SAVEZ ZA HRVATSKU NUDI VIZIJU I IZLAZ IZ KRIZE

SAVEZ ZA HRVATSKU NUDI VIZIJU I IZLAZ IZ KRIZE

6. veljače, 2014.

 

 

60912018-savez-za-hrvatsku Custom

Osam političkih stranaka zajednički se sprema za izbore

 

 

Napisao: Damir Kramarić

Dvorana Forum, Green gold centra u Zagrebu, pokazala se premalenom za sve uzvanike i novinare koji su u srijedu u podne htjeli prisustvovati predstavljanju Saveza za Hrvatsku, koordinacije osam političkih stranaka koje će ubuduće zajednički djelovati i zajednički izaći na predstojeće izbore.

Neočekivana gužva, velik broj novinara, snimatelja i fotoreportera, osjetno uzbuđenje i isčekivanje, najbolji su, čini se, pokazatelj atmosfere koja se stvorila oko nove političke opcije, odnosno opipljive žudnje za nekom novom i drugačijom političkom ponudom u vrijeme kada dvije navjeće političke stranke ustrajno dokazuju da su sposobne stanje u zemlji načiniti još gorim, još težim i još besperspektivnijim.

-Svima je dosta bipolarizacije i rotacije plave i crvene vlasti. I s jednima i s drugima stanje nacije dramatično tone. Nedopustivo je da se građani pitaju: ‘zar je to država za koju sam se borio, jesmo li šutke prepustili Hrvatsku za nove kredite koji nas guraju u još veću ovisnost?’ Jedni su Hrvatsku upropastili, a drugi je upravo zakopavaju. Savez za Hrvatsku spreman je i jamči velike promjene. Naše je polazište da gledamo što možemo učiniti za Hrvatsku, a ne za svoju stranku. Povezuje nas ljubav prema domovini, obitelji i vjeri i očuvanju općih interesa. Djelima ćemo pokazati kako se u Hrvatskoj može ostati dosljedan i pošten. Osim toga, hrvatskom narodu nudimo viziju i izlazak iz krize – istaknuo je Vladimir Šišljagić, čelnik HDSSB-a i prvi koordinator Saveza za Hrvatsku, kojega su, kao osobu koja će uime svih osam članica Saveza istupati u javnosti, odabrali članovi Koordinacije Saveza za Hrvatsku.

Šišljagić je potom istaknuo da će najveća vrijednost Saveza biti skup sličnih svjetonazora i dijelom različitih programa osam stranaka (ABH, A-HSS, HDSSB, Hrast, HSP, Hrvatska zora, Obiteljska stranka i Zavjet za Hrvatsku), koje su se udružile u savez.

-Mnogi se pitaju: što će se dogoditi ako Savez ne uspije? Dogodit će se veliko ništa, odnosno narodu će ostati tek vlastita samodopadnost HDZ-a i SDP-a. Zato nemamo pravo prokockati ovu šansu. Hrvatski narod zaslužuje bolji život i bolju te ljepšu Hrvatsku – zaključio je Šišljagić nakon što su osmorica predsjednika stranaka: Željko Cvrtila, Branko Borković, sam Šišljagić, Ladislav Ilčić, Danijel Srb, Milan Kujundžić, Mate Knezović i Marko Lukić potpisali dokument o pristupanju Savezu za Hrvatsku.

 

PROVEDBA LUSTRACIJE

Slične izjave kasnije su dali i ostali čelnici stranaka koje, od srijede 5. veljače 2014. godine, čine Savez za Hrvatsku.

-Želimo vratiti Hrvatsku narodu, a politiku svakom čovjeku, a ne samo ‘eliti’. Cilj nam je da građani svojim radom mogu zaraditi za sebe i svoju obitelj. Svjesni smo da će svi sada ‘tući po nama’, ali smo spremni na to. Naš najveći mogući neprijatelj mogla bi biti sujeta. No, zato je naša najveća snaga u poniznosti – naglasio je, pak, Branko Borković, predsjednik Autohtone Hrvatske seljačke stranke, dok je Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke, istaknuo da će Savez za Hrvatsku potaknuti rast i procese koji će se nužno dogoditi s pojavom nove snage na političkoj sceni.

