AFERA „SARTID“ – PRITVOR ZA ŠEFA ĐINĐIĆEVOG KABINETA

AFERA „SARTID“ – PRITVOR ZA ŠEFA ĐINĐIĆEVOG KABINETA

2. travnja, 2013.

Nemanja202620C490inC491iC487 foto

Nemanji Kolesaru, visokom službeniku Vlade u vreme Zorana Đinđića, određeno je zadržavanje od 48 sati pošto je saslušan kao osumnjičeni u Tužilaštvu za organizovani kriminal povodom privatizacije “Sartida” u toku 2002. i 2003. godine, izjavio je specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

On je u izjavi za agenciju Tanjug saopštio da je Tužilaštvo donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Kolesara zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja i predložilo sudiji za prethodni postupak da mu se odredi pritvor radi neometanog vođenja krivičnog postupka.

Zajedno sa Kolesarom u Tužilaštvu je trebalo da bude saslušan i bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević. Međutim, prema rečima specijalno tužioca, iako se odazvao pozivu tužilaštva, on ipak nije saslušan, a o istrazi protiv njega biće naknadno odlučeno.

Kljajević je optužen i kao jedan od organizatora grupe sudija, privrednika i advokata poznate kao “stečajna mafije” kojoj će uskoro biti izrečana prvostepena presuda u Specijalnom sudu u Beogradu. On je bio uhapšen 2006. godine, a suđenje toj grupi počelo je u januaru 2007. godine. Okružni sud u Beogradu pokrenuo je još 2005. istragu protiv šest sudija Trgovinskog suda i stečajnog upravnika Sartida, ali je taj postupak dugo “tapkao u mestu”.

Sporna stvar u privatizaciji Sartida je što je kompanija 2003. godine prodata neposrednom pogodbom za 23 miliona evra američkom gigantu US Steel, dok su dugovi od 1,7 milijardi dolara preneti na državu.

Izvor: www.e-novine.com T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code