U SAMOBORU  ZA DAN GRADA PROGRAM KAO ZA FAŠNIK

U SAMOBORU ZA DAN GRADA PROGRAM KAO ZA FAŠNIK

17. listopada, 2015.

3
Limena glazba, počast braniteljima, izložbe, turnir u stolnom tenisu, Colonia, Begini, Baruni, folkolor, festival kotlovine, degustacija samoborskih vina, gljivarski kotlić, motocross, peogram za djecu, festival vatrometa…

Tekst: Ivana Kokot

Samoborce će u subotu, 17. listopada, na sam Dan grada Samobora, tradicionalnom budnicom probuditi zvuci Gradske glazbe Samobor.
Samoborska Gradska glazba najstarija je glazba u Hrvatskoj. Osnovao ju je Josip Herović, školnik i glazbenik, 1807. godine.
Danas je u orkestru 37 aktivnih svirača u dobi od 12 – 30 godina. Većinom su to glazbenici potekli iz osnovne i srednje glazbene škole “Ferdo Livadić”, neki su studenti “Glazbene akademije” u Zagrebu, a neki samouki svirači “ispeglani” u pogonu interne škole sviranja Gradske glazbe.
Prigodni program odavanja počasti održat će se u subotu, 17. listopada u Parku domovinske zahvalnosti, pored Župne crkve svete Anastazije s početkom u 10:00 sati.
U Parku domovinske zahvalnosti nalazi se spomenik palim braniteljima koji se smatra jednim od najljepših i najbolje arhitektonsko oblikovanih obilježja Domovinskog rata u cijeloj Hrvatskoj. Od središnjeg spomenika proteže se spomen zid s imenima 62 poginula branitelja u Domovinskom ratu s područja Samobora i Svete Nedelje, koji je nedavno nadograđen QR kodom kako bi uspomena na ove hrabre ljude bila još trajnija.
Sukladno Statutu Grada Samobora, tijekom proslave Dana grada svečanu sjednicu održava Gradsko vijeće Grada Samobora.

Nagrade i priznanja

Ovogodišnja svečana sjednica održat će se u subotu, 17. listopada, u Hotelu „Lavica“, s početkom u 11:00 sati, a tom će prigodom biti dodijeljene nagrade i priznanja Grada Samobora zaslužnim sugrađanima koji su svojim dosadašnjim radom i zalaganjem zadužili Samobor i njegove građane te kroz svoje djelovanje i predani rad pridonijeli razvoju grada.
Nagrada za životno djelo ove će godine biti dodijeljena Želimiru Štahanu, velikom zaljubljeniku u samoborske krajolike i prirodne ljepote koji je najzaslužniji što danas Žumberak i Samoborsko gorje zovemo Parkom prirode.
Nagrade Grada Samobora u 2015. godini zaslužili su Mihael Paar, Brigita Mihina, vatrogasci DVD Otok, udruga Etno Fletno i udruga U duhu s Kristom.
Plakete Grada Samobora ove će godine dobiti Eduard Missoni, Josip Mojzeš, Marko Amić, Petar Tomašković, Slavko Šišak, Vlatko Bublić, Evica Vlahović, Mirjana Špoljar, Lovačka udruga Srna i NK Samobor.
U glazbenom dijelu nastupaju SUDAR Percusssion i narađeni Mihael Paar, dok će himnu otpjevati djevojčice Janja i Lea Novosel.

Degustacija bermeta

Građani i posjetitelji Samobora u subotu, 17. listopada od 11:00 sati dobit će priliku nazdraviti povodom Dana grada najboljim samoborskim vinima i bermetom kojima časte udruge Samoborski bermet i Samoborska vinska cesta.
Udruga Samoborska vinska cesta osnovana je 2011. godine u cilju promicanja, razvitka, unapređenja i zaštite vinogradarstva, turizma i poljoprivredne proizvodnje. Broji 16 članova, koji se nalaze na ruti samoborske vinske ceste ili su indirektno vezani uz nju. Udruga radi na poboljšanju kvalitete vina, voćnih vina, jakih alkoholnih pića i napitaka iz vlastite proizvodnje članova udruge, poboljšanju usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića, poboljšanju usluga smještaja gostiju, a organiziraju se i stručna predavanja i putovanja za članove.
Udruga Samoborski bermet osnovana je 2012. godine s ciljem promicanja Samoborskog bermeta, a uključuje tri obiteljsko poljoprivredna gospodarstva: Fabek, Pavlin i Vlado Župančić. Udruga radi na zaštiti bermeta kao autohtonog samoborskog aperitivnog vina, njegovoj promociji te se predstavlja na različitim sajmovima i turističkim manifestacijama diljem Hrvatske.
Udruga Etno fletno u subotu, 17. listopada vratit će nas u prošlost i oživjeti duh starog Samobora u samoj gradskoj jezgri.
Od 11:30 sati na Trgu kralja Tomislava, ispod župne crkve svete Anastazije posjetitelje očekuje pravi starinski „plac“ gdje će moći kupiti domaće proizvode i prisjetiti se nekih zaboravljenih običaja.
Udruga Etno fletno neprestano se trudi oživjeti samoborsku starinu, očuvati vrijednosti nekadašnjeg načina života i na zanimljiv i privlačan način potaknuti mlade ljude da upoznaju običaje svoga grada.
Da su građani prepoznali vrijednost njihove inicijative i uložen trud, svjedoči i Nagrada Grada Samobora, koja će im ove godine, upravo na prijedlog njihovi sugrađana, biti dodijeljena.

