SVETI NIKOLA U DUBROVČAKU

SVETI NIKOLA U DUBROVČAKU

8. prosinca, 2019.

 

Župa Lijevi Dubrovčak svečano je u petak 6. prosinca proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Nikole biskupa i 230 godina od osnutka župe. Tom prigodom, svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Dražanom Mirčićem, dekanom Ivanićgradskog dekanata preč. Božom Pinjuhom, župnikom iz Velike Ludine vlč. Matom Sukalićem i župnikom iz Martinske Vesi vlč. Ivicom Šimunovićem.

Na početku homilije biskup je podsjetio na život sv. Nikole i njegovu darežljivost zbog koje je postao jedan od najpoznatijih i veoma dragih svetaca. „Ta darežljivost koju je on pokazao poziva i sve nas danas da ga nasljeđujemo. Svece poštujemo, svecima se divimo, ali prije svega ih treba nasljedovati jer je svetost nešto na što smo svi mi pozvani. Upravo na spomen sv. Nikole i mi danas darujemo jedni druge, a osobito djecu. Njegov dan dolazi na početku adventskog vremena u kojem čekamo Božić, a baš je taj Božić naš najveći dar. Ako već razmišljamo o darivanju onda trebamo svoj pogled usmjeriti na Sina Božjega našeg Spasitelja, najveći mogući Božji dar, darovan nama ljudima. Bog je darovao nama svog sina, on je sišao s neba na zemlju, postao je jednak nama, utjelovio se, rodio kao dijete i živio naš ljudski život s nama da nam pokaže koja je to vrijednost ljudskog života, da nas usmjeri prema pravim vrijednostima i da na kraju da svoj život kako bi nas spasio od grijeha i zla. Time nas Isus upućuje i da je naš život veći od ovozemaljskog, jer je poslije smrti uskrsnuo i uzašao Ocu te nas poziva da vjerujemo da je ovaj život putovanje koje završava u nebu i traje zauvijek“, rekao je biskup te dodao kako život koji Bog daje ništa ne može uništiti ako ga se živi onako kako ga je živio Isus i njegovi sveci.

Biskup je poručio i kako materijalni darovi zapravo nemaju nikakvu pravu vrijednost, već oni duhovni, od srca. „Kada sami sebe darujemo, onda smo Bogu nalik. Možda jedan od najvećih darova je naše vrijeme koje provedemo s drugima. Upravo je to posebno danas u krizi. Ljudi nemaju vremena jedni za druge, djeca za roditelje, roditelji za djecu, mladi za starije… tu su današnji problemi i potrebno je pronaći i pokloniti vrijeme jer u tom vremenu poklanjamo sami sebe i time zapravo dobivamo te ono što smo darovali zapravo smo sačuvali. To je i Isus rekao za naš život, onaj koji život grčevito želi sačuvati on će ga izgubiti, a onaj koji ga dariva i izgubi ga, taj će ga spasiti za vječni život. Kada bismo i mi naučili i primijenili tu Isusovu logiku onda bismo bili na tragu svetog Nikole i svih drugih svetih“, poručio je okupljenima biskup.

Na kraju biskupu je na dolasku zahvalio vlč. Mirčić, kao i brojnim župljanima koji su zajednički pripremili proslavu ovog jubileja.

Nakon mise u prostru stare mjesne škole otvorena je izložba fotografija „Pod slojevima sadašnjosti, počiva prošlost“ autora Zdenka Vanjeka te izložba misnog ruha i liturgijskih predmeta, a u prostoru mjesnog doma održan je koncert dječjih folklornih skupina. Za ovu prigodu Župa Lijevi Dubrovčak, Muzej Ivanić-Grada i KUD Posavec izdali su i prigodnu publikaciju koja osim o župi govori i o povijesti ovog mjesta i župne crkve.

(SV) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code