SVI SE GURAJU U JASENOVAC, A DANICA NE ZANIMA NIKOGA

SVI SE GURAJU U JASENOVAC, A DANICA NE ZANIMA NIKOGA

24. travnja, 2019.

Kako to da ovaj (prvi!) ustaški logor ne zanima „nikoga“, osim malog broja ovdašnjih partizana i političara, kako to da se Pupovac, Kraus, Habulin i drugi, koji ne prestaju optuživati hrvatsku državu i hrvatski narod, pa čak i hrvatske branitelje, za stradanja u Jasenovcu, ni ovog puta nisu uputili u Koprivnicu, da odaju počast „tisućama nevino stradalih“? Zašto zaobilaze prvi ustaški logor, čega se boje? Istine? Na mjestu tog logora nikada navodno nije bio ni jedan veleposlanik, a trebao bi, zar ne?

Napisao: Mladen Pavković

U jednim dnevnim novinama (Jutarnji list, 23.4. 2019.), Slavica Lukić, poznatija kao supruga Milorada Pupovca, digla je pravu graju, odnosno iznijela nove optužbe na račun HDZ-a, ili točnije rečeno uprla prstom u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH da je nazivalo veleposlanike šest država – SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Austrije, da njihovi predstavnici ne dođu na komemoraciju u Jasenovac (12. travnja) koju su organizirali bivši partizani i domaći Srbi, već da ih očekuju na onoj službenoj (14. travnja 2019.), na kojoj će uz ostale biti i gotovo cijeli državni vrh, osim predsjednice RH koja takva mjesta posjećuje sama.

Predstavnici MVEP-a su oštro odbacili takve navode, tvrdeći da nisu odvraćali strane veleposlanike od takve ideje, ili bolje rečeno „poručili su“ (u slobodnoj verziji) da „nisu mala djeca“, pa da ih može veslati svatko kako mu odgovara.

Uostalom, zbog čega MVEP ne bi pozivao veleposlanike koji su u hrvatskoj državi na službenu komemoraciju? To je uostalom pristojnost i red.

Logor Danica

Međutim, sredinom travnja održavala se u Koprivnici još jedna komemoracija, u prvom (!) ustaškom logoru „Danica“, ili točnije u tamošnjem Spomen području, pod motom „Jedan dan sjećanja na logor „Danica“. Tamo je otkrivena i spomen ploča s oznakom „kulturnog dobra Republike Hrvatske“ te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na žrtve stradale pod ustaškim, nacističkim i fašističkim režimom.

Jedan od organizatora tog skupa bilo je i Ministarstvo kulture RH.

Osim koprivničkih bivših partizana, nekolicine djece iz škola i mjesnih političara nije došao – nitko. A riječ je, dobro ste čuli, o prvom ustaškom logoru u NDH!

Slali dalje

Čak su i tablu objesili na mjestu gdje nije bio logor, o kojem se svih ovih godinama pričaju „bajke“, kao primjerice da je tamo ubijeno 30 tisuća nevinih ljudi, pa 15, pa 10, da bi se na kraju ustvrdilo da nema ni jedan vjerodostojni podatak da je tamo itko stradao, već da su ljude iz ovog logora ustaše „slale“ dalje.

Dakle, kako to da ovaj (prvi!) ustaški logor ne zanima „nikoga“, osim malog broja ovdašnjih partizana i političara, kako to da se Pupovac, Kraus, Habulin i drugi, koji ne prestaju optuživati hrvatsku državu i hrvatski narod, pa čak i hrvatske branitelje, za stradanja u Jasenovcu, ni ovog puta nisu uputili u Koprivnicu, da odaju počast „tisućama nevino stradalih“?

Zašto zaobilaze prvi ustaški logor, čega se boje? Istine?

Na mjestu tog logora nikada navodno nije bio ni jedan veleposlanik, a trebao bi, zar ne?

Očito da nazočnost u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovac donaša pojedincima i lijepu, osobnu (političku) propagandu, jer da je po pravdi i pravici, ti bi ljudi barem jednom došli i poklonili se „velikom broju stradalih“ i na ovom mjestu, tim prije što je logor – logor!

Ili bi trebao biti! T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Milijan
  #1 Milijan 26 travnja, 2019, 05:28

  Danas ce svoju istinu o milijardama srpskopravoslavnih zrtava u radnom logoru Jasenovcu teoloski i politicki nepismenom papi Bergogliju ispricati akademik kozarske cetnicke ofenzive, Milorad Dodik. Uzalud istrazivanja i nalazi dokumenata u arhivima o sudbinama nepocudnih ustaskom hrvatskom rezimu, uzalud zdravorazumski dokazi, Milorad zna najbolje i umiruci od protuhrvatske mrznje hvata se lakomislena Covica s kojim ce, racuna, razvaliti balijsku BiH. Kroz logor je za ustaskog rezima proslo “samo” 16.800 nepocudnih Hrvata i inih uznika, a umrlo od bolesti ili strijeljano zbog nediscipline 1360 nesretnika. Svakako previse, ali premalo za sulude istoricare.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 24 travnja, 2019, 07:30

  Na ovom primjeru marljivog i vrijednog g. Pavkovića se vidi gdje je naša politika, ili gdje su naši političari.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code