SVEČANOST ORGULJAŠKE GLAZBE ARS ORGANI SISCIAE

SVEČANOST ORGULJAŠKE GLAZBE ARS ORGANI SISCIAE

8. svibnja, 2017.

 

 

Neprocjenjiva povijesno-kulturološka vrijednost očuvanih orgulja te potpuni gubitak velikog broja orgulja na Banovini i Hrvatskom Pounju, motivirali su veliki angažman članova udruge u obnovi orguljaške baštine. Ponovna uspostava Sisačke biskupije i dolazak biskupa Vlade Košića u Sisak bili su pravi vjetar u leđa ovoj inicijativi, nakon čega su ubrzo postavljene orgulje u crkvi Sv. Nikole i Vida u Žažini, crkvi Sv. Kvirina u Sisku, a lani su napokon zasvirale i orgulje u crkvi Sv. Lovre u Petrinji

Napisala: Valentina Badanjak Pintarić

Nastupom sopranistice Ane Jembrek, uz pratnju naše najpoznatije orguljašice Ljerke Očić, u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene, baroknoj ljepotici središnje Hrvatske u Selima (sisačkim), u ponedjeljak završava 11. orguljaški festival Ars organi Sisciae. Glazbena je to manifestacija koja promiče sakralni, “sveti” instrument u sklopu ukupne hrvatske kulturne baštine. Hrvatska udruga Ars organi Sisciae utemeljena je 2007. godine sa sjedištem u Sisku. Osnivači ove udruge su Valentina Badanjak Pintarić, dipl. muzikolog i mr. art. Edmund Andler-Borić, orguljaš.

Udruga je utemeljena s ciljem promidžbe kulturne baštine Sisačko-moslavačke županije i grada Siska, s naglaskom na orguljašku baštinu. Prepoznavši povijesno-kulturološku vrijednost orgulja graditelja iz 1777. godine, smještenih u jednu od najljepših baroknih crkava središnje Hrvatske u Selima kod Siska, utemeljitelji udruge pokrenuli su Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae. Cilj tog festivala nije samo produkcija klasične glazbe na orguljama, već poticanje obnove postojećih orgulja, nabavku novih instrumenata, te ih zajedno sa predivnim crkvama, kapelama i krajobrazom promovirati kao neprocjenjivu kulturnu baštinu Siska i Sisačko-moslavačke županije. Kao pokretač Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae, udruga je uspješno realizirala osam međunarodnih orguljaških festivala na kojima su nastupila renomirana umjetnička imena europske orguljaške scene, čime je Sisačko-moslavačka županija zauzela prepoznato mjesto na europskoj orguljaškoj karti. U sklopu festivala održano je nekoliko muzikološko-organoloških znanstvenih skupova i izložba fotografija „Izgubljena orguljaška baština Sisačke biskupije“.

Obnova orguljaške baštine

Neprocjenjiva povijesno-kulturološka vrijednost očuvanih orgulja te potpuni gubitak velikog broja orgulja na Banovini i Hrvatskom Pounju, motivirali su veliki angažman članova udruge u obnovi orguljaške baštine. Ponovna uspostava Sisačke biskupije i dolazak biskupa Vlade Košića u Sisak bili su pravi vjetar u leđa ovoj inicijativi, nakon čega su ubrzo postavljene orgulje u crkvi Sv. Nikole i Vida u Žažini, crkvi Sv. Kvirina u Sisku, a lani su napokon zasvirale i orgulje u crkvi Sv. Lovre u Petrinji. Također, u suradnji s franjevcima, potaklo se da orgulje iz vukovarske franjevačke crkve dođu u franjevačku crkvu u Hrvatsku Kostajnicu. Udruga je u suradnji Hrvatskom radio-televizijom napravila nekoliko vrlo lijepih priloga o orguljama i njihovim graditeljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u državnim i lokalnim medijima prepoznat orguljaški festival iz godine u godinu privlači pažnju svojim kvalitetnim programom i originalnim idejama, promovirajući naš kraj na najpozitivniji način.

Svako festivalsko izdanje prati bogata programska knjižica. Jubilarni deseti festival pratila je programska knjižica s detaljnim izvješćem inventarizacije orguljaške baštine Sisačke biskupije, koju je realizirala udruga Ars organi Sisciae.

Zahvaljujući festivalu i udruzi, 2013. godine je promoviran i CD Edmunda Andlera-Borića „Sisačka orguljaška baština“, lani smo predstavili nosač zvuka snimljen na orguljama u Selima, a ove godine najavljujemo promociju novog nosača zvuka snimljen na orguljama u Voloderu – svi u izdanju Croatia Records.

Rad udruge od samog početka prati i podržavaju Ministarstvo kulture RH, Sisačko-moslavačka županija, grad Sisak, Sisačka biskupija, te sisački obrtnici, vinari i ostali. Udruga je također jedan od inicijatora pokretanja koncertne sezone grada Siska, a 2015. godine, u okviru festivala Ars organi Sisciae, pokrenula je i multimedijalni Zrin fest čiji je cilj promocija baštine Zrinskih koji su vladali i svojim posjedima baš iz Zrina na Banovini.

Jedanaesti orguljaški festival Ars organi Sisciae

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae ima za cilj što široj javnosti predstaviti orguljašku baštinu Sisačke biskupije, čiji je veći dio od spomeničke kulturne vrijednosti nažalost uništen u Domovinskom ratu. Ipak, od kada je ponovno uspostavljena Sisačka biskupija, festival je već nekoliko puta ispunio svoju svrhu – svaka obnova i restauracija povijesnih orgulja koje su tijekom vremena zapuštane, prepuštene propadanju ili u najgorem i najčešćem slučaju namjerno devastirane; svaka donacija orgulja koje će sretno utočište pronaći u nekoj od ponovno izgrađenih crkvi na Banovini ili Hrvatskom Pounju ispunja svrhu djelovanja i postojanja ovog festivala i istoimene udruge.

Nakon desetljeća uspješno realiziranih međunarodnih festivala u sisačkom kraju, podsjećamo da su se u bogatu glazbenom tjednu publici predstavili naši cijenjeni umjetnici orgulja i gosti glazbenici. Koncerti se održavaju u prelijepim crkvama Sisačke biskupije, na povijesnim orguljama zbog kojih je Ars organi Sisciae izrastao u popularni i s radošću iščekivani festival vrhunske kulturne promidžbe naše bogate orguljaške baštine.

Festival je prvi puta otvoren u ljupkoj Petrinji i u župnoj crkvi sv. Lovre koja se smjestila u jednom od najljepših perivoja Hrvatske, Strossmayjerovu šetalištu. Orgulje su graditelja Ferde Heferera iz 1890. