TORCIDA RAZVILA TRANSPARENT – MIRO BAREŠIĆ – PRAVI HRVAT NE UMIRE NIKADA

TORCIDA RAZVILA TRANSPARENT – MIRO BAREŠIĆ – PRAVI HRVAT NE UMIRE NIKADA

1. kolovoza, 2016.

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 3. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

GNK DINAMO – NK SLAVEN BELUPO 1 : 1

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana je petak 29. srpnja 2016. godine, na stadionu Maksimir u Zagrebu u 20.00 sati pred oko 1.300 gledatelja. Utakmica je protekla u izuzetno korektnom ozračju i sportskom navijanju, bez incidenta.

NK OSIJEK – HNK RIJEKA 0 : 1

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana u nedjelju 31. srpnja 2016. u 19.00 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku. Na osječkom se stadionu okupilo oko 4.000 gledatelja, a među njima se našlo šezdesetak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka).

Utakmica i navijanje protekli su u relativno mirnoj atmosferi, ali ni ovaj put, nažalost nisu izostala sporadična vulgarna i uvredljiva dovikivanja, manjeg broja gledatelja.

Već u prvoj minuti Kohorta pali 1 baklju, a u drugoj pojedini pripadnici Kohorte skandiraju „Šugava Rijeko šugavi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“. Nakon toga pripadnici Kohorte u 23. a potom i u 29. minuti skandiraju „Gazi gazi Riječana“, a pripadnici Armade u 29. minuti skandiraju „Osječke pičke“, da bi nakon toga pripadnici Kohorte ponovno skandirali „Gazi gazi Riječana“

U 45. minuti manji dio pripadnika Kohorte dovikuje „Svetiću Turčine, napuši se kurčine“.

Drugo poluvrijeme prošlo je puno mirnije jer su zabilježena samo dva incidenta i to u 49. minuti kada propadnici Armade dovikuju „Osječke pičke“ te u 80. minuti kada Armada pali jednu bljeskalicu.

RNK SPLIT – HNK HAJDUK 0 : 1

Utakmica između dva gradska rivala protekla je u razmjerno mirnoj atmosferi, ali ni ovaj put nisu izostale vulgarna i uvredljiva dovikivanja iz redova “Torcide”. Tako se već u 3. minuti moglo čuti opetovane uzvike “Žužule, Turčine, napuši se kurčine”, (Josip i Slaven Žužul čelni ljudi RNK Split) a ubrzo i “Jebo te Mamić” U 26. minuti “Torcida” na istoku je razvila plakat s tekstom “Miro Barešić 1991-2016 – Pravi Hrvat ne umire nikada.” U 29. minuti zapaljena je prva bengalka. U 33. minuti, na jednu odluku suca koja se nije svidjela torcidašima, čulo se skandiranje “Cigane,cigane.” U 36. min. stadionom opet odjekuje “Žužule, Turčine, napuši se kurčine” i “HNS pederi, nogomet ste sjebali.” U 78. min. torcidaši na istoku i sjeveru zapalili su desetak bengalki. U 81. min. iz redova Torcide opet se čuje “HNS pederi, nogomet ste sjebali”. U 84. min. torcidaši pale još dvije bengalke. U 91. i 92. min. stadionom neprekidno odjekuje “Žužule, Turčine, napuši se kurčine.”

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code