SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

14. lipnja, 2015.

thumb.ashx

Svjetski dan izbjeglica obilježava se diljem svijeta 20. lipnja, a Hrvatski Crveni križ (HCK) i UNHCR, Agencija UN-a za izbjeglice, pripremaju niz događanja tijekom idućega tjedna kojima će se obilježiti taj važan dan i u Hrvatskoj.

U ponedjeljak, 15. lipnja bit će održano predstavljanje priručnika “Zaštita izbjeglica i ranjivih skupina migranata“. Riječ je o priručniku koji može pomoći u situacijama kada i ako se naša zemlja susretne s dolaskom migranata, a služi i «alat» svima onima koji kroz svoj profesionalni ili volonterski angažman dolaze u kontakt s tražiteljima azila, azilantima, osobama pod supsidijarnom zaštitom i migrantima. Autorice priručnika su doc. dr. sc. Goranka Lalić Novak i doc. dr. sc. Radojka Kraljević. Priručnik će biti predstavljen u kinu Europa s početkom u 14 sati.

Odmah nakon predstavljanja priručnika, odnosno u 15 sati i 30 minuta u kinu Europa bit će otvorena izložba slika mlade azilantice Anne Artyushenko. Riječ je o 19-godišnjoj djevojci koja je u Hrvatsku stigla 2008. godine, a azil je dobila godinu dana kasnije. Ana je primjer mlade osobe koja se uspješno integrirala u Hrvatskoj gdje je nastavila razvijati svoj izniman slikarski talent, prvo kao učenica zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a danas kao studentica Akademije likovnih umjetnosti.

Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica nastavlja se u srijedu, 17. lipnja, u Kutini. U samom centru grada od 10 do 13 sati bit će održan prigodni program koji organiziraju HCK, UNHCR, Policijska postaja Kutina te udruge OSI i Naša djeca. Program obuhvaća izložbu radova tražitelja azila, kreativnu radionicu te susret s građanima i informiranje o problemima izbjeglica. Dan kasnije u Prihvatilištu u Kutini će biti održano i druženje s tražiteljima azila uz prigodan roštilj.

U četvrtak, 18. lipnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu bit će održano druženje azilanta i tražitelja azila s građanima koje organiziraju HCK, UNHCR i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Na Cvjetnom trgu bit će održan čitav niz zanimljivih aktivnosti koje su osmislili azilanti i tražitelji azila zajedno s djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa.

Budući da se Svjetskim danom izbjeglica želi skrenuti pozornost na potrebu uspostavljanja učinkovitog sustava integracije izbjeglica u društvo, molimo vas da medijski podržite ova događanja te na taj način pridonesete podizanju svijesti cjelokupne hrvatske javnosti o važnosti kreiranja tolerantnog i otvorenog društva. Unaprijed Vam se zahvaljujemo na suradnji! T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code