TORCIDA SE U RIJECI NIJE ČULA

TORCIDA SE U RIJECI NIJE ČULA

18. kolovoza, 2015.

rijeka_hajduk_rujevica_2015-17
U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 6. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:
GNK Dinamo : RNK Split 3:0
Utakmica 6. kola Prve HNL odigrana u Zagrebu u subotu, 15. kolovoza u 21:00 sat na stadionu Maksimir, pred oko 2000 gledatelja, među kojima je bilo 20-ak pripadnika Fan Cluba (GNK Dinamo) i 50-ak pripadnika Crvenih đavla (RNK Split).
Utakmica je protekla bez ikakvih navijačkih ekscesa. Pripadnici Fan Cluba, na uspomenu Tomislava Salopeka, izvjesili su transparent „Zauvijek u našim srcima Tomislav Salopek“.

HNK RIJEKA : HNK HAJDUK 0 : 0
Utakmica 6. kola Prve HNL odigrana u Rijeci, u subotu, 15. kolovoza u 21.00 sat na stadionu Rujevica.
Novi stadion na Rujevici bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, pa je jadranski derbi promatralo prema brojačima 5.287 gledatelja, među kojima je bilo više od 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) na samom je početku bilo tek dvadesetak, da bi osiguranje nakon petnaestak minuta pustilo u specijalno ograđeni prostor, nazvan kavezom, još oko 200 članova te navijačke skupine.
Armada i cijelo gledalište od samog su početka glasno i žestoko bodrili ekipu HNK Rijeke, a nisu izostali ni uobičajeni ispadi.
Tako već u 9. minuti Armada kreće s pjesmom „Jebi se, jebi Splite…“ što ponavljaju i u 40. i 73. minuti. Deset minuta kasnije, nakon isključenja igrača Moisesa, Armada, a i gledalište, skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a to se ponavlja i na samom kraju utakmice. Nije izostalo ni spominjanje Zdravka Mamića, pa, iznervirani suđenjem, članovi Armade u 33. minuti i po završetku susreta skandiraju „Jebo vas Mamić“. U 22. minuti odjekuje „Ubij, ubij tovara“, a to se ponavlja i u 64. minuti. Zbog divljanja riječkih navijača sudac je u 32. minuti nakratko morao prekinuti utakmicu jer su na teren i spram pomoćnog suca počele letjeti plastične čaše i poneka boca. Nakon što su redari pokupili s terena bačene čaše utakmica je nastavljena, ali u 34. i 41. minuti, pripadnici Armade opet zasipaju čašama teren i pomoćnog suca. Uz to, sucima se u nekoliko navrata (34., 43. i 45. minuta) skandira „Cigani, Cigani“.
U glasnom i žestokom navijanju Armade i gledališta, malobrojna Torcida se gotovo nije ni čula, iako su se i oni upinjali iz sve snage, pa smo uspjeli tek u jednom trenutku (16. minuta) čuti „Smrdljiva Rijeko, puna si Srba…), te „Riječke pičke“ (54.minuta).
Valja napomenuti da na utakmici nije bilo pirotehničkih ispada, nije zapaljena ni jedna baklja ili dimna kutija, a izostalo je i bacanje petardi i topovskih udara, što su ove dvije navijačke skupine obilato koristile u prethodnim susretima.

NK OSIJEK – NK LOKOMOTIVA 0 : 1
Utakmica 6. kola Prve HNL odigrana u Osijeku u ponedjeljak, 17. kolovoza 2015., u 20.00 sati, na stadionu Gradski vrt.
Tek 1.200 gledatelja, među kojima je bilo stotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), promatralo je mirnu utakmicu, bez navijačkih ekscesa, a tek je na samom kraju (81. minuta), Kohorta kratko skandirala „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.
Nije bilo nikakvih pirotehničkih ispada.

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code