U AMERICI PODIGNUTA TUŽBA PROTIV CROATIA AIRLINESA

U AMERICI PODIGNUTA TUŽBA PROTIV CROATIA AIRLINESA

5. listopada, 2014.

 

croatia airlines8-020513admirbuljubasic- Custom

Eksluzivno donosimo milijunsku tužbu Networlda iz SAD-a

 

Piše: Branko Morić

Prigodnom svečanošću u zagrebačkoj Gradskoj kavani, u ponedjeljak,15. Rujna 2014., je obilježena 25. godišnjica osnutka Croatia Airlinesa. Na proslavi među nekoliko stotina uzvanika, većinom poslovnih partnera iz Hrvatske i inozemstva, našli su se premijer Zoran Milanović, ministri Siniša Hajdaš Dončić, Branko Grčić i Mirando Mrsić, Mark Schwab, predsjednik Star Alliance grupe, Krešimir Kučko, predsjednik uprave Croatia Airlinesa i mnogi drugi. Nekoliko dana kasnije, točnije, 23. rujna, na drugoj strani Atlantika, u SAD-u, održana je prva rasprava na Okružnom sudu u New Jerseju kojoj je predsjedala sutkinja Susan D. Wigenton povodom tužbe američke kompanije zvučnog imena –  Networld Communications Corp. protiv hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlines. Sudski spor se vodi pod poslovnim brojem 13 – 4770.

Vijest o međunarodnoj tužbi Networld-a protiv Croatie Airlines je objavljena na slijedećem web linku: http://www.courthousenews.com/2014/09/25/71822.htm . Court House News je američki nacionalni internetski servis vijesti specijaliziran za pravnike i odvjetnike a smješten je u Pasadeni, u saveznoj državi Kalifornija.

SLAVLJE BEZ POKRIĆA

Prigodnim slavljeničkim govorom ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako će Croatia Airlines i dalje imati potporu Vlade Republike Hrvatske, ali i obavezu da provede plan započetog restrukturiranja. Predsjednik Uprave Krešimir Kučko, podsjetio je prisutne na najvažnije datume iz povijesti hrvatske zrakoplovne tvrtke, najavivši kako će domaća zrakoplovna tvrtka i ovu godinu završiti s pozitivnim rezultatom!?

Povodom toga markentinška služba Croatia Airlinesa aktivirala je mnoge standardne aktivnosti od kojih posebno izdvajamo izložbu pod nazivom „25 godina dizajna i fotografije u Croatia Airlinesu“, koja je otvorena u Muzeju za umjetnosti i obrt (MUO) u Zagrebu 25. rujna, a ostaje otvorena do 5. listopada 2014. Izložba je podijeljena u dvije tematske cjeline i to: najznačajnija dizajnerska ostvarenja koja su obilježila korporativni identitet i playboyevski duty free „inflight“ časopis CROATIA, koji se izdaje od 1994. godine.

Međutim, iako Croatia Airlines ovih dana proslavlja 25. godišnjicu postojanja, nažalost  možemo slobodno reći ne i uspjesnog poslovanja, naročito zahvaljujući dugogodišnjem direktoru Ivanu Mišetiću, kojemu su uglavnom osobni interesi bili prioritetni u odnosu na poslovanje kompanije, što se najbolje vidi iz odnosa prema njemačkoj Lufthansi koja mu se na  to višestruko odužila. Čini se da ni posljednji direktor naše zrakoplovne tvrke nije imun na „luftwaffe“ utjecaje, pa tako gospodin Kučko na proslavi jubileja vlastite tvrtke slavodobitno drži maketu zrakoplova Lufthanse umjesto Croatia Airlinesa.

ČESTITKA OD DUGOGODIŠNJIH PARTNERA

Tijekom niza godina Croatiji Airlines su došle, u što sam siguran, mnoge čestitke ali ova u obliku tužbe čija je kopija na 14 stranica prilogu  teksta, „najljepša” je preporučena pošiljka pristigla na adresu sjedišta domaće zrakoplovne tvrtke. Posebno kad dolazi od dugogodišnjih „prijatelja“ iz Amerike, kompanije ”Networld” i familije gospodina Djivoja, s kojom je Ivan Misetić daleke 1997. godine u ime Croatia Airlinesa ugovorio posao zastupanja u Sjedinjenim  Američkim Državama i Kanadi.

