoren. Tada su mi rekli da idem u Stožer i tražim svoja prava. Nakon šest mjeseci inzistiranja, dobio sam manji dio, oduzete mi, dokumentacije. Za ostatak kažu, ne znaju gdje je ili pak da je izgubljena. Moram reći da su prema meni vojni policajci bili vrlo korektni. U to vrijeme su smijenili i osnivača te iste vojne policije Ivana Grbavca – Cobru a na njegovo mjesto postavili Matu Laušića.“

Spomenimo još da su u vrijeme zatvaranja Branka Borkovića radile državne i saborske komisije koje su ispitivale uzroke pada Vukovara, a da njega nikada nitko od njih nije zvao na razgovor.

Što su onda mogle istražiti? Šef državne komisije bio je Josip Manolić, a saborske Ivan Bobetko“- rekao je Mladi Jastreb.

Sve u svemu, ratni zapovjednik i Junak hrvatskog Domovinskoga rata još i danas traži odgovore: zbog čega su ga kao lopova, prevaranta i izdajicu zatvorili nakon okupacije Vukovara, ali i koja je bila uloga pojedinih Udbaša, kao što je Manolić, u čitavoj ovoj („filmskoj“) igri? T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 22 ožujka, 2017, 23:00

  KPJ je rezhirala i izvela
  =====================
  Raspad SFRJ
  ==================
  U svoj sebichnoj
  ==================
  Mrzhnji nevoljene
  ==================
  Svekrve
  ==================
  KPJ vjernicima
  ==================
  Obechavali su
  ==================
  Kako je to nuzhna
  ==================
  Privremena mjera
  ==================
  A oni che opet sve
  ==================
  Vratiti na staro
  ==================
  Luka Shegrt
  ==================
  Dalamtinac
  ==================
  Komandant bataljona
  ==================
  Vikao im je da su
  ==================
  Hrpa budala
  ==================
  “Nema toga koji to
  ==================
  Ikada vishe mozhe
  ==================
  Strpat u istu vrechu !!!!!!
  ==================
  GODINA 1974
  ==================
  Kraljevo
  ==================
  Nakon mog upita o
  ==================
  Vojnoj karti SFRJ sa
  ==================
  DANASHNJIM granicama
  ==================
  Republike srbske
  ==================
  Nije mogao vjerovati
  ==================
  Sochio u Kampanjolu
  ==================
  A na povratku, sakupi
  ==================
  Drugove i galama
  ==================
  U jutro nema vishe
  ==================
  Luke Shegrta

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hrvatski posavac
  #2 Hrvatski posavac 22 ožujka, 2017, 19:27

  Ma Turopoljac glavu gore. Šta oni znaju kaj su se skrivali iza svojih tjelohranitelja i “bagre”, kaju su u
  ladicama skrivali marke i švercali oružje. Većina ih je pod zemljom, ali postoje oni koji znaju i ne smiju ništa reč zbog svoje sigurnosti. Branko drži se svojih ponosa i zasluga, a oni koji se prave”važni” doći će na svoje. Ti najbolje znaš kaj si prošao. Javi se na komentar.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Black Jack
   Black Jack 22 ožujka, 2017, 22:55

   Tako je!
   Neka to jebeno pravosuđe počinje raditi i sve one koji su iz kaserna JNA izvukli oružje i hrvatskoj sirotinji za masne pare prodavali.
   To su pravi ratni profiteri a ne žrtveno janje jovan Sanader koji je samo jadan potrčko šugoslavenske elite!

   Branko bilo mi čast što sam imao priliku ti zahvaliti što si sve uradio za Hrvatsku!
   Svaka čast tebi i tvojim dečkima od kojih mnogo više nema!
   Neka njima laka zemlja a mi se borimo dalje do kraja – do pobjede!
   Bog i Hrvati!

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Black Jack
  #3 Black Jack 22 ožujka, 2017, 15:31

  Nije Vukovar morao pasti da bi nas svijet priznao kako to UDB-a sije priću – SPIN.
  Iseljeništvo je slalo toliko novac i druge pomoć da smo ameriku i rusiju zajedno po potrebi mogli pobijediti!
  Hrane je bilo toliko puno da su branitelji mogli nositi kući hraniti prasce.
  Oluja se umjesto 95 mogla dogoditi i krajem 91, ali to nebi ušlo u udbaški koncept, koji je bio što duže vodi rat kako bi se UDB-a dočepala u privatizaciji društvene imovine!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Vukovarac
  #4 Vukovarac 21 ožujka, 2017, 23:43

  Gdje ste branitelji, ovo vam nije interesantno?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code