TEROR HEP-a NAD OBITELJI BILJAN IZ MIŠKOVIĆA NA PAGU

TEROR HEP-a NAD OBITELJI BILJAN IZ MIŠKOVIĆA NA PAGU

5. ožujka, 2016.

elektra-zadar
Potrošnja je iznosila od 2000 – 3000 kv mjesečno. Šef poslovnice HEP-a Pag kaže prošlo kroz sat, kao i direktor Elektre Zadar, izgleda da je to sav Zakon koji poznaju o električnoj energiji jer obitelj Biljan nije dobivala drugi odgovor. Bez ijedne kontrole priključka i same mreže,  i odgovora na pritužbe, HEP je obitelji Biljan iskopčao struju dana 12. studenoga 2014. godine bez obavijesti i to u petak. Obitelj Biljan je po iskopčanju odmah stavila solarnu energiju i funkcionira besprijekorno, njihova najveća dnevna potrošnja iznosi do 5 kv dnevno

Tekst: SHZ Zadar

Obitelj Biljan iz Miškovića s otoka Paga dostavila je SHZ-a dopis koji dostavljamo hrvatskoj javnosti. Prije toga mnogo puta smo upozoravali na kriminalne radnje HEP-a Pag i Zadar. Njihove krađe nemaju granice, a stalno se usavršavaju. Postavljaju stupove na privatnom vlasništvu bez odobrenja vlasnika, što je već svima poznato, ali to je sitnica na sve drugo na što su spremni izvan svih zakona i propisa.
Obitelji Biljan, iz Miškovića na Pagu najprije su postavili neispravno i nebaždirano brojilo koje je bilo u njihovom kućanstvu preko 14 godina. Tada su se sjetili da im treba zamijeniti stup koji  praktički samo što nije pao na cestu. I tu počinje prava drama.

Prošlo kroz brojilo

Mijenjaju stup, postavljaju još jednu razvodnu kutiju i to s dva priključka, objašnjavajući gospođi Gordani Biljan kako ormarić koji je postavljen na kući nije više u funkciji. Što je netočno i neistinito jer obitelj Biljan sada ima dva ormarića u funkciji i priključak ide preko dva razvodna ormarića, a svaki sa drugom priključnom snagom. Svima je jasno da HEP ništa ne poklanja, a isti su taj razvodni ormarić poklonili obitelji Biljan. Zašto? I to sa dva priključka.
Obitelj Biljan je jedno domaćinstvo sa dva člana i nikada nitko nije tražio dva priključka. Kome su postavili drugi priključak ili koga je spojio na ovo mjerno mjesto u HEP-u ne znaju odgovor.
Neobično su bili darežljivi prema obitelji Biljan pa su im postavili elektronsko brojilo koje mjeri struju u dva smjera. Što to točno mjeri od HEP-a nikada nije stigao odgovor.
Jalova energija koja se očitovala na tom satu iznosila je preko 700 KVArh. To je struja potrebna za rad induktivnih potrošača (motori, transformatori – koje obitelj Biljan ne posjeduje) čiji induktivni otpor uzrokuje fazni pomak za kut kosinus fi, odnosno vremensko kašnjenje struje za naponom kroz nulu.
Jalova energija koja se javljala na ovom priključku je od pogona, a ne kućanstva. Potrošnja je iznosila od 2000 – 3000 kv mjesečno. Šef poslovnice HEP-a Pag kaže prošlo kroz sat, kao i direktor Elektre Zadar, izgleda da je to sav Zakon koji poznaju o električnoj energiji jer obitelj Biljan nije dobivala drugi odgovor.
Bez ijedne kontrole priključka i same mreže,  i odgovora na pritužbe, HEP je obitelji Biljan iskopčao struju dana 12. studenoga 2014. godine bez obavijesti i to u petak.
Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbe el. energijom čl. 100 – Privremena obustava el. energijom čl. 95 ovih općih uvjeta ne može započeti u petak, subotu i nedelju, na blagdan ili dan prije blagdana.
Kako je obitelj Biljan nazvala HEP i jedino uspjela dobiti gospodina Burčula, odgovor je bio da se on tako sjetio. Je li je gospodin Burčul kao
zaposlenik shvatio da nije HEP njegovo vlasništvo?
Gdje je nestao gospodin Dražić, direktor Elektre Zadar, jer po njemu kad HEP krade i uz dokumentaciju u njegovim odgovorima institucijama dobivate informacije da HEP ima problema sa potrošačima jer vjerovatno smatra da su potrošači dužni plaćati HEP-ove krađe.
HEP je obitelji Biljan iskopčao struju odmah na trafostanici da možda ne bi krali struju iako imaju elektronsko brojilo i to bi bilo vidljivo.
Obitelj Biljan je po iskopčanju odmah stavila solarnu energiju i funkcionira besprijekorno, njihova najveća dnevna potrošnja iznosi do 5 kv dnevno. Ali i dalje u HEP-u nemaju mira, smetaju ih dokazi na mjernom mjestu koje pošto poto žele maknuti pa su tako htjeli micati i stup opravdavajući se radovima na mreži, a zapravo su se mijenjali transformatori u stanici.

Nema dokumentacije 

Kakve to veze ima mjerno mjesto obitelji Biljan kada su iskopčani na trafostanici. Jesu li djelatnici HEP-a vodoinstalateri ili električari? Njihovi djelatnici ponašaju se kao harači, upadajući u tuđa vlasništva, bez osnovne kulture ponašanja od samog dobar dan, pa na dalje. Njih nije briga za Ustav RH kao i za Kazneni zakon koji jasno kaže da je iskopčavanje struje kazneno djelo, čl. 216 Kaznenog zakona, citiramo- ”tko uništiti, ošteti, izmjeni, učini neprovovaljanim, ukloni, isključi ili ometa u radu javnu napravu i time izazove poremećaj u redovnom životu stanovništva kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.”
Obitelj Biljan nije dobila nikakvu dokumentaciju niti elektroenergetsku suglasnost niti dokumentaciju o povećanju snage, a niti odgovore na pitanja.
Naplaćali su se električara pa sve do sudskih vještaka  jer su ih u HEP-u Hep uvjeravali da je sigurno problem u njihovoj instalaciji koja se pak pokazala u potpunosti ispravnom postavljanjem solarne energije. Ali opet nema mira pa tako početkom trećeg mjeseca 2016. godine opet hepovci dolazi na svoj harački nastup i želi izvršiti radove.
 
Zadar – Pag, 5. ožujka  2016. godine T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code