LEX HARAČ

LEX HARAČ

26. siječnja, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Napisao:Saša Radović

Ovih je dana uhićeno 90 mafijaša Camorre. Oduzeto im je 250 milijuna eura. Za državni proračun Italije lijep iznos. Mogli bi i mi! Ne trebamo ganjati mafijaše, obične kriminalce, pljačkaše banaka, pošta, krijumčare droga… Dovoljno bi bilo upitati tajkune – odakle im to što imaju? – i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Skupile bi se milijarde. Pretvorbeni zločini po Ustavu ne zastarijevaju – ali Hrvatska nema Tužiteljstvo, nego takozvano Državno odvjetništvo koje po diktatu bira „koga će!“ A bogate – neće! Rijetke optužnice  zanemarivi su izuzetci.

No, osim tajkuna tu je i  rezervni klub s Gornjeg grada. Izdvojit ćemo samo one najbolje igrače; načelnike, gradonačelnike, župane, sabor i vladu – ukupno 737 njih koji žive na vrhu „hranidbenog lanca“ na najvišoj nozi. Njih treba upitati o slatkim kreditima, privatnom businessu, zloporabi službenog položaja, pogodovanju pri milijunskim poslovima, korupciji… I tu bi se našla po koja milijarda. Linić ne bi trebao svaki mjesec letjeti preko Atlantika po nove dugove.

A što je s onim silnim brojem zamjenika, tajnika, agencija, što je s tisućama pratećih državnih parazita koji kradu, kradu…?

 

SUKOB INTERESA

Sukob interesa posebna je hrvatska priča i lijep spin za zamagljivanje očiju javnosti. Umjesto Povjerenstva za zloporabu službenog položaja lukavo je smišljeno Povjerenstvo za sukob interesa. Kaže naš premijer da sukob interesa nije nezakonit. Kad netko od njih drpi po koji milijunčić ili „pogriješi“ – simpatična Dalija, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa kazni ga kunskom kaznom. Rijetko, ali događa se! Lijep primjer je slučaj Tihomira Jakovine. Umjesto da zbog varanja hrvatske javnosti isti čas odleti s ministarskog mjesta – platio je pola mjesečne plaće. Sabu je Dalija kaznila s 5.000 kuna, Pupovca s 9.000. Pupovac se i dalje vozi u preskupom terencu kupljenom novcem hrvatskog puka. I tako dalje! Stari Rimljani koji su izmislili pravo – grohotom bi se smijali.

Nadalje, na aktualnom prijepodnevu prve ovogodišnje sjednice Sabora čuli smo svašta. Kaže premijer da će razmišljati o tome – je li dobro ili nije dobro(?) – da političar ima i privatni business (koji se hrani novcem državnih banaka i institucija). O tome će se razmišljati i u dogledno vrijeme (možda!) donijeti „prikladne“ zaključke. Nema osude ni kritike, nema ni trunke pravde ili suosjećanja s osiromašenima.

Milanovića, čini se, više ne zanima ni njegova inicijativa promjene Ustava. „Posao“ je propao, uzaludne su bile sve moguće pravne i ine manipulacije da se Perkoviću sudi u Hrvatskoj – i da ga se oslobodi! Perković odlazi, te zaista ta promjena Ustava više nema nikakvog smisla… Premijer se nije ni javno ispričao što nas je sve zajedno vukao za nos – što je više od pola godine onako fanatično branio svoga udbaša.

Ipak, i u kaljuži močvare može niknuti cvijet. Da nije sve tako crno pobrinuo se ministar Maras. Izjavio je da bi između političara i privatnog businessa trebalo izgraditi betonski zid debeo dva metra. Bilo je nevjerojatno čuti i gledati na TV jednog mladog političara da, uz onu gomilu retardiranih izjava, može razmišljati logično i pošteno. No, isto tako nevjerojatno bilo je čuti i gledati Slavka Linića na odlasku sa sjednice NO HBOR-a. Rekao je, doduše tiho – da je sve u redu, da je njegovom pomoćniku Šegonu kredit (i krediti!) OK! Pri tomu nije se ni zacrvenio, ni mucao, ni gledao u pod. Svaka čast! – to zaista mogu samo učenici Kumrovačke škole.

 

KREDITI HBOR-a

Afera „Pomoćnik“ po novom je preimenovana u aferu „Lex Harač“ – jer je jasno tko je šef, a tko pomoćnik u zločinačkom udruživanju izvlačenja prepogodnih kredita iz HBOR-a. Ministar Linić, zvani Harač, nije samo šef Šegonu, nego je i predsjednik NO HBOR-a, osoba koja zna udariti šakom po stolu i disciplinirati ostale članove NO-a. I u ovoj aferi opet se ogleda katastrofalna sporost u razbijanju kriminalnih radnji gornjogradske elite. Povjerenstvo za sukob interesa danima je razmatralo dokumente i tek 23. siječnja objavilo da se otvara postupak o kreditu Branka Šegona. Rezultati se mogu očekivati tijekom idućih tjedana – a možda i kasnije! Umjesto momentalnog otkaza i istrage o kaznenoj odgovornosti Šegona zbog zloporabe službenog položaja, te procesa za oduzimanje nezakonito stečene imovine – on mirno nastavlja svoj posao. Vjerojatno razmišlja o novom, slatkom kreditu.

Još je gori duboki zimski san premijera:„Što Milanović čeka s Linićevim otkazom? Što je sa zloporabom službenog položaja, sa zločinačkim udruživanjem?“ Navikli smo da za vladajuću vrhušku zakoni ne vrijede – ali mi smo (navodno!) u Europi. Hoćemo li zaista u Europu? I kada?

