U OSIJEKU CIVILIZIRANO PONAŠANJE PUBLIKE

U OSIJEKU CIVILIZIRANO PONAŠANJE PUBLIKE

9. kolovoza, 2017.

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 4. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO – HNK HAJDUK 3 : 1

Utakmica GNK Dinamo- HNK Hajduk odigrana je 6. kolovoza 2017. u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 12.000 gledatelja, od kojih oko 3.000 pripadnika Bad Blue Boys (BBB) ( navijacka skupina GNK Dinama), te 2.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Pripadnici navijačke skupine Torcida, ali i Bad Blue Boysi, su zbog rigoroznih kontrola ulazili na stadion do početka drugog poluvremena.

Torcida je na svom dijelu stadiona u 22. minuti izvjesila ratne zastave hrvatske vojske, a i cijela je utakmica bila u žestokoj nacionalističkoj, a na mahove i šovinističkoj atmosferi, što je vjerojatno vezano uz činjenicu da se dan prije obilježavao Dan pobjede i nacionalne zahvalnosti, na kojem su one manje, politicki rigidnije skupine, davale slican ton tom velikom datumu suvremene hrvatske povijesti.

BBB vec u 3. minuti višekratno skandiraju “Mamiću Cigane”, a u 22. minuti Torcida izvlači zastave s vojnim obilježjima jedinica Pauci, Kune, Tigrovi, HOS, 5. gardijska HV, uz paljenje bljeskalica.

U 30. min BBB uzvikuju “Tovarske pičke” i ‘Ubi, ubi tovara’, na što Torcida uzvraća sa “Purgerske pičke”. Takvo “međusobno čašćenje” nastavlja se nekoliko minuta.

Torcida odgovara u 35. minuti sa “Mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to to”.

U 58. min BBB skandira “Ubi, ubi Srbina” a potom sljedi “pjesma” – “Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina”.

U 62.minuti Torcida skandira “HNS mafijo, gotovo je , gotovo” , pa potom u 64.minuti bacaju na tartan 24 baklje, te jednu na travnjak.

Dežurni spiker upozorava na protuzakonitost takvog djelovanja a Torcida odgovora paljenjem 4. dimne naprave, te skandiranjem “Purgerske pičke’.

U 75-oj BBB aktivira veći broj topovskih udara,  desetak baklji od kojih 4. padaju na travnjak, a na tribinama pale veću količinu bljeskalica. Spiker ponovo upozorava da će se primjeniti zakonske mjere ukoliko ne prestane ovakav način navijanja.

U 82.minuti Torcida pali transparente na svom dijelu stadiona uz skandiranje “Ubi, ubi purgera” i “Purgerske pičke’. Navijači smješteni na zapadnoj i istočnoj tribini na paljenje transparenta reagiraju skandiranjem “Cigani, Cigani’. Interventna policija i vatrogasci ulaze na južnu tribinu s ciljem gašenja zapaljenog transparenta

U 87, min BBB skandiraju “Tovarske pičke’ i ‘Ubi, ubi tovara’.

U 92. min  intervencija vatrogasaca na sjevernoj tribini na kojoj su smješteni BBB.

NK OSIJEK – HNK RIJEKA 1 : 0

Utakmica je održana 7. kolovoza, 2017. u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 5500 gledatelja, od čega oko 500 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek) te 70 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka).

Bez obzira što se utakmica odigravala u viskokonacionalnom naboju s obzirom na datum odigravanja utakmice nije bilo nikakvog ponašanja koje bi narušavalo civiliziranu atmosferu i navijanje na stadionu.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code