-Hrvatska već dugo zaostaje, a nema je tko braniti. Umjesto da je političari brane, oni ju rastaču. Mi zato stajemo u zaštitu naroda. Svi smo vrlo ozbiljni, a najbolji dokaz za to je da smo se nakon višetjednih pregovora ipak dogovorili i usuglasili sve bitne detalje. Svatko je od nas nešto morao dati i nečeg se odreći. Ni u najsložnijoj obitelji nije lako usuglasiti osam članova, a još je teže uskladiti osam čelnika različitih političkih stranaka. Mi smo u tome uspjeli jer su nas okupile vrijednosti za koje se svi zalažemo i jer smo se podredili općem dobru – kazao je Knezović.

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, jedini je od osmorice do zadnjeg trenutka dvojio i vagao između pridruživanja Savezu za Hrvatsku, ili HDZ.u. Mediji čak tvrde da je on osobno želio sklopiti koaliciju s Karamarkom, ali su na stranu Saveza prevagnuli glasovi većine članova Hrasta.

 -Nije važno jesam li ja bio za HDZ. Većina se odlučila za Savez, a mi poštujemo volju većine. Mislim da u Savezu neće biti problema pri slaganju lista za predstojeće izbore, jer su izbori za Europski parlament preferencijalni izbori, pa nije bitno tko je na kojem mjestu. U isto vrijeme izbori za EU parlament pokazat će koliko je koja stranka popularna, što će nam pomoći da kasnije sastavimo liste za parlamentarne izbore. Slijedeći korak Saveza za Hrvatsku bit će usklađivanje i predstavljanje našeg programa oko kojeg je postignut visok stupanj suglasnosti. Nakon toga kreću pripreme za EU izbore – zaključio je Ilčić.

Iz osnovnih polazišta Saveza za Hrvatsku, na koja će se kasnije naslanjati program kojim će se nova politička opcija predstaviti javnosti, valja izdvojiti da Savez za Hrvatsku namjerava provesti lustraciju u kojoj neće biti nedodirljivih, a u skladu s europskom praksom. Važna stavka u budućem programu bit će i preispitivanje svih odluka i zakona koji su nanijeli štetu RH i hrvatskom narodu, kažnjavanje svih odgovornih kao i povrat sve protupravno stečene imovine, te ustrajanje na tužbi za genocid protiv Republike Srbije te naplati ratne štete.

 

ZAŠTITA HRVATA IZVAN HRVATSKE

U Savezu naglašavaju da će, za razliku od sadašnjih i prethodnih vlastodržaca, ustrajati na zajedništvu domovinske i izvandomovinske Hrvatske, s posebnim naglaskom na trajnoj zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini i jačanju veza Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U Polazištima se daje naglasak na jačanje izravne demokracije kroz referendumsko izjašnjavanje građana. Savez, osim toga, želi potaknuti demografsku obnovu i zaštitu obitelji kao temelja Hrvatske, te trajno zaštititi dostojanstvo Domovinskog rata. Kao neke od zajedničkih ciljeva Saveza predsjednici osam stranaka su istaknuli: očuvanje nacionalnih interesa, hrvatske slobode i neovisnosti, dostojanstva svakog građanina, razvoj hrvatskog gospodarstva na ekosocijalnom tržišnom modelu i održivom razvoju, zaustavljanje propadanja te oživljavanje hrvatskog sela i otoka, osiguranje pravde jednake za sve građane… 

Radom Saveza za Hrvatsku upravljat će Koordinacija Saveza sastavljena od poredsjednika članica Saveza. Odluke će donositi konsenzusom uz mogućnost zadržavanja vlastitog stava.

Valja još istaknuti da su na predstavljanje Saveza za Hrvatsku došli brojni predstavnici diplomatskog zbora, odnosno predstavnici Italije, Rusije, Srbije, SAD-a, Kanade, Europske komisije, kao i predstavnici Hrvatskog Nacionalnog Vijeća, koje bi trebalo biti pridruženi član Saveza za Hrvatsku, potom predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, udruge U ime obitelji, predstavnici Hrvata iz BiH, kao i brojni Hrvati iz iseljeništva, koji također podupiru Savez za Hrvatsku. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Butch
    #1 Butch 6 veljače, 2014, 10:10

    Bravo!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code