U SKOK IGRI SMO BOLJI, SKOK, PO SKOK I SAYONARA DŽAPANEZI

U SKOK IGRI SMO BOLJI, SKOK, PO SKOK I SAYONARA DŽAPANEZI

2. prosinca, 2022.

Inače pišući ove komentare na zbivanja u Katru zasad imam dva čitatelja. Jedan je Lujo Bauer, a drugi je Boro Radaković. Poslao sam im onaj moj komentar uoči Kanade i pročitali su. Uglavnom ne vjerujući da će Kanada biti prekoračena kao zarasli jarak, a u telefonskom razgovoru s Borom dotakli smo se i Japana. Boro mi reče da trče kao mahniti. Nema nogometa bez trčanja, ali nije to sve. Ima tu još važnih elemenata igre.

Prepričao sam Bori  jedan slučaj uoči jedne utakmice s Japanom. Dosada smo igrali dva puta u Francuskoj  legendarne ’98. i u Njemačkoj 2006. Slušao sam kolegice na poslu, sjedile su pile kavu i komentirale predstojeći susret s Japancima. „Bolji smo u skok igri“, zaključila je jedna kolegica

Napisao: Dražen Stjepandić

Poslije Belgije nije bilo pucnjave kao nakon Kanade i nekih drugih velikih pobjeda vatrenih. Nula-nula nije neki spektakularan rezultat, ali daleko od toga da je to bilo ništa-ništa. Uoči utakmice na snazi je bila opća mobiliozacija. Nije to bila samo tema dana,nego prava mundijalska groznica.

Belgije sam se opravdano pribojavao bez obzira što su dolazile vijesti da su se potukli na treningu. I to je objavio više ili manje ugledni francuski sportski dnevnik L’eqipe. Članovi crvenih vragova su ti demantirali, ali omakla im se prijetnja da kad otkriju krticu koja je to dojavila novinarima nikad više neće s njima zaigrati za Belgiju.

Štrecalo me na pomisao kako to sve može ispasti drugačije od onoga što mi priželjkuju snovi, a sanjam da ću gledati što neću moći vjerovati da to vidim, kako je to prognozirala Vera Čudina, pa ćemo se pitati je li mogiće da pred očima imamo to što vidiomo.  „Pobjeda Hrvatske, pobjeda Hrvatske…“, bile su izjave u anketama na TV ili radiju.  S ovakvim ili onakvim rezultatom. Oni skeptičniji su prognozirali nerješeno.

Robusni Lukaku

Pročitao sam mnogo toga od prognoza Hrvoja Stupara, nekadašnjeg reprezentaica Belgije do uvaženog Velimira Zajeca. Stupar je najavio kako je jako važno da Vatreni povedu, po njemu tko prvi postigne gol imat će veliku prednost. Moglo se to dogoditi da onaj penal na Kramariću nije poništen zbog VAR-a.

Legendarni Zeko je za Sportske novosti izjavio: „Belgija je razočarala protiv Maroka. U pravu je De Bruyne kada kaže da su oni svoje šanse prokockali prije četiri godine i da su prestari za titulu. Fali im Lukaku, nisu pravi niti De Bruyne niti Hazard. Nije to Belgija koje smo se bojali, ali ne smijemo ih podcijeniti.“

Romel Lukaku se vratio upravo protiv Maroka, igrao je i protiv Hrvatske, ali očekivalo se da neće biti u pravoj formi. No, da se nije u sedamdeset i nekoj zatresla stativa o o njemu bi se pisalo sasvim drugačije.

