SVEĆENIČKI DAN BISKUPIJE SISAK

SVEĆENIČKI DAN BISKUPIJE SISAK

28. kolovoza, 2015.

images
Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 3. rujna u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bit će rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, a održat će predavanje na temu “Očinstvo i sveti Josip”.
 72. obljetnica stradanja stanovnika Zrina bit će obilježena u subotu 12. rujna u Zrinu. Program započinje u 10.30 sati mimohodom od Starog grada Zrina do mjesta srušene župne crkve Našašća svetog Križa. Misno slavlje u 11 sati predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Nakon mise slijedi komemoracija žrtvama Zrina u 12.30 sati te prigodan kulturno-umjetnički program.
Svetkovina Uzvišenja sv. Križa svečano će se proslaviti u ponedjeljak 14. rujna u Sisačkoj katedrali. Misno slavlje u 19 sati predvodit će kanon Stolnog kaptola Svetog Križa i župnik u Dubici preč. Milan Begić, a propovijedat će prepošt kaptola mons. Marko Cvitkušić.
Znanstveni skup “Kaptolski Sisak: 1215. – 2015.” održat će se u subotu 19. rujna u sisačkom Velikom Kaptolu povodom osamstote obljetnice otkako je Katedralni Kaptol biskupije Zagrebačke postao punopravni vlasnik Siska i okolnoga područja. Taj značajan događaj iz 1215. godine ostavio je dubok i neizbrisiv trag u povijesti Siska i sisačkoga kraja te u hrvatskoj povijesti u cjelini. Katedralni kanonici će otada pa sve do modernoga doba svojim pastoralnim, kulturnim, društvenim, organizacijskim i gospodarskim djelovanjem utjecati na kontinuirani razvoj Siska, koji će biti jedno od najvažnijih kaptolskih središta. Tim povodom Sisačka biskupija, Stolni Kaptol Sv. Križa u Sisku, Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organiziraju ovaj skup, a na kojem će se znanstveno valorizirati doprinos zagrebačkog kaptola vjerskoj i društvenoj povijesti sisačkoga kraja.
Skup započinje svečanim misnim slavljem u 9 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa, a otvorenje radnog dijela održat će se u 10 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Prvim blokom predavanja, od 10.30 do 11.45 sati, pod nazivom “Počeci Kaptolskog Siska” moderira dr. sc. Stipica Grgić, a predavanja će održati: dr. sc. Marko Jerković s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Kaptolski Sisak u srednjem vijeku”, Tomislav Matić, mag. educ. hist. Et phil. s Hrvatskog katoličkog sveučilišta na temu “Patroni crkava sisačkog vlastelinstva u srednjem vijeku”, Monika Đurak, bacc. univ. hist. s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu „Zagrebački kaptol i sisačka utvrda u 16. stoljeću” i doc. dr. sc. Hrvoje Kekez s Hrvatskog katoličkog sveučilišta na temu “Historiografske percepcije uloge Kaptola u izgradnji i obrani sisačke utvrde (16.-21. stoljeće)”.
Drugim blokom predavanja, od 12 do 13.05 sati, pod nazivom “Kaptol i kanonici u ranom novom vijeku i 19. stoljeću” moderira dr. sc. Marko Jerković, a predavanja će održati: doc. dr. sc. Ivana Jukić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Kralj, Kaptol i vlastelinstvo u 17. st.”, dr. sc. Ana Biočić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu “Ivan Kralj – od župnika u Pokupskom do zagrebačkog kanonika i likopoljskog biskupa”,  dr. sc. Petar Korunić, red. prof. u miru, dr. sc. Marko Rimac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i  dr. sc. Filip Tomić s Instituta za društvena istraživanja “Ivo Pilar” na temu “Kaptolsko vlastelinstvo Sisak – Sela na prijelomu 18. i 19. stoljeća – zemlja, proizvodnja i ljudi”.
Trećim blokom predavanja, od 13.20 do 14.25 sati, pod nazivom “Kaptolski Sisak u moderno doba” moderira doc. dr. sc. Hrvoje Kekez, a predavanja će održati: dr. sc. Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija sveučilišta u Zagrebu na temu “Spomenica župne crkve Sv. Križa u Sisku i društveno djelovanje sisačkih župnika – izvor za proučavanje početaka sustavnih arheoloških istraživanja”, Domagoj Sremić, prof. pov. i geo. u Gimnaziji Sisak na temu “Doprinos Crkve i Zagrebačkog Kaptola razvoju pučkoga školstva na području Siska i okolice u XIX. i početkom XX. Stoljeća”, dr. sc. Stipica Grgić, s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Nacionalizacija dobara Zagrebačkog Kaptola u Sisku i okolici (1945.-1948.)”, te mons. Marko Cvitkušić, prepošt sisačkog Stolnog Kaptola na temu “Osnutak i djelovanje Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku”. (SV)T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code