Iako je posao zastupanja i predstavljanja Croatia Airlinesa već bio dogovoren s Delta  Airlines-om, zbog čega je nekoliko puta dolazio u Hrvatsku i jedan od potpresjednika te kompanije, gospodin Ivan Deželic, porijeklom iz Lošinja, koji  mi je osobno nakon svog tadašnjeg boravka u Zagrebu sve ispričao kada smo se sreli u Londonu na povratku iz Zagreba. Bio je u vezi s tim i kod Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Tuđmana. Kako je tada gospodin Deželić napomenuo, ”Delta  Airlines” je dala ponudu da će velike poslove zastupanja Croatia Airlinesa u SAD-u obavljati za samo 5 posto naknade. Posao je izgledao kao dogovoren, jer kud bolje nego da to obavlja jedna od najvećih američkih avio-kompanija, što je u ovakvom poslu logično i posve normalno.

KAKO SU NAS KRALI

Naravno, sve ovo nije odgovaralo tadašnjem ministru turizma Niki Buliću i njegovom „pajdašu“ Mišetiću, pa su se pobrinuli da se ovakav dogovor blokira i opstruira. Za vrijeme Olimpijade u Atlanti u prostorijama hrvatske delegacije – „Hrvatske kuće”, napravljen je novi plan kako bi posao dodijelili ”Networldu”, kompaniji u vlasništvu familije Djivoje s kojima je Niko Bulić već potpisao ugovor o turističkom zastupanju  Hrvatske u Americi  na period od pet godina, s tim da im za poslove zastupanja plaća jedan milijun dolara godišnje. Samo komparacije radi, kada je kasnije došlo do raskidanja ovog ugovora (zahvaljujuci novom ministru turizma Sergeju Morsanu) i otvoren ured Turističkog predstavništva RH u New Yorku, godišnji  troškovi su iznosili ispod 250 tisuća američkih dolara, dakle za samo četvrtinu iznosa od dotadašnjeg Networld-ovog miljunskog ugovora, od čega je polovina navedenog iznosa trošena na marketinške aktivnosti i promociju. Još interesantnije je da su većina članova spomenute delegacije koja je kumovala ovom zanimljivom aranžmanu kasnije (koje li slučajnosti?) sjedili u upravi ili Nadzornom odboru Croatia Airlinesa.

Za napomenuti je da je isti posao  turističkog zastupanja istovremeno ponuđen od strane PR i marketing firme ”Herman Associates” iz New Yorka koja je umjesto za milijun Netwold-ovih dolara istu uslugu nudila za samo 450 tisuća američkih dolara, od čega je na njihove usluge otpadalo samo 50 tisuća američkih dolara, a ostatak je bio namjenjen za oglašavanje i druge marketinške aktivnosti po već razrađenom prijedlogu, a što je vidljivo u arhivima s ponudom i odgovorom pri HTZ-u. Da ironija bude veća, kasnije čitav posao „Networld“ povjerava kompaniji “Herman Associates”  iz New Yorka ali sada na sve račune za pružene usluge „Networld“ dodaje svojih 20 posto naknade za umjetnički dojam.

SANADEROVOV APARTMAN U HOLLYWOODU

Uz asistenciju Nike Bulića, Miomira Žužula i Ivana Mišetića  dogovoreno je da Networld dostavi ponudu, ali kao se kompanija Networld nikad nije bavila takvim poslovima, angažirala je bivšeg direktora JAT-a u Americi Radu Milanovića, da im napravi elaborat  o zastupanju, što je isti i učinio i za to mu je  tvrtka Networld platila 14 tisuća dolara. Najzanimljivije je da gospodin Rade Milanović nikad nije dolazio u prostorije Networld-a u New Jersiju već su se Djivoje i Rade Milanović potajno sastajali u jednom obližnjem hotelu u New Jerseju.

Naravno, posao  je dogovoren, ali sada ta naknada Croatiu Airlines neće stajati 5 posto kao s Delta Airlinesom već vrtoglavih 17 posto!? Svaki ozbiljan poslovni čovjek bi postavio opravdano pitanje kad bi na papiru ugovora ugledao ovako visok postotak provizije. Čini se da su do sada to propustile učiniti pravna služba Croatia Airlinesa ali i državne institucije Republike Hrvatske u čijem je večinskom vlasništvu Croatia Airlines.

