NAJNOVIJE NA PORTALU

U OSOBNOJ ISKAZNICI SVI SMO HRVATI

U OSOBNOJ ISKAZNICI SVI SMO HRVATI

22. veljače, 2015.

60824687-osobne-iskaznice-osobna-iskaznica-osobna-iskaznica
To je politički i pravni pojam

Napisao: Mirko Vidović, direktor Domovinskog rata
Možda je odlično napisana knjiga “LA SUISSE” koju je napisao vrstan pisac i poznavatelj švicarske povijesti, Denis de Rougemont – neophodan priručnik da pavlovizirana fauna ‘naučnih radnika’ shvati značenje terminologije koju je nemoguće zaobići ako se nastoji biti: clair, net et précis.
Zaštičena svojim planinama sa svih strana stara Helvetia se je silom prilika našla u potrebi da razne ljudske grupe i različitog podrijetla opstanu tu na svom u zajedništvu interesa – ne odustajući ni od svog podrijetla, ni od svog jezika ni od svoje vjere – organizirala je zajedništvo pojedinčanih interesa u jedinstvu različitosti, po devizi koju de Rougemont citira u ovoj knjizi: Biti zajedno kako bi svi ostali ono što jesu.

Usporedbe sa Švicarskom i Francuskom

Tako su velika srednjovjekovna feudalna imanja oko grada Schwitz stvorila sobom Helvetsku konfederaciju koju su ugrožavala razna carstva nastojeći je osvojiti i odatle dominirati drugim carstvima koja su se smjenjivala uokolo. Najdulje je Švicarsku ugrozavalo ‘Sveto Rimsko Carstvo’, koje Francuzi nazivaju ‘Sveto Germansko Carstvo’ kako bi izuzeli sebe iz gramzljivosti te hobotnice.
Nasuprot Imperiji, Helvetia se je polako pretvorila u zajednicu vitalnih interesa kao velika obitelj posebnih etničkih grupa. Pa kako nitko ne ženi svoju sestru da ne bi degeneriro, tako su i članovi švicarske konfederacije uspostavili i razvili intenzivnu suradnju od općeg interesa i napokon postali – nacija. Obitelj obitelji. Za razliku od Imperije, dakle, nacija je zajednistvo različitih kao uvjet opstanka svakog u svoj interesu.
Moguće je usporediti Švicarsku s Francuskom, koja je nakon Revolucije u svom prvom Ustavu samu sebe definirala kao – Nation u nastojanju da se zajediništvo ne nađe u opasnosti raspada zbog različitosti njezinih naroda od kojih se je francuska nacija sastojala a i danas je tako. U Francuskoj postoje posve različite ljudske grupe koje govore svojim izvornim i posebnim jezicima: Flamanci, Bretonci, Baski, Korzikanci, Okcitanci, Provansalci, Auvergnati, Alzašani i druge ljudske grupe koje nemaju neki kompaktni teritorij, ali imaju svoja republikanska prava među kojima i pravo da se smatraju posebnim narodom, kao npr. Židovi, Romi itd. Svi skupa oni su i ustavno i u ukupnosti izjednačeni po pravima i dužnostima kao – jedna jedinstvena Nation Française. Od nastanka Republike do danas Francuzi s ponosom kazu – La Republique – une et indivisible!

Problem je samo u neznanju

 

Sa Švicarskom i s Francuskom može se komotno usporediti i hrvatski povijesni i etnički prostor na kojemu su organizirane države Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Hrvatska, s jedne strane, a Bosna, usput rečeno, su kao nezavisne države – nacije. Te nacije sastoje se od posebnih naroda i narodnosnih manjina.
U našoj osobnoj iskaznici svi smo mi HRVATI (politički i pravni pojam) a ni na čijoj iskaznici ne piše koje je narodnosti. Ista je stvar i s našom putovnicom. Gdje je tu dilema? U neznanju.
UKRATKO: postoji istovjetnost pojmova nacija i država.
Pojam narod je teško odrediti u Hrvatskoj u kojoj ni jedan narod nema isključivo svoj prostor, ali imaju svoju zajedničku državu. U nemogućnosti cijepanja teritorija na posebne paradržavne cjeline, radi mira i stabilnosti ukupnosti državnog teritorija posve je shvatljiva uporaba  političko-pravnog naziva Hrvati  u Hrvatskoj i Bosanci u Bosni.
A o tome koje su sve etničke grupe sastavni dio političkog naziva države i nacije, to treba biti predmet obrade posebnog ‘Ustavnog zakona’ koji će imati snagu ustavno zajamčenog prava.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code