Milanovićevo mlako razmišljanje –  je li dobro ili nije dobro da političar ima i privatni business(?) – ukazuje da će prestanak prelijepih kredita s premalim kamatama – biti teško provediv. Realno je očekivati samo to da će slatki krediti postati bolje skriveni, jer je teško piliti granu na kojoj sjede „naši“. Ukoliko se počne kopati po bankovnim kaljužama, presušit će zlatni potok, zlatna koka neće više nositi jaja. Može se dogoditi i to – da netko pogleda unatrag. Na novinarsko pitanje: „Ako ubuduće ne bude više povoljnih kredita političarima, što će biti s bivšim (kriminalnim!) kreditima?“ – nije bilo konkretnog odgovora.

Misleći dio nacije nazire odgovor – najvjerojatnije je to ono iz Tuđmanovih pretvorbenih priča: „Tko je jamio, jamio!“

Linić će i dalje haračiti, Branko Šegon može biti kažnjen „Dalijinom kaznom“ od pet ili osam tisuća kuna. I ništa više! Kraljevski plaćeno mjesto pomoćnika ministra financija i lopovski, kriminalni kredit Šegon će zadržati – dakako!

I na kraju još jedna izreka: „Papala maca!“

Anno Domini MMXIV./VII. T

 

15 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 5 veljače, 2014, 19:01

  “Veliki Brat” je ovdje da nas kontrolira, a ne mi njega (bez obzira koja je trenutna marionetska vlast).
  Tko misli/radi obrnuto, ili je lud ili je glup.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Fiumer
  #2 Fiumer 2 veljače, 2014, 13:52

  Kad vam bivši lopovi govore o poštenju to je kao da vam kurva priča o čednosti …

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Zadranin
  #3 Zadranin 1 veljače, 2014, 15:52

  Udbaško leglo u Rijeci – Bruno Smokvina, rođen 1931., načelnik Centra SDS-a Rijeka od 1. siječnja 1980. do kraja 1989. godine, pred Županijskim sudom u Zagrebu 7. siječnja 1993. kazao je Vinku Sindičiću, koji je bio vezan uz Centar Rijeka u više navrata – na izričit zahtjev Josipa Perkovićev – morao rješavati probleme. Ivan Cetinić, rođen 1947., počeo je 1975. raditi u Udbi, a nakon šest godina postao je načelnik II. odjela Centra SDS-a Rijeka. U istražnome postupku za Bušićevo ubojstvo Cetinić je 15. svibnja 1993. ispričao kako je upoznao Sindičića. Marin Modrić, rođen 1948. bio je od 1976. do 1986. operativac u II. odjelu riječke Udbe. Pred zagrebačkim županijskim sudom govorio je o Sindičiću, potvrdio da se služio pseudonimom Pitagora i da je bio blizak Jerku Draginu, operativcu II. odjela riječke Udbe.

  Nakladnik:
  Vlastita naklada
  Za nakladnika:
  Saša Radović, dipl. ing.
  Apokalipsa 3
  Glavni urednik:
  Radovan Smokvina, dip

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. zen
  #4 zen 1 veljače, 2014, 12:34

  Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je “Izvještaj o fiskalnom stanju” pod naslovom “Doba oporezivanja” u kojem se, ukratko, kaže da je stanje svjetske privrede toliko loše da se mora razmišljati o povečanju poreza i zapljeni imovine.

  izvor: magazin NEXUS br. 76 Prosinac 2013. Siječanj 2014.
  pod naslovom:
  DOBA OPOREZIVANJA – globalna podvala i krađa vašeg novca

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. sLinić
  #5 sLinić 31 siječnja, 2014, 20:21

  Saša,
  najbolje uložen novac jest onaj koji vam je ukraden, jer nam je poslužio da kupimo mudrost i iskustvo … (Schopenhauer)

  :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Vrapče
  #6 Vrapče 29 siječnja, 2014, 08:35

  Pa ni autor ovog članka – ne razlikuje se mnogo od tog Matije Babića.
  Dapače, izgleda još mnogo teži slučaj … hahaha.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 28 siječnja, 2014, 23:20

  [quote name=”Kostur”]Bilo bi dobro prodati Linića, Bajića, Karamarka, Milanovića— takve genijalce nema nitko pa bi dobili dobru cijenu.[/quote]
  A sa kojim genijalcima bi ih ti zamjenio?
  Baš me zanima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Guest
  #8 Guest 28 siječnja, 2014, 10:51

  Pazi ti Kosture da “netko” “tu” ne proda tvoje kosti, i to, za siću. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Kostur
  #9 Kostur 28 siječnja, 2014, 09:18

  Bilo bi dobro prodati Linića, Bajića, Karamarka, Milanovića— takve genijalce nema nitko pa bi dobili dobru cijenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Guest
  #10 Guest 27 siječnja, 2014, 22:02

  Vlasnik index.hr je Matija Babić … zreo za ludaru.
  Smrtno ranjena životinja koja se koprca i zavija. Ego mu ima tumor. Bolestan čovjek svašta izgovori.
  Psihopate nemaju savjesti niti empatije, niti su svjesni posljedica svoga djelovanja.
  Zavrsit će vjerovatno ko’ Pukanic, jer kopa previše

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Guest
  #11 Guest 27 siječnja, 2014, 09:43

  .
  Montaža, i te kakva, jer je Index.hr – neočetnički portal u Hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code