TORNJAK PRIZNAT NA SVJETSKOJ RAZINI

TORNJAK PRIZNAT NA SVJETSKOJ RAZINI

7. studenoga, 2017.

 

S velikim veseljem ponosno objavljujemo da je danas, 7. studenog 2017. godine na Generalnoj skupštini FCI-a u Leipzigu, nakon 10 godišnjeg provizornog priznanja, bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas tornjak definitivno priznat kao pasmina.

Čestitke svim vlasnicima i uzgajačima tornjaka i velike zahvale brojnim generacijama kinologa koji su pred više od 45 godina krenuli u borbu protiv izumiranja ove prekrasne pasmine kroz kontrolirani uzgoj u čistoj krvi.

Postojanje psa tornjaka zabilježeno je još u 11. stoljeću, a svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi od riječi tor, ograđenog prostora za ovce. 

Stabilnog je raspoloženja, ljubazan, odvažan, poslušan, inteligentan, pun dostojanstva i samopouzdanja. Oštar u čuvanju imovine koja mu je povjerena, ne da se podmititi i nepovjerljiv je prema strancima. Privržen je svojem gospodaru i u njegovoj nazočnosti vrlo miran. Vrlo srdačan prema osobama koje žive u njegovoj neposrednoj blizini.

Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu, Njemačka, tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenoga. Obzirom da je izložba od naših krajeva udaljena tisuću kilometara prijavljeni broj tornjaka (34) je respektabilan. Jedna ženka i jedan mužjak među njima bit će zauvijek upisani u hrvatsku kinološku povijest kao prvi psi koji su osvojili CACIB kandidaturu.

Uživajmo punim i čistim srcem u ovim posebnim trenucima kinologije! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 7 studenoga, 2017, 18:49

  Hvala ti Bože, nešta pozitivno o Hrvatskoj.
  Bar su nam priznali tornjake.
  Samo da nam ih ne budu kao ko Slovenci za svoje prisvojit posavskog gonića/cucka/ ioli Hrvatskog Posavca autohtonog klonja….Ili pak Istarski TERAN kao svoje.
  E mi svoje NE DAMO, a slovensko NEČEMO.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code