TRAVANJ JE BIO MJESEC LAŽI

TRAVANJ JE BIO MJESEC LAŽI

3. svibnja, 2015.

Sjednica Odbora za financije i državni proraèun o Borisu Lalovcu

Najveći zabavljač svekolikog puka je bio Zoran Milanović

Napisao: Saša Radović

Fotografija:www.dalje.com

Prvi travanj je dan laži i prijevara. Možete legalno lagati svojim bližnjim i nitko vam neće zamjeriti. Čak više, nasmijat će se.

Ove godine je u Hrvatskoj, Prvi travanj trajao cijeli mjesec, sve do 30. travnja. Stalno su nam lagali, varali nas – pa i krali! Najprije su nas zabavljali naši vrli političari i spavajuća institucija, DORH. A zatim svekoliki puk.

Ministar Lalovac nije ništa objavio

Počelo je s ministrom Lalovcem i mega aferom Hypo. “Vrlo brzo će izaći financijski izvještaj. Vidjet će se da je jedna poslovna banka u Hrvatskoj otvorila novi d.o.o., prebacila loš portfelj u d.o.o. i preko toga prijavila četiri milijarde kuna gubitka! Neka kažu kojim su firmama sa 100 kuna, davale kredite u milijardama! Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o par stotina milijuna. Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti – sva imena firmi koje su dobile milijarde”, rekao je Lalovac

Sjajna travanjska šala – ministar Lalovac će sve objaviti! Kome, valjda DORH-u ili Poreznoj upravi? Zaboravio je Lalovac da je tek travanj, da je hladno, a u tim „institucijama“ ljudi spavaju zimski san. Dugogodišnji zimski san! I da nitko neće prstom maknuti što naš ministar nešto objavljuje, viče ili urla o opljačkanim milijardama! Slično je s malenim psićima, pekinezerima ili čivavama. Glasno laju, ali nitko ih se ne boji. Znamo da nas neće ugristi.

Slijedi naš najveći zabavljač svekolikog puka, premijer Milanović s izjavom da je njegova vlada najbolja hrvatska vlada od početka 90-ih. Tu izjavu može se shvatiti, jer je za Milanovića to zaista najbolja vlada na svijetu. Prije svoga mandata nije svakodnevno ručao u Taču i uživao u buteljama prvoklasnog vina. Niti se družio s tajkunima i slatkim pjevačicama.

Njegova druga travanjska šala izaziva još glasniji smijeh. Ustvrdio je da se “zbog vlada iz devedesetih mijenjao Ustav kako bi se poništila privatizacijska pljačka”. Dobro znamo da je upravo naš premijer najveći zagovornik zaštite privatizacijske pljačke. Njegova „povijesna“ izjava je – NE ĆEMO GANJATI VJEŠTICE! On je godinama štitio nezakonito stečenu imovinu podržavanjem nerada Mladena Bajića i njegovog DORH-a. Što vrijedi „njegova“ promjena Ustava – osim lajanja na mjesec? Ni jedna lipa od opljačkanih pedesetak milijarda eura u državi Hrvatskoj – nije oduzeta zločincima.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaključuje travanjske burleske političke elite. Dala je milijunčić i još – HDZ-u. Naivno objašnjenje o tome da ne želi dati porez svojoj državi – nije samo naivan nego i priglup! Kao – taj novac čuvat će HDZ i dijeliti ga sirotinji (humanitarne svrhe!). Dati milijune HDZ-u isto je kao dati pile lisici – na čuvanje. Požderat će ga isti čas, kao što će i HDZ požderati Kolindine novčiće. Lopov ostaje lopov, dva i pol desetljeća su krali – krast će i dalje! Kakve humanitarne svrhe, svaka lipa ili cent završit će na računima HDZ-ove vrhuške! Svekoliki puk neće imati uvid (kao što nikada nije imao!) u lopovske mućke Kolindinih mentora. I lova će nestati! „Humanitarne svrhe“ završit će u financiranju jedne pučke kuhinje. Iz državnog proračuna – dakako!

Posprdni osmjeh s Gornjeg grada

Travanj završava nizom grotesknih prosvjednih igrokaza. Prvi je prosvjed „Franak“.