Nije teško prepoznati u čijem je to interesu napravljeno i tko se sve tim fantomskim ugovorom mogao okoristiti. Dolaskon na vlast HDZ-a 2003. godine, članovi Nadzornog odbora Croatia Airlinesa postaju Antun Vrdoljak, Miomir Žužul (predsjednik), Sanaderova desna ruka Bianca Matković, ali i drugi zanimljivi likovi, što je garantiralo kontinuitet ovog kartelskog dogovora. Ni tadašnji premijer Sanader nije imao ništa protiv, kada je mogao dobivati toliko besplatnih karata od Mišetića za sebe i svoju familiju.  Zato nisu bila iznanađujuća Sanaderova potajna izbivanja iz hotela za vrijeme njegovih učestalih boravaka u New Yorku. Gdje je mogao otići?  Kako vidimo, imao je gdje i zašto.

Možda bi se ovdje mogao tražiti i odgovor kako je u Hollywoodu kupljen apartman od 1,5 milijuna dolara za Sanaderovu kćerku s glumačkim ambicijama. Kako vidimo, velika je „lova“ bila u pitanju i bilo je mjesta za kojekakve aranžmane, a „love“ je, očito, bilo dovoljno za sve.

PREVARENA DIJASPORA

Ako se zna da je godišnji promet od prodaje karata Croatia Airlinesa iznosio 26 milijuna američkih dolara, a kako se navodi  sada u tužbi Networld-a, vrlo lako je izračunati da  je to Croatiju Airlines kroz dugogodišnje razdoblje trajanja ugovora koštalo više od vrtoglavih 50 milijuna dolara.

Naravno, financijski gubitak ovakvog kolača ne bi nikome lako pao pa je i uslijedila vrlo drska i neočekivana “čestitka” Networlda u obliku tužbe sa perfidnim zahtjevom da se sudski spor vodi u Americi, iako je u ugovoru jasno naznačena klauzula da je u slučaju spora nadlezan sud u Hrvatskoj. Interesantno je koliko su američki ”prijatelji“ bili brzi pa su samo nakon 9 dana od dana raskida ugovora podnjeli tužbu u SAD.

Nažalost, američko sudstvo vodi računa o svakoj američkoj kompaniji i odbilo je sve  argumente tužene strane, pa će se sudski spor voditi u Americi. Najinteresantnije je pročitati argumente iz priloženog sudskog dukumenta i  obrazloženje sutkinje Susan D. Wigenton zašto ne bi trebalo biti suđenja u Hrvatskoj, s čime se na najgori mogući način javno blati i ocrnjuje Hrvatska ali i Croatia Airlines. Htjeli mi to priznati ili ne, negativni odjeci dugogodišnjih pristupnih pregovora Hrvatske s EU u poznatom poglavlju 23.- pravosuđe, zbog naglašene korupcje u sudstvu još uvijek vrlo snažno odjekuju van granica Europe na štetu Hrvatske. Međutim, u ovom konkretnom slučaju Okružni sud u New Jerseju u SAD, očito nije precizno upoznat s pozadinom i farsom od tužbe i tužbenih navoda koja mu je hladno plasirana. Možda bi uključivanje s povezivanjem hrvatskog i američkog pravosuđa uz pomoć diplomacije moglo dati drugačije odgovore i konačni epilog na ovaj bizaran sudski proces. Gotovo identičan primjer ništavnosti sklopljenog ugovora već duže vremena pratimo u slučaju INA – MOL u kojoj je glavni korupcijski lik bivši premijer Ivo Sanader, a kako vidimo i pridruženi član spomenute turističke družine iz prekooceanske hobotnice u slučaju „Networld – Croatia Airlines“.

Nažalost, poslovna tragedija Croatia Airlinesa govori o pokradenim hrvatskim građanima i njihovim snovima, naročito iseljenicima, koji su uložili velik novac u tu državnu tvrtku i ostali trajno prevareni. Iako hrvatska dijaspora broji gotovo 4,5 milijuna ljudi, koliko i sama Hrvatska, štetočine na čelu Croatia Airlinesa i njihovi politički mentori, nisu u proteklih 25 godina hrvatske samostalnosti ni pokušali povezati direktnim zračnim linijama najznačajnija središta svijeta u kojima živi iseljena Hrvatska, kao što su Perth ili Sydney u Australiji, Toronto u Kanadi  i Cleveland ili Pittsburgh u SAD-u. T

 

U AMERICI PODIGNUTA TUŽBA PROTIV CROATIA AIRLINESA (147.06 KB)

 

 

20 komentara

Uskoči u raspravu
 1. sheperd bush
  #1 sheperd bush 30 listopada, 2014, 22:05

  Niko Bulic je Yugotursovo dite I nikada nece skreniti sa tog puta.Spava je u stanu placenim od Yugotursa dok se rusio Dubrovnik I Vukovar.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. reklama za debile
  #2 reklama za debile 30 listopada, 2014, 19:52

