TRI MRŠAVE KUKURIKU GODINE

TRI MRŠAVE KUKURIKU GODINE

7. prosinca, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Za nama su tri godine vlasti koalicije Kukuriku. Tri mršave godine! Obećane vertikale, „Plan 21“, nova pravednost i pravDA, te izlaz iz recesije i bolji život – srozale su se i nestale u kaljuži hrvatske svakodnevice. Dobili smo nesposobnu vladu RH i premijera koji dane provodi u ekskluzivnom Taču uz butelju vina ili dvije. Mladi ministri bez ikakvog iskustva, osim Partijske knjižice – natječu se u samohvali. Ministar Grčić koji svakim svojim nastupom izaziva salve smijeha u javnosti – zadovoljan je sobom. Bilo bi čudno da nije! Ministarska plaćetina i kraljevske privilegije podižu ga iznad oblaka. On ne vidi ono dolje: ispijenu Hrvatsku koja svakim danom tone dublje u močvaru kriminala, korupcije, laži i prijevara. O gospodarstvu, privredi, recesiji za koju je direktno odgovoran – ne zna ništa!

Pobjeda Kukurikua prije tri godine donijela nam je i novi sastav Hrvatskog sabora. U tom šarolikom kolopletu vlasti i oporbe puno je opskurnih likova koji s vremena na vrijeme sjednu u saborske klupe, iako u većini slučajeva saborske klupe zjape prazne. Sami sebi izglasali su zakone, akte i pravilnike koji im omogućavaju da ne moraju biti na svojim radnim mjestima. Masne saborske plaćetine uz bogate privilegije dobivaju – čak i iako su u zatvoru. Dobar dio tih zastupnika iz redova bivše vlasti direktni su krivci za katastrofalni gospodarski i moralni pad Hrvatske – ali umjesto kaznene odgovornosti, čvrsto su implementirani u sve saborske privilegije (Šuker, Kosor, Šeks…). Oštro napadaju ono što su još jučer činili i žive kao bubreg u loju.

Milanovićeva vlada ostat će nam u sjećanju po sramotnoj i fanatičnoj borbi da zaštite udbaše, Perkovića i Mustača od izručenja u Njemačku. Iako je puni doprinos tomu dao i Državni odvjetnik Mladen Bajić – nisu uspjeli, baš kao što nisu uspjeli ni u jednom svom naumu – osim u svojim osobnim primanjima, hedonizmu i bezobraznim beneficijama. Nisu uspjeli ni u pokušaju da se odmaknu od zločinačke stranke HDZ – odnosno od pljačke Domovine. U tri godine svoga trajanja na vlasti, po pitanju kriminala i korupcije, SDP je dostigao svog političkog oponenta. Ako zanemarimo nevjerojatan broj kriminalno – korupcijskih afera, tih dviju vodećih hrvatskih stranaka – možemo izdvojiti dva kapitalna elementa: HDZ-ova pretvorba i privatizacija i SDP-ove predstečajne nagodbe. Ta dva kriminalna mega projekta, u praktičnom smislu nemjerljiva u milijardama eura – Hrvatskoj su zakovali lijes i spustili ga na dno močvare.

GORE OD GOREG

Završetak godine 2014., dočekali smo s očekivanom, ali žalosnom ocjenom; Hrvatska je svrstana u zemlje EU-a i zapadne Europe i manje je korumpirana samo od Bugarske, Grčke, Rumunjske i Italije. Hrvatska se nalazi na 61. mjestu od 175 zemalja svijeta po indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2014. godinu. No, poznavatelji hrvatske koruptivne scene – ne slažu se s tim ocjenama. Stanje je mnogo gore! Transparency International ne uzima u obzir bitnu činjenicu da se Hrvatska izdvaja od ostalih uređenih država – Hrvatska nema instituciju Tužiteljstva! U Hrvatskoj se ne istražuju kaznena djela – čak i ako su javno objavljena – ako je prijavljeni bogati tajkun ili ratni profiter. Rijetki su izuzetci. Od golemog broja pljačkaša Domovine, tek nekolicina su procesuirani. (Sanader, Polančec, Čobanković…). Kazne su u tom slučaju uglavnom simbolične (guljenje krumpira), a najvažnije je što se ne oduzima opljačkano! Ono što nazivamo DORH – u praktičnom smislu nema nikakve veze s institucijama ostalih zemalja koje neselektivno i objektivno istražuju kriminalna djela. Zbog toga nitko, pa ni Transparency International, nema pravih informacija o hrvatskoj korupciji. Za one tihe milijarde požderanog i opljačkanog novca 2014., posebice u predstečajnim nagodbama – nema podataka. Nedvojbeno da smo po korupciji i iza Bugarske, Grčke, Rumunjske i Italije.