Festival samoborske kotlovine

Samoborce i njihove goste i ove godine iz Kleščićeve ulice mamit će mirisi prave samoborske kotlovine.
U subotu, 17. listopada kotlovinu će spravljati samoborski mjesni odbori i gradske četvrti, udruge i gostujući gradovi, a osim kotlovine bit će tu i drugih specijaliteta.
Festival kotlovine nastavlja se i idućeg dana, u nedjelju, 18. listopada kada će se u pripremi okušati vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihovi gosti.
U sklopu obilježavanja Dana grada u subotu, 17. listopada od 12:00 sati u popularnoj „Brenti“ kod Samoborskog muzeja, Samoborsko vinogradarsko vinarska udruga priprema degustaciju vina samoborskih vinara, članova Udruge.
Uz odlična vina samoborskih vinara izvrsno će pristajati gljivarski kotlić koji priprema Gljivarska udruga Sunčanica.
Osim kotlića, Udruga je organizirala i izložbu gljiva koju je moguće razgledati u subotu, 17. i nedjelju, 18. listopada u „Brenti“.

Prvenstvo u stolnom tenisu

13. Međunarodno otvoreno prvenstvo Grada Samobora u stolnom tenisu (OPS) održat će se u nedjelju, 18. listopada u Sportskoj dvorani Samobor, s početkom u 9:00 sati.
Popularni 13. OPS privući će brojne stolnotenisače i stolnotenisačice iz Hrvatske i Slovenije, a natjecat će se u 14 kategorija: od mlađih kategorija, do seniora i veterana.
Kategorija seniora natjecat će se za Grand prix Samobora, a valja spomenuti da se i ove godine natječu Roko Tošić, prošlogodišnji finalist Zagreb Opena i osvajač prošla dva Grand prix-a Samobor, hrvatski reprezentativac Tomislav Pučar i ekipni prvak Hrvatske Tomislav Japec.

Izložba Mirko Kleščić

U nedjelju, 18. listopada u 11:00 sati, u Samoborskom muzeju bit će otvorena izložba „Mirko Kleščić 1865. – 1938.“
Samoborski muzej ovom izložbom obilježava 150 godina od rođenja Mirka Kleščića, samoborskog ljekarnika i načelnika. Aktivno je sudjelovao u društvenom, političkom, kulturnom i sportskom životu Samobora te je ova izložba prikaz njegova doprinosa razvoju Samobora u svim navedenim segmentima.
Mirko Kleščić je i osnivač Hydropatskog lječilišta čijim nastojanjem je Samobor postao uređeno lječilište. Autor je više političkih članaka. Jedan je od osnivača “Samoborskog lista” i njegov dugogodišnji urednik.
Izložbom i popratnim katalogom predstavit će se i manje poznati detalji iz njegova javnoga i privatnoga života.
Na otvorenju izložbe nastupit će članovi HPD „Jeka“ čiji je dugogodišnji predsjednik bio i Mirko Kleščić.

