NAJNOVIJE NA PORTALU

TUĐMAN NIJE BIO OSNIVAČ PARTIZANA

TUĐMAN NIJE BIO OSNIVAČ PARTIZANA

22. siječnja, 2015.

2000konacni1

Među ljudima koji su pokrenuli osnivanje FK Partizan u toj publikaciji navedeni su Svetozar Vukmanović – Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović – Čoče

Ne tako retko u javnosti se mogla čuti teorija da je bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman učestvovao u osnivanju Fudbalskog kluba Partizan. Dodaje se i da je Tuđman zaslužan za crno-bele boje Partizana, koji je do tada nosio crveno-plave boje.

Povodom ovakvih spekulacija poznati sportski novinar Željko Pantić priložio je knjigu o istoriji fudbalskog kluba iz Humske, koja datira iz 1970. godine “Četvrt veka istorije FK Partizan”.

Među ljudima koji su pokrenuli osnivanje FK Partizan u toj publikaciji navedeni su Svetozar Vukmanović – Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović – Čoče.

“S obzirom da je izdanje iz 1970. godine, “hrvatsko proleće” i MASPOK tada nije bilo pokrenuto, tako da nije bilo nikakve potrebe da se knjiga nacionalno cenzuriše ili „pegla“. Duboko u komunizmu, drugarice i drugovi. Detaljno je opisano kako je napravljen Partizan. Koliko je Franjo Tuđman prenaglašen u istoriji Partizana govori i što ga uopšte nema među onima kojima su dodeljene zlatne i srebrne plakete ili zahvalnice. Ako je on „rodio“ Partizan, ako je dao crno-bele boje Partizanu, a tada je bio visoki komunistički funkcioner, nije bilo razloga da on ne dobije bar zahvalnicu, što samo pokazuje koliko je on nebitan u istoriji Partizana. Koliko smo mi skloni da od jednog sportskog rivaliteta napravimo međunacionalnu mržnju među ljudima iz istog naroda. Gde su ti Hrvati, vidim da ih nema”, rekao je Pantić.

IZVOR: www.kurir-info.rs T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. xemo
    #1 xemo 26 siječnja, 2015, 21:00

    Željko Pantiću,mi hrvati vrlo dobro znamo tko je i što je bio Franjo Tuđman a ono što nismo znali saznali smo nakon ’90. godine.FK Partizan i nije nama toliko bitan već su nama interesantnije one,zatvorene, arhive KOSa u kojima ima još nepoznatih detalja o dotičnome zagorcu….i treba li sveće da palimo da se isto rasvetli…?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code