TERME SISCIA MOGU IZVUČI SISAK IZ KRIZE

TERME SISCIA MOGU IZVUČI SISAK IZ KRIZE

22. prosinca, 2015.

Untitled-2 copy
Veliko energetsko, medicinsko, lječilišno-terapijsko i turističko bogatstvo Zemljine utrobe u negdašnjem divu crne metalurgije i naftne prerade punih je 95 godina još uvijek na čekanju.Još 2006. procjenjivalo se da bi gradnja željenoga centra mogla početi za 24 mjeseca. Planiralo se, projektiralo i priželjkivalo. I na tome stalo. Umjesto nastavka geoloških istraživanja i konačnoga početka gradnje termi „Siscia“, otkupit će se privatni bazen u Capragu i, živi bili pa vidjeli, graditi aqua-park

Napisao: Josip Frković

Da je bilo više sreće i dovitljivosti političkih i inih čelnika, Sisačko-moslavačka bi županija danas bila o boku mnogih poznatih hrvatskih termi. Riječ je za početak o hrvatskom kontinentalnom turističkom biseru, Lječilištu Topusko, čija su termalna vrela bila znana u vrijeme Staroga Rima, pružajući stoljećima kasnije bečkim austrougarskim izletnicima iz Beča ugodu i odmor, pa i vojskovođi Prve banske pukovnije u Glini i hrvatskom banu Josipu Jelačiću i supruzi mu Sofiji. I za jugo-kraljevine, Topusko je bilo omiljena destinacija vladajuće i gospodarske elite. Iza oslobođenja od velikosrpske okupacije 1995. jedne trećine Hrvatske, tadašnji općinski čelnici nisu uspjeli, kao jedini u državi Hrvatskoj, naplatiti 22 milijuna njemačkih maraka ratne odštete. Dok u središtu županije, gradu na tri rijeke muzealci i arhivisti prigodnim izložbama u zadnje vrijeme sa sjetom obilježavaju sjećanja na bogatu industrijsku baštinu tijekom prošloga stoljeća, u kojem je Sisak doživio zenit snažnoga gospodarskoga središta bivše države i četvrtine industrijskoga potencijala Hrvatske. Veliko energetsko, medicinsko, lječilišno-terapijsko i turističko bogatstvo Zemljine utrobe u negdašnjem divu crne metalurgije i naftne prerade punih je 95 godina još uvijek na čekanju. Nije riječ o crnom zlatu i plinu, za kojima je doista – želeći osigurati jeftiniju energiju tvornica – od 1928. do 1937. godina tragao razvojačeni austrougarski i jugoslavenski kraljevski oficir Petar Teslić, negoli o termalnoj, najtoplijoj i jednoj od ponajboljih jodnih voda u Europi. Iz njenih bušotina, međutim, izvirao je i plin, pa je Teslić brojnim gospodarskim investicijama u budući alkoholni imperij uvelike obilježio razdoblje pretvorbe Siska iz obrtničko-trgovačkog i prometnoga središta u snažan industrijski grad. Tko još od starijih žitelja nestankom kraljevine i razdruživanjem nestale druge jugoslavenske države nije čuo za džepne pljoske i litrene boce „Kruškovca“, „Pelinkovca“, „Brandyja“, rum ili votku „Troiku“.

