TRG PREPUN PROSVJEDNIKA UVIJEK JE NAJAVLJIVAO PROMJENU VLASTI

TRG PREPUN PROSVJEDNIKA UVIJEK JE NAJAVLJIVAO PROMJENU VLASTI

2. lipnja, 2016.

Božo Petrov misli da će se spasiti zabijajući Karamarku nožu leđa bez ikakve zadrške. Sebe i Most pokušava spasiti taktikom svjedoka pokajnika. Prvi je bacio kamen na onoga tko ga je zapravo doveo na vlast, a na vlasti na državnoj razini jednako kao i u Metkoviću nije postigao nikakve rezultate, pokazao se kao neretvanska jegulja sklona dvorskim spletkama koja trubi o nekakvima reformama

Napisao: Dražen Stjepandić

Prepun Trg uvijek označava političke promjene. Ono što je HDZ u prethodnim vremenima dovodilo na vlast, što je bila glavna naznaka preuzimanja kormila na hrvatskome brodu, sad je najavilo ponovni silazak te stranke s vlasti. Uobičajeno kada se Trg napuni prosvjednicima onima na vlasti bitno da u medijima, koje kontroliraju, objave da je Trg bio manje pun, nego što je stvarno bio. Potpuno je nebitno je li u srijedu 1. lipnja na Trgu bana Jelačića bilo 40 ili 50 tisuća ljudi. Činjenica je da je slika tramvaja zaglavljenog u masi snimljena iz zraka pokazala raspoloženje naroda prema sadašnjoj vlasti. Sadašnja vlast je kao taj plavi zagrebački tramvaj okružena masom nezadovoljnika. Jednako zaglavljena.

Također je potpuno nebitno zašto se narod okupio. Nekada je to bila podrška danas potpuno nebitnoj radijskoj postaji 101, kasnije se prosvjedovalo zbog prava branitelja ili sada, kao što će se ubrzo pokazati, potpuno nebitnoj reformi školstva. Trg se uvijek na prosvjedima napuni kad je narod izrazito nezadovoljan aktualnom vlašću. A malo je reći da se ova vlast nije snašla.

To što se ovaj puta masa nezadovoljnika na središnjem zagrebačkom trgu okupila zbog, na prvi pogled politički i medijski manje atraktivnog kurikuluma školstva, samo govori koliko je nezadovoljstvo sadašnjom Vladom ogromno. Pokazalo se da nekakav do jučer anonimni Jokić ima veću podršku u narodu negoli Kitarovićka, Karamarko, Orešković i Petrov zajedno.

Predsjednica se izvlači

Predsjednica se izvlači, dajući seriju milanovićevskih izjava svako malo misli da se može ograditi od onih koji su je doveli na vlast. Od predsjednice koju je na Pantovčak dovela desnica postala je predsjednica koja balansira po lijevom centru. Svoje okretanje u smjeru kako vjetar puše pokušava prikazati kao državničko ponašanje. Aktualni premijer Orešković će ostati zapamćen kao krajnje neuspješni norvalski projekt. U vrijeme kad svaka čistačica u poduzećima stranih vlasnika mora znati po dva jezika, kad je normalna eliminacija za domaćeg političara glasi „ne zna ni engleski“, dobili smo premijera koji govori hrvatski slabije od veleposlanika Kazahstana, Turkmenistana, Uzbekistana, Ukrajine, Madžarske… No, ono što je još gore, na gospodarskom području pokazao se tek kao novi pjevač starih neuspješnih privrednih pjesama.

Božo Petrov misli da će se spasiti zabijajući Karamarku nožu leđa bez ikakve zadrške. Sebe i Most pokušava spasiti taktikom svjedoka pokajnika. Prvi je bacio kamen na onoga tko ga je zapravo doveo na vlast, a na vlasti na državnoj razini jednako kao i u Metkoviću nije postigao nikakve rezultate, pokazao se kao neretvanska jegulja sklona dvorskim spletkama koja trubi o nekakvima reformama. I što je začuđujuće, narod priče o reformama još uvijek puši premda još od Titovih vremena nikada ni jedna reforma nije uspjela. A priče Bože Petrova o reformama su samo priče, jednako kao što je Jokićeva reforma samo povod za iskazivanje općeg nezadovoljstva u društvu. Jokićeva reforma iliti kurikulum školstva, završit će isto kao sve reforme još od Titovih vremena ili da budemo preciznije jednako kao Šuvarova reforma školstva.

Iran i Izrael

No, do tada tko živ, a tko mrtav, sada je važno da se pokazalo da sadašnja Timov tim nema podršku naroda jednako kao što je Oreškoviću upitan izborni legitimitet. I sasvim je svejedno hoće li iz te Oreškovićeve Vlade ispasti Tomislav Karamarko. Narod više nema strpljenja, previše čeka, nema živaca čekati dok se ovaj orkestar naštima, traži nove ljude na sceni i narodu je potpuno svejedno ako će to biti čak i oni što su naveliko zaslužni za sadašnju krizu.

Uz to što su se previše naštimavali da bi pošteno odsvirali i jednu pjesmu, sadašnji vladajući orkestar pogodile su za njih nepovoljne međunarodne okolnosti. Ništa se u hrvatskoj politici ne događa bez vanjskih utjecaja. Pod patronatom SAD-a sadašnji glavni vanjskopolitički i privredni partner bit će Iran, Izrael – koji je bio podrška Karamarku i Oreškoviću se povlači na pričuvni položaj. Više ne mogu spašavati Karamarka, a jedno vrijeme su ga držali na površini kad ga je Amerika htjela maknuti zbog suradnje njegove supruge Ane Šarić s Rusima. Amerikanci s ove strane Drine takvu ozbiljniju poslovnu suradnju s Rusima jednostavno ne dozvoljavaju. Karamarku nisu dozvolili da bude premijer, a sada ga više ne žele ni za zamjenika premijera, no kako se šuška u diplomatskim krugovima premijer ponovno neće biti ni Milanović. Predsjednik SDP-a će biti na istom položaju na kojem je sada Karamarko i također će za najbližeg suradnika i jednakoga po položaju imati Božu Petrova. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. brane
    #1 brane 2 lipnja, 2016, 17:54

    Stjepandić, daj se uozbilji, kakvi crveni kmeri,
    narod sve više shvaća da je opstanak države u pitanju, na djelu je homogenizacija naroda, a tada za HDZ glasuju i oni Hrvati koji u drugačijim uvjetima ne bi..

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code