U LJETNOJ ŠKOLI FOLKLORA UČE PLESOVE PANONSKOG PODRUČJA

U LJETNOJ ŠKOLI FOLKLORA UČE PLESOVE PANONSKOG PODRUČJA

2. kolovoza, 2015.

FA_ZDENAC_GAREŠNICA

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u četvrtak 30. srpnja započela je još jedna tradicionalna Ljetna škola hrvatskoga folklora. Program se već treću godinu za redom održava u Hostelu „Zadar“ Hrvatskog ferijalnog saveza u prelijepom okruženju zadarskoga Borika.
Ovog će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOG PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.
Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitor je Antun Kottek.
Polaznici su mogli odabrati jednu od tri ponuđene grupe predavanja: folklorni ples, sviranje tambura ili hrvatskih tradicijskih glazbala.
Ovoga ljeta je prijavljen iznimno veliki broj polaznika, čak 90, a dolaze iz slijedećih zemalja: Argentina, Austrija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Republike Hrvatske.
Svečana završnu priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u subotu, 8. kolovoza 2015. uvečer na terasi hostela „Zadar“ u Boriku.T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code