U KOPRIVNICI SE PONOVO NISU SJETILI DANA OSNIVANJA 117. BRIGADE, A U NUŠTRU SLAVE SLAVNE DANE OBRANE

U KOPRIVNICI SE PONOVO NISU SJETILI DANA OSNIVANJA 117. BRIGADE, A U NUŠTRU SLAVE SLAVNE DANE OBRANE

5. listopada, 2015.

nustar-2
U Koprivnici, gdje je na vlasti SDP, još ni danas ni jedna ulica ili trg, odnosno ustanova ne nosi ime po slavnoj 117. brigadi, a ovaj skandal samo je dio kontinuiranog ponižavanja suvremene hrvatske povijesti, u kojoj je na žalost tekla i krv za ovo što imamo danas

Tekst: UHBDR91. i Branitelji Nuštra

U Koprivnici ni ove godine, 4. listopada, nije obilježeno osnivanje slavne, legendarne 117. brigade Hrvatske vojske, čiji su pripadnici, njih oko 3800, prošli mnoga bojišta tijekom Domovinskoga rata, među kojima je bilo i oko četrdesetak poginulih i nekoliko stotina ranjenih i ozlijeđenih.
Međutim, taj skandal nad skandalima na određeni je način „spasio“ umirovljeni pukovnik Dragutin Kralj, zapovjednik 117. brigade, u vrijeme najžešćih borbenih djelovanja, koji je jedini u društvu članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91. Mladena Pavkovića i Damira Đurašina došao kod Spomen križa u bivšoj koprivničkoj vojarni, gdje je, tijekom 1991. i 1992., bilo sjedište brigade, zapaliti svijeće i prisjetiti se svih onih koji su iz Koprivničko – križevačke županije sudjelovali u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Kralj je tom prigodom rekao da je ovo sramota, odnosno namjerno marginaliziranje i podcjenjivanje ne samo iznimnog doprinosa ratne brigade, već i svih onih koji su stradali u borbi za slobodu. Naime, ovog povijesnog dana, (4. 10. 1991., osnivanje zapovjedništva brigade), nije se sjetio nitko ni iz gradske i županijske vlasti, pa onda nije ni čudno da djeca u školi znaju malo ili gotovo ne znaju ništa o onima koji su bili prvi kad je trebalo.

U Koprivnici na vlasti je SDP

Mladen Pavković, inače predsjednik Udruge branitelja 91., je pred Spomen – križom, gdje su upisana imena tek dijela poginulih, podsjetio da su nekada govorili kako će imena onih koji su branili i obranili hrvatsku državu ostati zapisana „zlatnim slovima“, a to se nikada nije dogodilo. „Zlatnim slovima“ danas se na žalost pišu imena ratnih profitera, tajkuna, pa i izdajica i dezertera – kazao je Pavković.
U Koprivnici, gdje je na vlasti SDP, još ni danas ni jedna ulica ili trg, odnosno ustanova ne nosi ime po slavnoj 117. brigadi, a ovaj skandal samo je dio kontinuiranog ponižavanja suvremene hrvatske povijesti, u kojoj je na žalost tekla i krv za ovo što imamo danas.

Nuštar nije postao Šešeljevo

Nuštar u prvim danima listopada obilježava iznimno teške ali i vrlo značajne povijesne dane suvremene hrvatske povijesti. U ponedjeljak 5. listopada u 9 sati, u centru Nuštra, najavljeno je okupljanje u slavu branitelja Nuštra. Misa zadušnica je trebala biti u 11 sati, a kasnije druženje branitelja, mještana općine i gostiju u šatoru na ŠRC hrvatski branitelj na nuštarskim Mlačugama.
Velikosrpski agresor 1. listopada 1991. zauzima općinsko naselje Marince i tako Vukovar odsjeca od slobodnog teritorija Hrvatske. Nuštar postaje nada Vukovara.
Tijekom 2. listopada 1991., četnici uspijevaju slomiti otpor  drugog naselja općine- Cerića. Kako u Marincima tako i u Ceriću velikosrpski agresori čine masovne ratne zločine za koje nikome nikada nije suđeno. Direktni napad na Nuštar počinje 3. listopada 1991. Mjesto je stalnim granatiranjem sravnjeno sa zemljom. Neprijatelj dolazi do centra sela ali nadljudskim naporom hrvatskih branitelja biva odbijen.
Drugi snažni kombinirani pješačko-mehanizirani napad napad na Nuštar događa se 5. listopada 1991. Do tada neviđenom topničkom pripremom mjesto je zasipano tisućama projektila.
Bitka traje cijeli dan.
Agresor prolazi i centar naselja rušeći sve pred sobom i čineći ratne zločine nad malobrojnim civilima koji su ostali u naselju.
Najavljeno je i novo ime mjesta-Šešeljevo. Slavnim i čudovišnim otporom, nakon cjelodnevne bitke,malobrojiniji hrvatski branitelji još jednom uspijevaju slomiti snagu i nadmoć agresorskog čelika.
Nuštar nije pao. Vukovarska nada nastavila je živjeti.
U obrani Nuštra poginulo je 94 hrvatska branitelja.
Od toga je 56 poginulih Nuštaraca, 280 je ranjenih.T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code