Kraj ove godine, osim žalosne trogodišnjice, nedvojbeno najgore vlade RH – obilježavaju afere: Agram, Vox, Hypo i skidanje Jakovčićevog imuniteta. Pri tomu treba posebice naglasiti čudnu i do sada neviđenu praksu DORH-a, a to je kratko vremensko razdoblje između dva posljednja slučaja, Agram i Vox. Poznate „Bajićeve istrage“ koje su trajale godinama (i desetljećima) uglavnom su završavale u zastarama, tako da su dvije agresivne akcije krajem ove godine – iznenađenje. Teško je očekivati buđenje okorjele institucije kao što je DORH – ali zbog imenovanja Dinka Cvitana čelnikom – možda iz crne močvare izraste cvijet (cvit). Ako se to stvarno dogodi – u 2015. imat ćemo stotine istraga i optužnica. Reno Sinovčić „mali je od palube“ za stotine naših tajkuna. Samo 5% do 6% tih multimilijunaša donijeli su u Hrvatsku novac zarađen u inozemstvu. Ostali su pljačkaši Domovine. 

NE PONOVILO SE

Ostale dvije navedene afere, Hrvatsku sramote na širem planu i svrstavaju nas u sam vrh europskog kriminala. Austrijski državni odvjetnik Robert Riffel podignuo je optužnicu protiv bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca. Riffel za pronevjeru tereti četiri osobe – bivšeg direktora Hypo Banke Güntera Striedingera, Vladimira Zagorca, jednog poreznog savjetnika i jednog odvjetnika iz Lihtenštajna. Središte optužnice je odobravanje kredita i sumnjivi projekti nekretnina u Hrvatskoj. Šteta je procijenjena na 19,8 milijuna eura.

Vladimir Zagorec naš najodlikovaniji general (bez i jednog dana provedenog na bojišnici) jedna je od povijesnih vertikala kriminala nove Hrvatske. On je jedan od zaslužnih što je u Istru uvedena Hypo i što je Istra postala pojam ne samo hrvatskog nego i europskog kriminala i korupcije. S istarskim magom Jakovčićem, Gunter Striedinger ostvario je najveći urbanistički posao u aferi Dragonera – Barbariga. Za 6 milijuna eura kupljen je dio parka prirode Brijunskog priobalja (milijun m2). Promjenom namjene u građevinsko turističko područje – taj milijun m2 vrijedi 200 milijuna eura. I Zagorec i Striedinger već su osuđivani za kriminalna djela, a sada im za nova nedjela prijete visoke zatvorske kazne.

Posljednja aferica odnosi se na zahtjev za skidanje imuniteta hrvatskom zastupniku Ivanu Jakovčiću u europarlamentu. Naizgled nevažno, sekundarno – ali za nas sramotno! Europa prati ružnu priču o internacionalnom racketu hrvatskog moćnika. Austrijski investitor Georg List optužio je Jakovčića da je od njega tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo-projekt kraj Motovuna. Vrlo stimulativno za buduće investitore, za ulaganja u Hrvatsku.

2014. godina je pri kraju. Svaki komentar – osim, „ne ponovilo se!“ – je suvišan.

Anno Domini MMXIV. /3. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zen
  #1 zen 14 prosinca, 2014, 22:59

  PTSP-ovci , ne očajavajte, “formula” za vaš uspjeh, u politici, je ovdje:

  https://www.youtube.com/watch?v=fhLo0Y26Ol8

  :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. kika
  #2 kika 8 prosinca, 2014, 20:53

  na kraju kolumine piše nešto o ucjenama, ali ne spominje sebe kao jednoga od mnogih ucjenjivača. i kako je uhvačen u blizini tunela i td itd.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Kata
  #3 Kata 8 prosinca, 2014, 09:02

  Jedna ili dvije laste ne čine proljeće. Dok je Bajić u DORH-u udbaši će i dalje voditi kolo. Možda uhite kojeg marginalca, ali oni najbogatiji su sigurni (Kalmeta, Jakovčić…).

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code