Mnogi će se uvrijediti da njihov demokratski prosvjed netko naziva igrokazom. No, ogorčenog čitatelja treba upitati: „Što ste osim posprdnog osmijeha dobili od Gornjeg grada i od Hrvatske narodne banke“?

Policija izvještava da je „franačkih“ prosvjednika bilo oko 12.000, a prema procjenama organizatora čak 20.000. Prosvjed su podržale i udruge iz Bosne i Hercegovine i Srbije koje se bore s istim problemom. Osim poznatih pet zahtjeva koje su prosvjednici postavili pred Vladu Republike Hrvatske i HNB, zahtjev je bio i ostavka guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića.

Dio prosvjednika krenuo je prema Markovu trgu gdje su se, po izjavi iz Udruge Franak, obratili praznim hodnicima Vlade. Poslije 15 sati su se razišli.

Zaključak; potrošeno je mnogo vremena i novca. Autobusi, veliki transparenti, uzvici (Lopovi, lopovi!) i mnogo suzdržanog bijesa! Sve je učinjeno kako treba, demokratski ispravno, ali je promašaj u prostoru. Umjesto da je prosvjed organiziran u Beču, Londonu ili Parizu – održan je na brdovitom Balkanu, svjetlosnim godinama udaljenom od razvijenog svijeta. Kao da maratonsku trku organizirate na teniskom terenu. Uzaludno, jalovo, izgubljeno vrijeme, bačen novac – učinak nikakav! Doduše, oglasio se premijer Milanović floskulom da je jedino on učinio nešto za „švicarske“ dužnike. Pojavio se i guverner Vujčić i s osmijehom objavio da ni slučajno neće dati ostavku. I to je sve – ili bolje reći, ništa!

Prosvjednici su dokazali svoju tvrdoglavost novom travanjskom (jalovom) šalom „da će opet u prosvjede ukoliko vlada i HNB ne budu reagirali“. S istim rezultatom. Zaboravili su de je hrvatska vlast odavno izgubila svaki socijalni osjećaj i empatiju. Jedini cilj je osobno bogaćenje i izvlačenje posljednje kune iz džepova osiromašenog puka.

Nisu baš svi retardirani. Čini se da najveći dio mislećeg puka živi u našoj metropoli. Prostor koji su trebali popuniti prosvjednici, Zagrepčani, ostao je prazan. Oni su shvatili da su mirni prosvjedi u Hrvatskoj priglupi igrokazi s jedinim učinkom – posprdnim osmijehom elite.

Najavljeni su novi i novi prosvjedi – igrokazi. Sindikati, branitelji, nezaposleni, ovršeni… Moćnici iz interesne zajednice SDPHDZ grohotom se smiju. Netko reče: „Uskoro će možda i prosvjed ljubitelja ptica pjevica“.

Dva temeljna problema hrvatske elite, prosvjedi i referendumi riješeni su. U hrvatskom komunističko, nacionalističko, neoliberalnom kapitalizmu (iliti mafiji!) problem narodnih prosvjeda riješen je ignoriranjem. Uz kordone specijalaca s dugim cijevima – u pričuvi dakako!

Problem referenduma, odnosno direktno izjašnjavanje naroda riješio je Ustavni sud po direktivi s Gornjeg grada. Osim referenduma o uzgajanju ljekovitog bilja – ostali referendumi su zabranjeni!

Na kraju travnja misleći dio nacije lijepo se nasmijao i pokušao sve što prije zaboraviti! Uz prvosvibanjski, besplatni grah!

Anno Domini MMXV./ 22.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. dalaj sanja
    #1 dalaj sanja 5 svibnja, 2015, 08:20

    Propadanju, među ostalim i sustava vrijednosti, ne vidi kraja. Kompletna je nacija u posttraumatskom stresu. Rat, tranzicija, pljačka biblijskih razmjera, recesija, nepravda, besperspektivnost… i tako već četvrt stoljeća bez normalnog života. Hrvatska je strašno izmučena i bolesna zemlja. Treba se bojati da je dovedena na rub pucanja. Likvidacija u Sesvetama mora djelovati alarmirajuće. Patologija se ubrzava. Ovu situaciju ne mogu riješiti samo represivni organi. Gospodo političari, iz vlasti i opozicije, krajnji je čas da se uozbiljite! Država sjedi na tempiranoj bombi, a oni se natežu oko detonatora!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code