TRADICIONALNI DOMJENAK PORTALA TJEDNO U VINARIJI KOS

TRADICIONALNI DOMJENAK PORTALA TJEDNO U VINARIJI KOS

8. prosinca, 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Još jedna godina je brzo ostala iza nas. Prisjetili smo se i pokojnog Srećka Jurdane, koji je također dok je za portal Tjedno pisao kolumnu dolazio na naše domjenke u vinariji Kos. Naš kolumnist Saša Radović je nažalost u zatvoru, robija jer je prokazivao korupciju. Sve smo mislili da se to neće dogoditi, ali eto živimo u državi gdje se zbog pisane riječi još uvijek robija

Tekst i fotografije: Dražen Stjepandić

Tradicionalno krajem ili početkom godine portal Tjedno priredi prigodni domjenak. I ove godine sastali smo se u vinariji Željka Kosa na Zelinskoj vinskoj cesti. Bilo je to na Svetog Nikolu, a kako mi je sutradan, u ponedjeljak 7. prosinca, bio rođendan iskoristio sam tu prigodu da ujedno proslavimo i mojih pola stoljeća na ovom svijetu. Ni gusta magla koja se spustila nad Zagrebom i okolicom nije nas spriječeila da se okupimo u Hrenjancu te popijemo, pojedemo i zapjevamo.
Tko je jednom bio s nama obično se odaziva svaki put.

Spremni za vino i pjesmu

Naš domaćin gospodin Željko Kos u svom prigorskom domu, dok je vatra pucketala u kaminu, dočekao nas je s pjenušcem dobrodošlice. Jedan je od rijetkih domaćih vinara koji ima i svoje pjenušavo vino. Poslije toga počastio nas je domaćim krvavicama, kobasicama, kiselim zeljem i pečenom patkom s mlincima. “Raca nije bila domaća nego iz susjednog mjesta” , odgovarao je u kad su ga pitali odakle je. Pored plata s domaćom papicom butelje kraljevine i rajskog, kako zovem rajnski rizling, su se brzo praznile. Jedini koji nisu pili vino bili su najveći hrvatski estradni menađer Vladimir Mihaljek- Miha i televizijski producent Jumbo. Oni su ostali dosljedni sebi kao što smo se mi ostali dosljedno utapali u vinima iz podruma Željka Kosa.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U jednom trenutki prije rođendanske torte tradicionalno smo se spustili i u podrum. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu, uz najzagrebačkiju sortu kraljevinu i spomenuti rizling, Željko Kos proizvodi još: kerner, graševinu, crni pinot i chardonnay. Probati vino iz pipa velikih bačvi posebna je blagodat.
Po mojoj evidenciji ovo je bilo peti put da smo se okupili u vinariji Kos. Prvi put nas je bilo desetak, a nakon toga svaki puta barem dvadesetak. Drugi puta za glazbu smo zadužili Galeta Cara, međutim kako nije došao, morali smo pjevati sami. Otada stalno pjevamo sami, a Gale Car poslije toga redovit na našim domjencima je zadužen samo prvi započeti i otvoriti feštu, onda mu se i mi priključimo. Pjevajući najviše se ističemo: Slatki, njegov brat Milan, Jaskanac Draž, gospodin iz Kvalira, te moja malenkost. Gitaru su iz Galetovih ruku preuzimali Slatki i Milan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prije dolaska jedan moj vršnjak, glazbenik, pitao me je li ga to zovem da bi nam svirao? “Ne mi kad krenemo s pjesmom teško je doći na red”, odgovorio sam. Primjerice gospodin iz Kvalira je ove godine otpjevao samo jednu pjesmu, a ni Ante Matić nije stigao izvesti gangu, samo je držao govor.
Basista Prve ljubavi, Pađen benda, Aerodroma, Azre i direktora Etnofesta u Neumu Tomislav Šojat, također je bio s nama. Za pjesmu smo bili više negoli spremni.

Srećka više nema, a Saša Radović je u zatvoru

Od prethodne do ove fešte brzo je prošlo. Još jedna godina je brzo ostala iza nas. Prisjetili smo se i pokojnog Srećka Jurdane, koji je također dok je za portal Tjedno pisao kolumnu dolazio na naše domjenke u vinariji Kos. Naš kolumnist Saša Radović je nažalost u zatvoru, robija jer je prokazivao korupciju. Sve smo mislili da se to neće dogoditi, ali eto živimo u državi gdje se zbog pisane riječi još uvijek robija. Njegov tekst napisan prije odlaska na robiju još držimo na našem portalu u rubrici Izdvojeno. Narednih dana sve ćemo pokušati da javnosti što više ukažemo na tu sramotu. Nadamo se da ćemo dobiti podršku. Saša je bio jedan od najplodnijih suradnika portala Tjedno i ovim putem mu se posebno zahvaljujem. I ako nas može pratiti u Remetincu poručujem mu da mislimo na njega.
Ovom prigodom duboko se klanjam i ostalima od naših brojnih suradnika. Posebno onim najredovitijim kao što su: Zvonimir Magdić, Josip Frković, Igor Koruga, Mladen Pavković, Darko Petričić, Janko Bučar…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nažalost, od naših najredovitijih autora na našem domjenku bili smo samo Ante Matić, Ivan Raos i moja malenkost. Gospon Amigo je u visokom dobu, kolega Mladen Pavković živi u Koprivnici, Josip Frković u sisku, Riki u Karlovcu…
No, bit će vremena. Uz Božju pomoć idemo dalje, pred nama je godina kad treba dostojno obilježiti našu petu godišnjicu. Velikih 229 tjedana portala Tjedno je iza nas.
Hvala i svima vama koji nas pratite.
Svima nama želim sve najbolje u predstojećem blagdanskom razdoblju.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Mojca Železnik
  #1 Mojca Železnik 31 prosinca, 2015, 15:38

  Dragi moji,
  želim vam sreče,majhnih drobckov perfektnosti,ki vam da nenavaden občutek,da vas nekdo pazi in vas drži v blagem objemu,ker ste nekaj posebnega in redkega.
  Želim vam miru, zdravja obilo drobnih radosti in sreče v 2016
  Mojca

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jumbo
  #2 jumbo 11 prosinca, 2015, 01:49

  Hvala gospodinu Stjepandiću na pozivu bilo je stvarno super Hvala gosp.Kosu koji je fenomenalan domaćin Gale genijalac na gitari s kojim se moram stalno svađat na naplatnim kućicama jer mi neće naplatit cestarinu ugodnu su me iznenadili Slatki i Mićo koji stvarno istinski uživaju i gitari a i svi ostali gosti jako ugodno i veselo društvo ukratko Hvala vam što smo se družili i nadam se da se vidimo i iduće godine.Živili!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Sudionik
  #3 Sudionik 9 prosinca, 2015, 08:25

  Bilo je odlično.Lijepo smo se družili,jeli, pili, pjevali, veselili se do kasno u noć. Šteta što je to samo jednom u godini. Dobro bi bilo da naš urednik Stjepandić slavi dva puta kod našega prijatelja i dobrotvora Kosa, godišnji božićni domjenak i svoj rođendan, pa bismo tako dva puta skoknuli kod Kosa u njegovu vinariju i nezaboravno druženje uz domaće iće i piće.Nikom nije bilo tako lijepo kao nami…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code