TREBA PLATITI TISUĆU MARAKA ZA ODRICANJE BH DRŽAVLJANSTVA

TREBA PLATITI TISUĆU MARAKA ZA ODRICANJE BH DRŽAVLJANSTVA

4. prosinca, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Trend odricanja građana od bh. državljanstva ne jenjava. Kako je za “Avaz“ potvrdila Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH, od 1. januara do 3. decembra ove godine pasoša BiH odreklo se ukupno 3.735 osoba!

Prema podacima koje smo, uz današnje, ranije dobili od Ministarstva civilnih poslova, znači da se od rata do danas državljanstva odreklo 88.163 građanina.

Pretpostavlja se da bi pravi val odricanja od bh. državljanstva mogao nastati tek kada pravo na pasoš neke druge zemlje steknu oni što iz BiH odlaze u posljednje dvije-tri godine.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi… U međuvremenu, oni koji su se odlučili za danski pasoš, mogli su zadržati i onaj BiH, jer je Danska donijela zakon prema kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se našeg državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ. U tom slučaju plaćaju 200 KM.

No, odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

Najporaznija činjenica je da se u državnom budžetu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod.

Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u budžet slije 2,2 miliona, ali ta suma premašila je 3,5 miliona maraka.

IZVOR: www.avaz.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<