U BERLINU VELEPOSLANIK RANKO VILOVIĆ UŽIVA U RASKOŠNOJ VILI

U BERLINU VELEPOSLANIK RANKO VILOVIĆ UŽIVA U RASKOŠNOJ VILI

11. ožujka, 2017.

 

 

Stier stavlja glavu u pijesak, isto kao što je radio i njegov prethodnik dr.Miro Kovač, koji nije inicirao niti jednu smijenu “hrvatskih” odnosno bivših Mesićevih, Račanovih i Josipovićevih diplomata u Njemačkoj. Kakva je to nezamjerajuća i karijerna politika. A što se tiče diplomatske rastrošnosti, svatko od naše politike pa i Ministarstvo vanjskih poslova trebalo bi znati da se financira i od sirotinje

Napisao: prof. Ljubomir Šaravanja/ Hamburg

Dok hrvatski građani jedva krpaju kraj s krajem i proživljavaju na zavodima za zapošljavanje, a drugi kopaju po kontejnerima i sakupljaju odbačene boce, mladi besposleni bježe vani u druge bolje i ljepše društveno uređenije zemlje, hrvatska diplomacija i dalje uživa u raskošu glamura i svojih privilegija. Primjerice prvi čovjek hrvatske diplomacije u Njemačkoj, veleposlanik Ranko Vilović, nimalo ne štedi. Pored toga već duže organizira skupe domjenke i već nekoliko godina živi u prostranoj i raskošnoj vili u otmjenom dijelu Berlina i voza se u skupocijenim limuzinama. Bi li se s obzirom na hrvatsku nezahvalnu situaciju konačno mogla primjenjivati i štednja u diplomaciji ili su oni jednostavno zaštičena nedodirljiva vrsta, neke svjetske veličine, nadnarodne moći?

Njihova visost

Ministarstvo vanjskih poslova RH i dalje za tako nešto nije briga, a morali bi brinuti bolje za svoje financije, odnosno na financije poreznih obveznika čije novac troše i eto na takav način. Da su njihovi privatni onda bi gledali koliko što košta, a onda i bili racionalni u potrošnji.

A ovako drži vodu dok majstori odu, dok traje, traje, lijepo je. Javnost za to malo zna, a prijateljski subjektivniji mediji ne daj Bože da bi se zato stali propitkivati i sa time kojim slučajem zamjeriti “uzoritom” veleposlaniku, kao da su njegova visost i konzuli neko božanstvo. Jer trebat će im njihova visost, ili ne daj Bože da im nebi možda škodila. Sve dok je takva plašljiva savijest naših građana u ovom slučaju iseljenika, neće biti društvenog napretka, jer za njega se treba izboriti.

A građani dotle neka samo plaćaju, plaćaju…..i plaćaju, a koga za to briga.

Kako objasniti da naš veleposlanik u Berlinu i njegova supruga sami žive u tako velikom stambenom objektu i bilo bi zanimljivo već jednom vidjeti koliko zaista Ministarstvo vanjskih poslova plaća najamninu za takvu izdašnu građevinu? Ne bi li oni sami konačno mogli izabrati neki bar malo skromniji smještaj s obzirom u kakvoj se situaciji nalazi Hrvatska i njezini ljudi?

