SAMOBORSKE JESENI SA SUVREMENOŠĆU I POVIJEŠĆU

SAMOBORSKE JESENI SA SUVREMENOŠĆU I POVIJEŠĆU

22. rujna, 2017.

 

 

Otvorenje Samoborske glazbene jeseni donosi recital jedne od naših najnagrađivanijih pijanistica s bogatim i gustim rasporedom inozemnih nastupa po čitavome svijetu. Martina Filjak predstavit će 29. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije u 20 sati pomno odabran program, s djelima J. Haydna, J. S. Bacha i F. Liszta, i tako okrenuti prvi list Samoborske jeseni – a sve u izravnom prijenosu na HRT3

Napisala: Renata Glojnarić

Samoborska glazbena jesen svoje će 42. izdanje publici rasprostrti od 29. rujna do 8. listopada, a eksplozivni i energični uvod u glazbene užitke Jeseni, pružit će Ivana Bilić Marimba Week, koji počinje već u nedjelju, 24. rujna i traje do 29. rujna i donosi koncerte, radionice, predavanja i brojne druge sadržaje!

Ovaj festival važan je za Samobor ali i za hrvatsku kulturu, jer je Samoborska glazbena jesen kroz godine znala na plemenit način živjeti i sa suvremenošću i s poviješću, nikad nije zaboravila nacionalnu baštinu, niti ono što je suvremeno u našoj nacionalnoj glazbi. Festival jedini u Hrvatskoj njeguje međunarodno skladateljsko natjecanje i natjecanje mladih glazbenika te naručuje skladbe hrvatskih skladatelja, na što sam posebno ponosan. To je jedna od najljepših karakteristika našeg festivala”, kaže umjetnički ravnatelj Srećko Bradić.

Prvi list Samoborske jeseni

Otvorenje Samoborske glazbene jeseni donosi recital jedne od naših najnagrađivanijih pijanistica s bogatim i gustim rasporedom inozemnih nastupa po čitavome svijetu. Martina Filjak predstavit će 29. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije u 20 sati pomno odabran program, s djelima J. Haydna, J. S. Bacha i F. Liszta, i tako okrenuti prvi list Samoborske jeseni – a sve u izravnom prijenosu na HRT3.

Unutar programa Jeseni već tradicionalno održavaju se dva natjecanja. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić u dvije večeri (30. rujna i 1. listopada) donosi recitale šest iznimno nadarenih mladih glazbenika, a pobjednika natjecanja otkrit ćemo na koncertu 3. listopada, na kojem ugošćujemo prošlogodišnje pobjednike, Kvartet saksofona Ardemus, koji će nastupiti i samostalno, ali i uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša, u izvedbi novoga djela koje je upravo za njih i Jesen skladao Davorin Kempf. Dobitnik nagrade za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora, pijanist Lovre Marušić, također će održati recital (2. listopada).

Simfonijsko stvaralaštvo

Za razliku od Livadića, pobjednik skladateljskog natjecanja New Note već je poznat, talijanski skladatelj Andrea Portera 1. nagradu osvojio je za djelo Water Rituals, koje će na festivalu 7. listopada izvesti Zagrebački solisti.

Već nekoliko godina zaredom na festivalu dva koncerta pripadaju svojevrsnom festivalskom ansamblu, koji i ove godine čine vrhunski komorni glazbenici: violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Gernoth Süssmuth, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Jelena Očić i Monika Leskovar, pijanisti Jose Gallardo i Martina Filjak, gitarist Petrit Çeku te klarinetist Mihael Paar. U dvije večeri (4. i 5. listopada) ovi će nam glazbenici u raznolikim sastavima predstaviti vrhunce profinjenog komornog muziciranja.

Simfonijsko pak stvaralaštvo u Samobor će 6. listopada donijeti Simfonijski orkestar HRT-a sa svojim šefom-dirigentom Enricom Dindom, koji će na koncertu nastupiti i kao solist na violončelu, a još dva istaknuta hrvatska ansambla ujedinit će snage za zatvaranje festivala 8. listopada; Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl bogatim baroknim tonovima dodatno će oplemeniti tople boje naše (glazbene) jeseni.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. VICTORIA SALGADO
  #1 VICTORIA SALGADO 22 rujna, 2017, 12:33

  Pozdrav,
  Trebate li zajam? Ili vam je potrebno hitno financiranje za svoj projekt ili druge svrhe? Jeste li u dugu i trebate zajam za konsolidaciju duga? Mi smo tu da vam pomognemo financijski jer nudimo brz i pouzdan zajam po kamatnoj stopi od 2% ljudima, tvrtkama i društvima diljem zemlje. Naši su uvjeti i uvjeti jasni i vrlo razumljivi. Naše trajanje traje do 50 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban i transakcija je 100% sigurna i sigurna za sve kupce. Za više informacija i provjeru ispunjavanja uvjeta kontaktirajte nas putem e-pošte na ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Robert David
  #2 Robert David 22 rujna, 2017, 12:06

  Zdravo,
  Jeste li razmatrali opcije za financiranje nove kupnje kuće, izgradnje, kredita za nekretnine, refinanciranja, konsolidacije duga, osobnih ili poslovnih ciljeva? Dobrodošli u budućnost! Financiranje lako s nama. Kontaktirajte nas dok nudimo našu financijsku uslugu uz nisku i povoljnu kamatnu stopu od 2% za zajmove s dugim i kratkim rokom. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati za daljnje postupke stjecanja zajma putem ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code