Prvi atentator na Radića 1920. u Galdovu

Rodbinske i poslovne veze s beogradskim dvorom i dinastijom Karađorđevića, istina, bile su vjetar u leđa ambicioznoga veleindustrijalca, ali i izravna potpora zapošljavanju domaćeg i doseljenoga siromašnoga stanovništva. Osim tisuća njegovih zemljaka Ličana, otprije primarno zaposlenih na fizičkim poslovima u trgovini, šumarstvu, lađarskom i željezničkom prekrcaju robe, posao je dobio i velik broj domicilnih radnika. Iz toga vremena prenosi se do danas legenda o dobrom poslodavcu koji je svoje radnike bez obiteljskoga krova nad glavom poticao na korištenje povoljnoga tvorničkoga kredita i gradnju kuća. Uspješni je tvorničar, dakako, pomagao i gradu Sisku i njegovim institucijama. O tome svjedoče spomenice Pravoslavne općine sisačke i parohije sv. Petke, te Jugoslavenskoga sokola i NK „Segeste“, kojima je bio mecena. U samoj tvornici Petra Teslića, glavnog sisačkog unitarista, djelovala je Samostalna demokratska stranka Svetozara Pribičevića. Nerijetko su je nazivali i Orjunom. Inače, korpulentni je i biznisu vični industrijalac iz Ostrvice kod Gospića osam godina prije zloglasnoga Puniše Račića posegnuo za vatrenim oružjem protiv hrvatskih prvaka. Za pučkoga zbora u sisačkom predgrađu Galdovu Erdedskom, 8. srpnja 1920., bio je atentator na lidera HSS-a Stjepana Radića. Za ovaj kriminalni čin, kao i u tisućama drugih slučajeva tijekom kraljevine, atentator nije kazneno odgovarao. Uz obljetnicu Velebitskoga ustanka, na tu je činjenicu upozorio istaknuti riječki domoljub i dragovoljac Domovinskoga rata iz Like, Mile Biondić. Obiteljska kuća Teslićevih u sisačkoj Drugoj ulici, nadomak tvornice i kolodvora, bila je otkupljena od direktora capraške pilane Mavra Dracha, dr. Otta Heinricha. Uz perivoj Viktorovac, pak, Teslić je na brijegu imao veliki vinograd s ladanjskom kućom (na tu se parcelu odavno širi istoimeno Gradsko groblje – op.a.). Rođen 26. rujna 1883., uspješni je industrijalac 30. siječnja 1936. od postoperativnih komplikacija žuči u Sisku iznenada preminuo. Naslijedili su ga sinovi Miloš i Milorad. Uspješan razvoj Teslićevih tvornica time je uvelike usporen. Obustavili su poslovanje Pecare, tvornicu šupljega stakla prodali su paraćinskim staklarima, a tvornica mineralne vode je izgorjela.

Unuk Petar u potrazi za naslijeđem

Iz prepoznatljive kuće s brojem 43 u glavnoj sisačkoj prometnici, zahvaljujući prijeratnim poslovnim vezama s njemačkim industrijalcem, ratnim zapovjednikom Werhrmachta, Teslićeva udovica i članovi obitelji, sigurno su i bez smetnji evakuirani iz NDH u Beograd. Ondje je kao dugogodišnji kazališni, radijski i televizijski režiser, zadnji potomak Teslićevih, lanjskoga travnja preminuo u 81. godini. Zajedno sa zastupnikom Josipom Hajenićem, Teslićev je unuk Petar – želeći obnoviti termalne izvore u posavskom selu Boku -tragao za povratom obiteljske imovine. Nakon 40-godišnjega izbivanja, Petar M. Teslić posjetio je i 2012. obišao Sisak i djedovu, odnosno očevu naslijeđenu i stečajnim minusima već uvelike uzdrmanu tvornicu „Segesticu“. U pratnji potpisnika ovoga teksta, davši opširan intervju Hrvatskom radiju, obišao je Petar M. Teslić uoči božićnih blagdana bratiće Miloša i Boru Žepića. Milorad Teslić, pak, zgrožen okrutnim ustaškim ubojstvom brata Miloša, Petrova sina, ostao je trajno živjeti u Njemačkoj. Njegov otac, gazda tvornica Teslić, bio je privržen srbijanskom kraljevskom dvoru. Otkupivši raniju rakijsku Pecaru d.d., uza željeznički kolodvor i pristanište, nadomak korita rijeke Kupe, čiju je vodu koristio u tehnološke svrhe, Petar Teslić podigao je istoimenu tvornicu žestokih pića, ruma, konjaka, likera, špirita, octa, kvasca i potaše. Kvalitetom cijele palete likera i drugih proizvoda, oslonjenih na francuske recepture i moderan europski marketing, Petar je Teslić osvojio niz vrhunskih priznanja na Zagrebačkom zboru, odnosno na brojnim domaćim i inozemnim sajmovima. Izvanredno uređenim štandovima i kvalitetom pića privlačio je veliku pozornost novih kupaca željnih novotarija.