  Kad se slavi rođendan, nešto je posebno u zraku! Ako još nemate Diners/Visa Croatia Airlines kreditnu karticu, do 31.12.2014. zatražite je bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja. Ove godine dva dugogodišnja partnera istodobno obilježavanju godišnjicu poslovanja – Diners Club slavi 45., a Croatia Airlines 25. rođendan.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. F-16
  #3 F-16 26 listopada, 2014, 12:51

  Djivoje je kao vjerni udbas i Yugoslaven pobjegao iz plamteceg Dubrovnika na svojoj luksuznoj jahti u nepoznatom smjeru i osvanuo u USA na pristojnoj udaljenosti od Hrvatske.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 14 listopada, 2014, 08:35

  [quote name=”RQ”]Cini se da bi gosp. Cvitan mogao na sluzbeni put u USA.[/quote]

  Bio je u Americi od 6. do 12. 10. s Laptošicom!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. mala iz grada
  #5 mala iz grada 13 listopada, 2014, 16:13

  cijeli dubrovnik zna kako su djivoje i bulić beogradske krtice. svi se još uvijek u dubrovniku pitaju zašto karamarko drži bulića u hdz-u nakon skandala kojeg je izveo prije nekoliko dana sa šuicom u skupštini grada dižući ruku za pusićkinog narađastog gangstera andru vlahušića.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Mel
  #6 Mel 12 listopada, 2014, 03:17

  He lost a lot of weight since this…

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 11 listopada, 2014, 13:21

  Časopis Forbes objavio je listu 50 najvećih bogataša u Hrvatskoj, a na njoj su se našla i neka Dubrovčanima poznata imena.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Dudek
  #8 Dudek 10 listopada, 2014, 17:40

  “PABLIK SERVIS OBLIGEJŠN” – tako je ministar Hajdaš-Dončić izvjestio na Vladi o prodaji Croatia Airlinesa na engleskom. Na sjednici je u dva navrata koristio engleski jezik kako bi objasnio zašto je potrebno prodati 49% udjela u nacionalnom zračnom prijevozniku Croatia Airlines.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. エドワード トゥリプコヴィッチ 片山
  #9 エドワード トゥリプコヴィッチ 片山 9 listopada, 2014, 11:12

  [quote name=”RQ”]Cini se da bi gosp. Cvitan mogao na sluzbeni put u USA.[/quote]

  ???

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Emily
  #10 Emily 9 listopada, 2014, 10:25

  o ovome cijeli tjedan bruji američka ambasada u zagrebu

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Crobex
  #11 Crobex 7 listopada, 2014, 21:27

  Croatia Airlines izvijestila je danas putem Zagrebačke burze da postoji parnica koja se vodi pred sudom u New Jerseyu (USA) u kojoj je tužitelj tvrtka Networld Communications, a tuženik Croatia Airlines.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Mikasa
  #12 Mikasa 7 listopada, 2014, 17:29

  [quote name=”DUBOKO GRLO”]Dugogodišnja krtica od Djivoja u C.Airlinesu je tajnica Uprave dubrovkinja Marijana Rebić.[/quote]

  Još u Dubrovniku je bubao ženu od košarkaša Nikole Plečaša ko beba zvečku dok je ovaj naivac zabijao koševe na Tuškancu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Harry Callahan
  #13 Harry Callahan 7 listopada, 2014, 16:44

  i epehazijevska novina iz dubrovnika je dala poveći prostor preplanuloj krmkovoj glavi od djivoja spremnoj za blow job

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. DUBOKO GRLO
  #14 DUBOKO GRLO 7 listopada, 2014, 12:35

  Dugogodišnja krtica od Djivoja u C.Airlinesu je tajnica Uprave dubrovkinja Marijana Rebić.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. RQ
  #15 RQ 6 listopada, 2014, 12:25

  Cini se da bi gosp. Cvitan mogao na sluzbeni put u USA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. zlatna ribica
  #16 zlatna ribica 5 listopada, 2014, 09:01

  čovječe, pa ovo je pravi hranidbeni lanac!

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Branitelj
  #17 Branitelj 5 listopada, 2014, 08:23

  To je, dakle, prvi vidljivi ‘usopjeh’ turneje Zorana Milanovica po USA. Bit će i drugih. Neka stisne zube i stegne pojas – trebat će izdržati posljedice varanja hrvatskog naroda i driješenja s lanca udbaškog čopora.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code