Jedna vlada prođe, druga dođe, ministar se smjeni, veleposlanik isto, a troškovi poreznim obaveznicima ostaju isti, a možda se i povećaju, ako se povećava i stanarina kod najmodavca u Njemačkoj. A izgleda ni aktualnog ministra Ivu Stiera problemi takve prirode i ekonomske logike baš previše i ne brinu, jer pokazao nam je sve svoje vještine u sviranju tamburice po Njemačkoj, zašto je dobio neviđenu medijsku pozornost, a o boljem ustrojavanju “hrvatske” diplomacije u Njemačkoj, koja je već odavno trebala doživjeti rekonstrukciju, da je kojim slučajem kod naših politčara i moralne odgovornosti, Stier stavlja glavu u pijesak, isto kao što je radio i njegov prethodnik dr.Miro Kovač, koji nije inicirao niti jednu smijenu “hrvatskih” odnosno bivših Mesićevih, Račanovih i Josipovićevih diplomata u Njemačkoj. Kakva je to nezamjerajuća i karijerna politika. A što se tiče diplomatske rastrošnosti, svatko od naše politike pa i Ministarstvo vanjskih poslova trebalo bi znati da se financira i od sirotinje koja kopa po kontejnerima i to u tako velikom broju, pa bi stoga trebali u svojoj rastrošnosti i imati mjere, odnosno ne biti toliko rastrošni nego skromni i štedljivi po svim pitanjima kada su društvena sredstva u pitanju. Ali vidimo kako nam vlade vladaju i kako sebi isplaćuju dnevnice njihovi službenici, bez obzira na politički svijetonazor. Kakva je to odgovornost i imali li tome potkradanju vlastita naroda već jednom i kraja? Zašto veleposlanik Ranko Vilović treba trošiti i na putovanja iz Berlina u Düsseldorf da bi dolazio na Mesićeve promocije, gdje bivši predsjednik uime tvrtke Ingre nagrađuje najbolje hrvatske firme u Njemačkoj.

Zašto mu Mesić i te tvrtke ne plaćaju troškove putovanja?

Financijske mogućnosti skromne Hrvatske

Mnogi naši ljudi u iseljeništvu se žale i na svečane domjenke koje organizira diplomacija i kažu da su skupi i da se za njihovo održavanje unajmljuju, često i skupe vile, osoblje itd. A u Njemačkoj imamo toliko hrvatskih ugostiteljskih objekata, koji bi rado sponzorirali takve svečanosti. Treba vidjeti koliko se troši na takve prezentacije i to skroz reducirati, prilagoditi financijskim mogućnostima naše skromne Hrvatske.

Samo tako se može ići naprijed!

Gospodo iz medija molim vas ako možete obajaviti ovaj moj apel, jer to je apel svih poštenih i skrbnih naših iseljenika, čiji se glas malo ili nikako ne čuje u našoj javnosti jer to nije u interesu određenim političkim grupacijama koje ne vole Hrvatsku i sa njom vladaju desetljećima.

Uz Božju pomoć veliki vam pozdrav iz Hamburga.T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ZAKAZAO MIRO KOVAČ
  #2 ZAKAZAO MIRO KOVAČ 12 ožujka, 2017, 00:12

  JUTARNJI LIST 2016. Predsjednica je, po nekim tumačenjima, čekala dolazak HDZ-a na vlast kako bi provela promjene u diplomaciji jer joj je potrebna suglasnost Vlade, odnosno supotpis premijera, što nije mogla provesti za Milanovićeve Vlade. Ministarstvo vanjskih poslova formalno predlaže promjene, a Kovač je već sto dana na Zrinjevcu, no nije poslao nikakve prijedloge.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Žalosno
  #3 Žalosno 12 ožujka, 2017, 00:10

  Zanimljivo je da ova vila u Berlinu kako piše Jutarnji list košta ni manje ni više nego 3 milujuna eura, samo je još uvijek ne žele prodati. To je pitanje za gospodina Gorana Marića

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. HRVATSKA ZBILJA
  #4 HRVATSKA ZBILJA 12 ožujka, 2017, 00:07

  Mafija vlada u našoj zemlji

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. nesposoban za vojsku
  #5 nesposoban za vojsku 12 ožujka, 2017, 00:01

  Hrvatska više ne postoji. Svakog dana 80 obitelji napusti ovo smeće od države u kojoj su svi zaposleni preko veze.
  U najvećoj bijedi žive i hrvatski branitelji, prevareni, bez ikakvih prihoda, danas nemaju ni za kruh.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Ustani narode
  #6 Ustani narode 11 ožujka, 2017, 10:55

  Sto radi Hrvatska vlada?.Da da Pupovac vlada sa Hrvatskom.Druze Plenkovici Hrvati nisu glasali za Ninu Obuljan !,,Ni nakazu Pupovca . Za Dom Spremni

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code