SVETOSAVSKO CARSTVO NA OZEMLJU BANOVINE I KORDUNA PONOVNO SE ŠIRI

SVETOSAVSKO CARSTVO NA OZEMLJU BANOVINE I KORDUNA PONOVNO SE ŠIRI

16. kolovoza, 2020.

 

 

 

Glinski paroh Goran Kalamanda, predbacujući navodnu ilegalnost “nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve i njena poglavara”.  Ako je suditi prema učestalim obilascima vladike Gerasima vojnićkoga, Vrginmosta, Gline i Petrinje, odnosno obnoviteljskih gradilišta i parohijskih domova crkvi izvan Srbije, episkop, koji druguje s Hrvatima neprijateljskim Dodikom, svoje svetosavsko carstvo na tuđem ozemlju Korduna i Banovine saokrajinaški ponovo širi. A vladajuća hrvatska garnitura anacionalnog i EU-birokratskoga predznaka za ono što poduzima crnogorski predsjednik u potpunom oslobađanju neovisne države od imperijalističkoga velikosrpstva nema zanimanja i poduzetnosti

 

Napisao: Josip Frković

 

Sve mrziteljske i provokativne poruke protiv Hrvatske i brojnih drugih država, to je neporecivo, potječu iz gebelsovskih kabineta srbijanskog ravnogorskoga vojvode Aleksandra Vučića, njegovih ministara, ratnog nevojnika Aleksandra Vulina i inoministra Ivice Dačića. Svi spomenuti, svako – pa i usputno spominjanje bivše jugopokrajine Kosova u kojoj su policajci i vojnici Srbije desetljećima činili genocidne zločine –  nazivaju lažnom državom. Uživaju čak i u podatku da je sin predsjednika Kosova Hašima Tačija nedavno doživio prometni udes. Da se srbijanski Srbi, baš kao i oni iz država u okruženju prema Republici Hrvatskoj i njenu suverenitetu nerijetko odnose kao prema svojoj babovini, rekli bi muslimani, ili pak koloniji njihove propale kraljevine i tvorevine JBT-a, posvjedočit će mnogi primjeri. Jedan od njih svakako je višekratno proslavljanje Dana državnosti i Vojske Srbije u zagrebačkom Muzeju Mimari, gdje se uz diplomatsko osoblje vojne susjedske gubitnice i neprijateljske zemlje nerijetko zatječu i livrirani oficiri VS u “Titovim jugo, SCG i VS-odorama”. Glavna “glumica” te bahate parade je ambasadorica Mira Nikolić, ista ona koja će odbiti primiti diplomatsku notu poslije nenajavljena hajdučkoga dolaska “uniformisanih Dušanovih junaka” na Bajakovo i pokušaja ulaska na hrvatski državni teritorij. I, znate li tko im je uputio poziv na komemoraciju izmišljenih “srpskih novomučenika”? Bio je to bahati pakračko-slavonski episkop Jovan (Ćulibrk), bivši niški padobranac, koji samovoljno vlada šireći zlokobno Svetosavlje i monaštvo Jasenovcem i u poraću nastalim (nikad ranijim) manastirom sv. Jovana. 

 

Dodikova slava sv. Trifuna u Karlovcu

 

Usput, od Irineja odlikovani vožd Vučić poručio je kako je sramotno spriječavati žalovanja za srpske žrtve. Nema nikakve sumnje da je takav velikosrpski stav podržao i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, pretendent na prijesto odavno ishlapjeloga patrijarha srpskog.  

Drugi notorni primjer svakako je onaj otprije dvije godine, kada se u veljači entitetski predsjednik tzv. republike srpske u BiH Milorad Dodik poželio, zajedno s vladikom spc Gerasimom gornjokarlovačkim, slaviti slavu pravoslavnoga sv. Trifuna. Tom je prilikom u razgovoru s novinarima kazao kako nije nikakva senzacija nabava 2500 komada oružja za policiju. “Nemamo se kome ispričavati, to bi zapravo trebali učiniti Hrvati koji su Srbima učinili brojna zlodjela”. Istina, bahati bivši švercer sa zagrebačkoga Kvatrića, koji sjedište svoje “države” ima u banjalučkom Banskom (hrvatskom) dvoru, nije precizirao na koje povijesno razdoblje cilja, ali njemu je baš sve dopušteno. Pretpovijest cijele tragikomične karlovačke priče iz veljače 2018. počinje uoči neslužbena dolaska u Hrvatsku. Tada je Ambasada BiH (kad već Dodikova RS “država” nema diplomatsko predstavništvo u susjedstvu – op.a.) zatražila od hrvatskih tijela da se Milorada Dodika tretira kao državnika? Odgovor je bio grub, ali istinit: Dodik  sam sebe drži državnim dužnosnikom, ali nema status štićene osobe! Jasno i glasno… Posljedično, osoba bez takvih karakteristika štićene osobe nije mogla koristiti poseban diplomatski status. Stoga je njegovo osiguranje dobilo odbijenicu, a njegova policija nije ga mogla pratiti tijekom boravka u našoj zemlji. 

 

Dodik glumi državnika

 

Dakle, Dodikova pratnja kao civilne osobe mogla je, razoružana, ući na hrvatski teritorij, a hrvatskoj policiji nije bilo ni na kraj pameti osiguravati pratnju civilu. Osobi za koju se, među ostalim, još uvijek ne zna što je i koliko sudjelovala u ratnim zločinima pustošenja muslimana i katolika BiH. Obišao je tada Milorad zvani Brule saborni hram sv. oca Nikolaja, a potom posjetio vladiku Gerasima, koji mu “kao državniku” daruje ikonu Isusa Krista. Dakako, karlovačka i šira hrvatska javnost likovali su nad lakrdijašenjem čelnika etniciteta nastala na ratnom zločinu velikosrpstva. Dodajmo da je o nesvakidašnjem skandalu Milorada Dodika tada opširno pisao i glasnik udruge “Hrvatski domobran”, držeći srpskoga dužnosnika nepoželjnim BiH gostom Republike Hrvatske. I za kraj, poslije svega je potvrđeno da je pozivnicu neželjenom antihrvatu uputio gornjokarlovački vladika Gerasim, koji se poput Jovana osjetio dovoljno snažnim da prkosi državnoj vlasti od 1926. vjerski uzurpirana teritorija. Zna li nešto i o tim slučajevima prkosa “jedinih pravoslavnih sveštenika” glinski paroh Goran Kalamanda, predbacujući navodnu ilegalnost “nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve i njena poglavara”.  Ako je suditi prema učestalim obilascima vladike Gerasima vojnićkoga, Vrginmosta, Gline i Petrinje, odnosno obnoviteljskih gradilišta i parohijskih domova crkvi izvan Srbije, episkop, koji druguje s Hrvatima neprijateljskim Dodikom, svoje svetosavsko carstvo na tuđem ozemlju Korduna i Banovine saokrajinaški ponovo širi. A vladajuća hrvatska garnitura anacionalnog i EU-birokratskoga predznaka za ono što poduzima crnogorski predsjednik u potpunom oslobađanju neovisne države od imperijalističkoga velikosrpstva nema zanimanja i poduzetnosti. T     

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code