Radioaktivna “Sisačka mineralna voda“ protiv gušavosti

Po atraktivnosti naročito je 1925. bila zapažena beogradska manifestacija besplatnih „Likerskih noći“, uoči božićno-novogodišnjih noći. Ali, vratimo se termomineralnoj jodnoj vodi. Prema nalazima geoloških stručnjaka, dubinska bušotina DB-5 s dubine 1015 metara prosječne izdašnosti 4,6 litara u sekundi bila je temperature 52,6 stupnjeva Celzija. Najtoplije jodno vrelo u Europi. Visok postotak joda od 27,85 miligrama u litri koristio se u lječilišno-rehabilitacijske svrhe. Voda iz termalne bušotine dubine 200 metara i temperature 19,2 stupnja Celzija (3,6 miligrama joda po litri) od 1929. do 1940. godine punila se u boce kao „Sisačka mineralna voda“. Ta se voda, na etiketi prepoznatljivoj po grafičkom zaštitnom znaku Staroga grada iz 16. stoljeća, djelotvorno koristila za liječenje endemske gušavosti. Dodajmo da je ukupna mineralizacija joda 6,629 miligrama po litri natrijsko-kloridne vode. S napomenom kako je kemijsku analizu „Sisačke mineralne vode“, „prirodne radioaktivne vode, obavio zagrebački Medicinsko-hemijski zavod kraljevine Jugoslavije (predstojnik prof. dr. Fran Bubanović), podsjetimo da alkalno-marijatsko jodno vrelo sadrži „litium, kalium, natrium, kalcium, magnezium, željezo, hlor, brom, jod i hidrokarbonat …sadrži u jednom kilogramu“. Laboratorijska ispitivanja proveli su dr. ing O.Hackl, dr.ing. F. Hanaman i dr. S. Miholić. Pročitajmo i sljedeće: „Sisačka mineralna voda„ liječi ovapnjenje žila, visok krvni tlak, iznemoglost, upale zračnih organa, astmu, ženske, očne i živčane bolesti, gušu, bolesti žlijezda, crijeva i želuca, žučne i bubrežne kamence, zapaljenje živaca, „hronične kožne bolesti hemeroide“, bolesti spolnih i mokraćnih organa, skrofuloza, reumatizam mišića i članaka.

Ništa od željenih toplica

„Sisačka mineralna voda“ pitka je sama, s vinom i ostalim alkoholnim pićima, mlijekom i voćnim sokovima. Ne, crno vino… Prema sjećanjima starijih Siščana, prvo javno kupalište imalo je kade sa tamnosmeđim jodnim tragovima ispod slavina, dok je samo zdanje modernističkoga eksterijera uklopljeno u zeleni perivoj s vodoskocima. U recepcijskom holu prizemlja posjetitelji su se divili prekrasnim pločicama mozaika podišta i skupocjenim zavjesama. Tijekom Domovinskoga rata u jodnom je jedno vrijeme bilo i sjedište zapovjedništva 57. brigade HV-a „Marijan Celjak“. Najizdašnije vrelo Jodnoga lječilišta bilo je ono uza desnoobalni savski nasip, odakle je cjevovodom termalna jodna voda još od izgradnje 1932. opskrbljivala moderno gradsko javno kupalište, do danas znano kao Jodno lječilište. Dogradivši minulih desetljeća i stacionarni paviljon, u jodnom se lječilištu kao dijelu Opće bolnice Sisak nalazi odjel fizikalne medicine i rehabilitacije. Iako su do tada, u okviru brojnih geoloških istraživanja i bušenja iz „Programa-91“ i zamisli o mogućem zagrijavanju plivališta novoga olimpijskoga bazena i Gradske tržnice „Kontrobe“ (pokretač je bio ondašnji gradonačelnik Josip Mađerić – op.a.) – zbog oštećenja jednoga kilometra staroga bakelitnog cjevovoda na trasi objekata nove konfekcijske tvornice – eksploatacija ljekovite jodne vode pred ratna je događanja prekinuta. Istočnije od Jodnoga lječilišta, u današnjoj sjevernoj industrjskoj zoni Siska, Petar Teslić je izgradio i vlastitu staklanu, a potom i proizvodni pogon drvne galanterije i ambalaže. Godine 1942. pak otpočela je gradnja tvornice vinske kiseline, kasnijega kemijskog kombinata „Radonje“ i „Herbosa“, nekad vodećega proizvođača i izvoznika sredstava zaštite bilja. U neovisnoj Hrvatskoj grad je Sisak donio odluku o korištenju jodne vode, te 2006. raspisao natječaj za razradu idejnoga projekta.

