U 2018. 150 POTENCIJALNIH PRIJEVREMENIH IZBORA

U 2018. 150 POTENCIJALNIH PRIJEVREMENIH IZBORA

1. listopada, 2017.

 

 

Nezavisna lista Sandre Švaljek pozvala je građane, putem web stranice i Facebooka, da se aktivno uključe u javnu raspravu o Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i svojim komentarima jasno i glasno pokažu da su protiv davanja još više moći tzv. lokalnim šerifima, a na štetu predstavničkih tijela građana.

Gdje i kako mogu poslati svoje komentare i usprotiviti se dodatnom jačanju “lokalnih šerifa”, građani mogu saznati na:  http://sandrasvaljek.hr/vijesti-naslovnica/recimo-ne-jacanju-lokalnih-serifa/

Izmjene zakona koje predlaže Vlada omogućile bi načelnicima, gradonačelnicima i županima da ostanu na vlasti čak i kada nemaju većinu u gradskom vijeću ili skupštini kod izglasavanja proračuna, što je u suprotnosti s Ustavom RH te Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koja je dio pravnog poretka RH, koji određuju da je predstavničko tijelo građana najviše tijelo lokalne samouprave. 

Braneći predložene izmjene, ministar Kuščević je izjavio da “ako je načelnik, gradonačelnik ili župan predložio proračun, a vijeće ili skupština ga ne usvoje, tada se naravno smatra da vijeće ili skupština nisu napravili svoj posao i oni se raspuštaju.” Međutim, posao predstavničkog tijela građana nije da donese bilo kakav proračun kojeg predloži lokalni čelnik, a posebno ne da donese proračun kojeg većina zastupnika smatra lošim za građane.

Ministar u javnim istupima građane također straši nestabilnošću koja nas navodno čeka u 2018. godini, odnosno s potencijalnih 150 prijevremenih izbora, iako je godišnji prosjek prijevremenih lokalnih izbora od 2009. do danas – devet. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code