U HRVATSKOJ TREBA OSNOVATI JOŠ AKADEMIJA JER SADAŠNJI  BESMRTNICI SAMO ŠUTE

U HRVATSKOJ TREBA OSNOVATI JOŠ AKADEMIJA JER SADAŠNJI  BESMRTNICI SAMO ŠUTE

26. rujna, 2019.

 

Akademici o suvremenim temama i problemima manje-više šute, zabijaju glavu u pijesak, kao da se ni čitava politička scena njih ne tiče. S druge pak strane njihove kolege u srpskoj Akademiji (SANU) navodno već pripremaju i Memorandum 3. Akademik Josip Pečarić među članovima HAZU strši kao „bijela vrana“. Nema pitanja iz suvremen hrvatske povijesti, a da se ne čuje i njegov glas, bez obzira slažu li se s njime ili ne

Napisao: Mladen Pavković

U Hrvatskoj postoji samo jedna Akademija znanosti i umjetnosti. A trebalo bi ih biti  najmanje tri-četiri. Jedna bi morala postojati i za brojne hrvatske intelektualce koji žive diljem svijeta. Istina, neki su (vrlo mali, neznatni broj) uključeni i u HAZU.

Međutim, u HAZU od članova ima svega i svačega (svaka čast iznimkama). Najviše bivših partijskih funkcionara, od gospodarstva, zdravstva do školstva.

Možda njih 20 – 30 posto nikada nisu bili članovi partije ili Udbe.

Ne zovu ih bez razloga – „besmrtni“.

Čak i Josip Broz Tito i dalje se nalazi među njihovim počasnim članovima.

Top-teme

U Hrvatskoj se vode brojne reforme, rasprave, pa čak i one o II. svjetskom ratu, a osobito nakon njega.

Akademici o suvremenim temama i problemima manje-više šute, zabijaju glavu u pijesak, kao da se ni čitava politička scena njih ne tiče.

S druge pak strane njihove kolege u srpskoj Akademiji (SANU) navodno već pripremaju i Memorandum 3.

Akademik Josip Pečarić među članovima HAZU strši kao „bijela vrana“. Nema pitanja iz suvremen hrvatske povijesti, a da se ne čuje i njegov glas, bez obzira slažu li se s njime ili ne.

A mi bi i te kako voljeli i željeli čuti što „besmrtni“ misle o takvim političkim strankama i političarima kakvi su pupovci (sad je to recimo top-tema), što ćemo po njima dobiti ili izgubiti u Europskoj uniji, imaju li svoje mišljenje o predstojećim predsjedničkim izborima (ili ovlastima predsjednika države), zašto Srbi još uvijek ne žele ni priznati agresiju na Republiku Hrvatsku, a kamoli platiti ratnu odštetu (može li ih se na to “natjerati“), zatim kako po njima riješiti migrantsku krizu (što predlažu Hrvatskoj o tome), kad će objaviti knjigu sa životopisima svih akademika, zašto ne priređuju izložbe i tribine o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, što misle o knjigama i filmovima na tu temu, pa sve do toga kada ćemo i kako dovesti u red granice sa susjedima i recimo – što HAZU predstavlja diljem svijeta?

Akademske teme

Dok se o ovakvim i sličnim temama od njih ništa ne čuje, u programu HAZU (čitamo) oni priređuju ovakve kongrese, tribine, izložbe… Kongres famakologije s međunarodnim sudjelovanjem, konferenciju o završnom Studyu TransCultAA projektu, i izložbu o tome, okrugli stol o Mracinskoj bolesti konja, znanstveni skup „Psihodinamika ljubavi i mržnje“, znanstveni sastanak o bolesti dojke, izložbu o Arhitektonskom fakultetu, simpozij o pristupu u dijagnostici i prevenciji demencija, komemorativni sastanak u spomen akademika Dragi Grdeniću i drugo.

Sve je to dobro i „zlatna vrijedno“, ali kad će biti neki komemorativni skup o poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima ili pak o  masovnim grobnicama iz Domovinskoga rata, ali i onima nakon II. svjetskog rata?

Pored toga, pravo je čudo da HAZU još ni danas nema u svojim redovima ni jednog (!) živog počasnog člana? Kako, zbog čega? T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. 4.c.
  #1 4.c. 4 listopada, 2019, 10:10

  čast izuzeccima u Akademiji,ali to je i dalje JAZU,

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Andrija
  #2 Andrija 26 rujna, 2019, 11:55

  Treba osnovati SHAZU – Slobodnu hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Jedan od uvjeta da kandidat nikada nije bio član totalitarne organizacije!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code