Motocross u Rakovom Potoku

U nedjelju, 18. listopada 2015. godine, već tradicionalnim Kupom Hrvatske i Trofejem Grada Samobora u motocrossu nastavlja se obilježavanje Dana grada Samobora. Utrke će se održati na motocross stazi Draga, u Rakovom Potoku od 12:00 sati, u organizaciji MCK TRP Marović.
Treninzi za startne pozicije održat će se od 9:00 do 12:00 sati, a natjecanje je klupskog karaktera, odnosno natječu se ekipe klubova. Ekipu kluba čine do tri vozača bez obzira na klasu. Očekuje se nastup velikog broja vozača iz cijele Hrvatske.
Dan grada Samobor obilježava treće subote u mjesecu listopadu. Ove godine atmosfera će biti osobito slavljenička jer je dio programa proslave vatrometni spektakl, koji se nakon dugog izbivanja vratio kući.
Od 15. do 18. listopada Samoborce i njihove goste očekuje bogat program na gradskim ulicama i trgovima te na stadionu NK Samobor gdje će od petka do nedjelje posjetitelji uživati u vatrometnom spektaklu i koncertima za sve uzraste.
Od petka do nedjelje izmjenjivat će se europski pyro timovi, a nestrpljivo i ove godine očekujemo vatrometna iznenađenja domaćina, Mirnovec pirotehnike.
Posjetitelje očekuje i bogata gastro ponuda iz koje će svako moći izdvojiti nešto po svom ukusu.
Samoborske udruge i kulturno – umjetnička društva svake godine sudjeluju u proslavi Dana grada poklanjajući mu svoje najljepše skladbe, plesne koreografije i stihove.
Od petka, 16. do nedjelje, 18.. listopada predstavit će se na stadionu NK Samobor kao uvertira Festivalu vatrometa.
Uvod u glazbeni dio petka bit će nastupi Kulturno umjetničkog društva Licitar, Tamburaškog društva Ferdo Livadić i Gradske glazbe Samobor od 18:30 sati. Nakon nastupa kulturno – umjetničkih udruga uslijedit će Dječji vatromet u 21:10 sati.
Glazbeni program otvara samoborska grupa „Dikobraz“ u 21:15 sati, a žestokim će ritmovima zagrijavati publiku do 22:00 sata kada nas očekuje pyroteam iz Ukrajine i prezentacija vatrometa „Dance of fire“.
U 22:15 sati na pozornicu stiže grupa Colonia.

Begini i festival vatrometa

Posljednjeg dana proslave Dana grada Samobora na stadionu NK Samobor posjetitelje očekuje najviše iznenađenja.
Program počinje ranije, u 17:30 sati, kako bi svoju priliku za nastup na velikoj pozornici dobili mališani iz Gradskog dječjeg zbora Jeka, Dječjeg zbora Samoborček te Dječjeg zbora Smješak. Od 18:30 nastupaju učenici nižih razreda osnovnih škola okupljenih u Malom muzičkom ateljeu, a zatim i Mali slavuji iz KUD-a Rakov Potok, kao i KUD Rakov Potok. Od 19:25 pod svjetlima pozornice naći će se Gitaristički ansambl Grada Samobora te Vokalni ansambl Singrlice od 19:40.
U 22:00 sata predstavit će se domaćin, pyroteam iz Hrvatske i vatromet „Mirnovec pirotehnika“.
Za glazbeni program zaduženi su „Begini“ iz Jastrebarskog čiji koncert počinje u 22:15 sati, a atmosferu će zagrijavati do 23:00 sata i najočekivanijeg trenutka večeri, proglašenja pobjednika samoborskih Dana vatrometa.
„Begini“ se na pozornicu vraćaju u 23:15 sati kako bi u dobroj atmosferi zaključili proslavu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Samobora.

Program za djecu

U petak, 16. listopada u jutarnjim je satima otvorena izložba dječjih i amaterskih radova “Kad se male ruke slože” u Maloj dvorani Galerije Prica, a odmah potom, u 10:00 sati u kino dvorani kreće predstava CirkoKolaž, dječji kabare za dječje vrtiće. U 11:30 slijedi projekcija animiranog filma Žabac Regi za niže razrede osnovnih škola, također u samoborskoj kino dvorani, u 12:00 sati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice zainteresirani mogu sudjelovati u kvizu “Koliko poznajem prošlost svoga grada”. U 14:00 sati se za više razrede osnovnih škola prikazuje dokumentarni film “Na putu do škole”, u kino dvorani Samobor. Navečer istoga dana, u 20:00 sati, u samoborskom kinu, Amatersko kazalište POU Samobor za srednjoškolce će izvesti svoju nagrađivanu predstavu o ljubavnim nedaćama današnjice „9 najgorih prekida svih vremena“.
Vatromet najviše veseli upravo one najmlađe, a kako bi i oni uživali u šarenim iznenađenjima, organiziran je Dječji vatromet koji u petak, 16., subotu, 17. i nedjelju, 18. listopada počinje u 21:10 sati.
Osim vatrometa, djecu će razveseliti i lunapark koji će od četvrtka do nedjelje biti sastavni dio programa na samoborskom stadionu.
Nedjelja poslijepodne rezervirana je za dječje nastupe, a veliku pozornicu na samoborskom stadionu zauzet će redom:
17:30 – 17:45 GRADSKI DJEČJI ZBOR JEKA
17:50 – 18:05 DZ SAMOBORČEK
18:10 – 18:25 DZ SMJEŠAK
18:30 – 18:40 MALI MUZIČKI ATELJE učenici nižih razreda OŠ
18:45 – 19:00 KUD RAKOV POTOK–MALI SLAVUJI
19:05 – 19:20 KUD RAKOV POTOK
19:25 – 19:35 GITARISTIČKI ANSAMBL GRADA SAMOBORA
19:40 – 20:30 VA SINGRLICE. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code