DON CORLEONE

DON CORLEONE

15. travnja, 2023.

 

I dok je za saborskoga zasjedanja minuloga tjedna u reagiranju na trpke tvrdnje zastupnice Dalije Orešković premijer koji “može što hoće” krajnje ponižavajuće odbrusio uglednoj pravnici “Ako joj se u Njemačkoj više sviđa, neka se uza sretan put i do viđenja uputi onamo…” , zastupnik “Mosta” Marin Miletić označio je premijerovu ponižavajuću izjavu krajnje degutantnom. Smatra da je takva razina komunikacije prema zastupnicima ispod svake razine i stoga je uvjeren da takvo ponašanje premijera govori koliko je duboko nesretan i nesiguran čovjek. S druge strane, tradicionalno oštri mostovac Troskot oslovio je Plenkovića Don Corleoneom

Napisao: Ante Mrak

Da se zagrebačka sutkinja Općinskoga suda Mirjana Horvat – uoči najvećeg uskrsnog blagdana i sa zakašnjenjem od sedam godina – nije odlučila donijeti konačni prvostupanjski uvjetni pravorijek od 10 mjeseci zatvora novinaru Marku Juriču za televizijsko iznošenje biserno čiste istine o petoj velikosrpskoj četničkoj koloni, “srpskom svetu”, pravoslavnim popovima i velikodostojnicima tzv. srpske crkve, hrvatska bi javnost olako zaboravila kakav se sadržaj iz studija Z1 televizije početkom 2016. odašiljao eterom u javnost. A povod je kao ilustracija kazivanja novinara video-uradak iz Chicaga, na kojem
tadašnji episkop “zagrebačko-ljubljanski i cele Italije” Porfirije Perić, porijeklom iz kninskih Pađana, pjeva borbene pjesme dinarskom četničkom koljaču vojvodi Momčilu Đujiću. Upozorio je pritom Marko Jurič kako Zagrepčani moraju pripaziti na djecu da za šetnji Cvjetnim trgom i kraj srpske crkve mališani ne postanu plijen četničkih vikara.

A već spomenuta sutkinja Mirjana Horvat u svom je obrazloženju presude kazala “da je Jurič u emisiji Markov trg poticao mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i srpske pravoslavne crkve”, inače nelegalne vjerske zajednice u Hrvatskoj koja ne priznaje hrvatsku državu. Nije stoga čudno što je Jurič pri izlasku iz sudnice kazao kako sutkinju treba biti sram. “Hrvatski će vam narod suditi. Stali ste na stranu četničkih ubojica”. Jurič je presudu doživio kao verbalni delikt i uvođenje cenzure. Bez obzira što obje strane na prvostupanjsku presudu imaju pravo žalbe, sa zanimanjem se očekuje odluka županijskog suda i stav Hrvatskog novinarskog društva. Jasno je, međutim, da su Marka Juriča “ustašom” proglasili četnički elementi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov ili pak zbog kriminalnih pokušaja pomaganja hrvatskim novcem sunarodnjacima Boris Milošević, družba “srpskoga sveta” koja u ime SNV-a i SDSS-a pokušava rastakati suverenu ratnu pobjednicu protiv agresorskog četništva.

Srpski fašisti

Na drugoj strani, u Škabrnji, Marko Miljanić. Junak Domovinskoga rata i zapovjednik obrane toga ravnokotarskog mjesta mučenika u kojem su srpski fašisti u odorama JNA pobili 86 mještana, a njemu osobno desetak članova obitelji, primio je obavijest splitske policije o tome da je protiv njega podnesen optužni prijedlog. Posljedica je to, shvatio je, tradicionalnog okupljanja pripadnika IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban” i svoga sudjelovanja u tom događaju 10. travnja.” Bojnik HOS-a Miće Ćuk i general Marko Miljanić poveli su “Za dom spremni”.

Bio je da odziv na Za dom i odziv spremni simbolizira službeni poklič i pozdrav totalitarnog režima NDH, te da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijaliziranja žrtava zločina protiv čovječnosti”. Što sam na kraju govora trebao reći? Možda “Smrt fašizmu-sloboda narodu” ili smo na tom skupu trebali nositi partizanske komunističke crvene zvijezde poput pripadnika zločinačke JNA koji su potkraj 1991. u Škabrnji napravili strašne zločine.

I dok je za saborskoga zasjedanja minuloga tjedna u reagiranju na trpke tvrdnje zastupnice Dalije Orešković premijer koji “može što hoće” krajnje ponižavajuće odbrusio uglednoj pravnici “Ako joj se u Njemačkoj više sviđa, neka se uza sretan put i do viđenja uputi onamo…” , zastupnik “Mosta” Marin Miletić označio je premijerovu ponižavajuću izjavu krajnje degutantnom. Smatra da je takva razina komunikacije prema zastupnicima ispod svake razine i stoga je uvjeren da takvo ponašanje premijera govori koliko je duboko nesretan i nesiguran čovjek. S druge strane, tradicionalno oštri mostovac Troskot oslovio je Plenkovića Don Corleoneom.

Pooštreni zakon

Dodajmo za kraj kako Vladin prijedlog pooštrena zakona o prekršajima, javnom redu i miru s drakonskim novčanim kaznama do 4.000 eura, u praznim klupama Sabornice u petak nije razmatran. (A.M.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code