Kupališne kabine u posavskom Boku

Bilo je to 2002. nakon studije Geološkoga konzaltinga Zagreb o mogućnosti i opravdanosti korištenja jodne vode u rehabilitacijske svrhe na području Siska. Budući je lječilišno-ambulantni centar, bio zamišljen s istraživačko-edukacijskim sadržajem i objektima zdravstvenoga turizma, a predviđena je i prerada joda za potrebe medicine i farmacije. Usprkos mnogih potraga i lokacija termalnih bušotina u prigradskom Žabnu, Boku (Teslić je ondje uredio daščane kabine za kupače), kod Komareva, u šumi Brezovici i drugdje, te bušotine u Parku dr. Franje Tuđmana (na dubini 900 metara pronađen je izvor zamuljene i nečiste jodne vode temperature 45 stupnja Celzija, a 300 metara dalje voda je čista i toplija 30 stupnjeva – op.p.), mjesto gradnje rekreacijsko-rehabilitacijskoga centra tada još nije pronađeno. Bilo je to ne tako davno. Još 2006. procjenjivalo se da bi gradnja željenoga centra mogla početi za 24 mjeseca. Planiralo se, projektiralo i priželjkivalo. I na tome stalo. SDP-ova koalicijska većina ishodila minuloga ljeta 50-milijunski kredit HBOR-a s promjenjivom kamatom (do konačne otplate 2032. koštat će 25 milijuna više – nap.a.) za infrastrukturne projekte. Nitko se, međutim, nije prisjetio termalnih voda, namjesto skupe električne i plinske energije. Umjesto nastavka geoloških istraživanja i konačnoga početka gradnje termi „Siscia“, otkupit će se privatni bazen u Capragu i, živi bili pa vidjeli, graditi aqua-park.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. udarnarupa
  #1 udarnarupa 2 siječnja, 2016, 19:36

  Za pomoć se slobodno obratite osobi koja je najiskusnija u Hrvatskoj u vođenju Termi koje ne postoje; Mesićevoj kćeri, koja je tako “uspješno” vodila Terme Zagreb, koje danas ostvaruju milijunske brojke! Naravno ako se računa koliko je tatina vrla kći izvukla kroz tu fiktivnu tvrtku! Sada je na “tržištu”, može i od Siska napraviti isto čudo, samo, morate biti brzi; pred gospođom u redu stoje poslodavci koji je vabe, a najviše izgleda se daje kaznionici u Požegi,gdje dotična treba guliti barem onoliko godina koliko i u sjajno plaćenim poslom u Termama Zagreb! Cvitan još luta po Termama, traži je…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Kum
   Kum 4 siječnja, 2016, 11:52

   Mesićeva kći Saša Mesić komentirala je špekulacije koje dolaze iz Bandićeva kruga kako protiv nje namjerava podignuti kaznenu prijavu zbog muljanja u Termama. “Milan Bandić može me zaustaviti jedino ako me prebiju kumovi koji su prebili bivšeg direktora zagrebačkih cesta Igora Rađenovića kad im je stao na put”, izjavila je za tjednik Globus prije nekoliko godina.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Klarens
  #2 Klarens 30 prosinca, 2015, 20:03

  Hvala na tekstu
  ======================
  Pouchno shtivo
  ======================
  Od 1918
  ======================
  Podobni DOBIVAJU
  ======================
  Sve shto zhele
  ======================
  Kao i u Kraljevini Krivoustog
  ======================
  Isti vladaju i danas
  ======================
  A isve ostalo je isto
  ======================
  Pachi voljena zemljo

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code