Opravdano sam se pribojavao Belgije, previše je u toj momčadi nagaznih mina, ali, više sam razmišljao kako za par dana treba pobjediti njemačke pancere. Za tu utakmicu sam nekako bio optimističniji po rezeultat vatrenih, jer Belgija u četverokutu vratar iz Reala, po mnogima najboljim čuvarom mreže na svijetu Thibauta Courtoisa, Edvina Hazarda kapetana s klupe Reala, Kevina De Bruynea po mnogima najbljim veznim na svijetu i robusnim generalom Romelom Lukakuom. „Toliko je širok da s njim ispred sebe nisam vidio loptu“, prisjetio se je Joško Gvardiol i svojim dotadašnjim iskustvima s tim prvim napadačem Belgijaca. Drugi naš stoper Dejan Lovren je imao mnogo više susreta s Lukakuom, još odkada je imao šesnaest godina. Svojedobno je stanoviti Miroslav Slepička golom je završio sjajnu akciju Sammira i Tomečaka. Na današnji dan, 2. prosinca 2009., zabio za pobjedu Dinama kod Anderlechta (1:0) kolo prije kraja skupine Europa lige. Tim golom Dinamo je došao na korak do proljeća u Europi. U momčadi koju je vodio Kruno Jurčić igrali su, osim spomenutih, Butina, Robert Kovač, Etto, Ibanez, Vrdoljak, Badelj, Mandžukić, Papadopoulos, Barbarić, Chago i Dejan Lovren, tada 20-godišnji veliki stoperski talent, koji je mjesec dana prije debitirao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske. Njega i sve ostale igrače Dinama najviše je kod Anderlechta impresionirao čudesno gorostasni i samo 16 godina star napadač domaćina po imenu Romelu Lukaku. “Ako on ima 16 godina, onda ja imam 32”, rekao je Lovren. Romelova majka je dok joj je sin igrao u juniorskim uzrastima na utakmice morala nositi rodni list, jer je malo tko vjerovao koliko joj sin ima godina, a nije nepoznato kako kako je kod Afrikanaca često upitno koliko  dosista imaju godina.

Dva tjedna nakon spomenute utakmice Lukaku je s dva gola za pobjedu Anderlechta kod Ajaxa ušutkao ne samo amsterdamsku Arenu nego i Dinamo izbacivši ga iz Europe. Lovrenov klub je u isto vrijeme za svaki slučaj na kaznom ispražnjenom Maksimiru izgubio od Temišvara. Lovren je mjesec dana poslije otišao u Lyon, a Lukaku za godinu i pol u Chelsea, kasnije je igrao za Everton, Man. United i Inter. Teško je pronaći igrača koji može parirati Lukakuovoj visini od 191 centimetra i težini od čak 103 kilograma. Lukaku je uvjerljivo najbolji strijelac u povijesti belgijske reprezentacije. Zabio je čak 68 golova u 103 nastupa, a drugi najbolji strijelac reprezentacije je Eden Hazard s 33 gola. Uz to što je zatresao stativu imao je još dvije velike prilike i da nije Gvardiol ono fenomenalno uklizao statistika bi mu se pojačala. Srećom imamo Gvardiola po mnogima najboljeg obrambenog igrača na svijetu, svakako daleko najboljeg od onih starih tek dvadeset godina.

Japan na dar

Belgija ima jača imena od Njemačke, zato sam se Belgije posebice jer je u takvom stanju pribojavao više nego Njemačke u narednoj fazi. I tradicija je na hrvatskoj strani kad se radi o utakmicama s Njemačkom na svjetskim prvenstvima u najgorem slučaju mislim da bi vatreni prošli na penale. Ako ne prije elveri bi pancerima presudili ili obratno. Tako sam to zamišljao, o Španjolskoj i Olmu, te njihovom zastrašujućem posjedu lopte i onih 7:0 protiv Kostarike nisam se usudio ni pomišljati. Imam previše drugih problema.

Japanu se zaista nisam nadao i smatram ga darom neba, a možda i Španjolske. Poraz Španjolske od Japananana  dar  ima neki kalkulatorski miris. Više im u nastavku odgovara Maroko, nego Modrić i vatreni. Nitkom neće biti lako s ovom Hrvatskom, znaju to Španjolci bolje negoli mi.

Inače pišući ove komentare na zbivanja u Katru zasad imam dva čitatelja. Jedan je Lujo Bauer, a drugi je Boro Radaković. Poslao sam im onaj moj komentar uoči Kanade i pročitali su. Uglavnom ne vjerujući da će Kanada biti prekoračena kao zarasli jarak, a u telefonskom razgovoru s Borom dotakli smo se i Japana. Boro mi reče da trče kao mahniti. Nema nogometa bez trčanja, ali nije to sve. Ima tu još važnih elemenata igre.

Prepričao sam Bori  jedan slučaj uoči jedne utakmice s Japanom. Dosada smo igrali dva puta u Francuskoj  legendarne ’98. i u Njemačkoj 2006. Slušao sam kolegice na poslu, sjedile su pile kavu i komentirale predstojeći susret s Japancima. „Bolji smo u skok igri“, zaključila je jedna kolegica. Kako jednostavno i precizno. Treba ih samo nadskakati.

I tako preskočiti. Skok, skok, skačite vatreni. Što bolji skok, to je za Džapaneze kao da te ugrize poskok.

Sayonara! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code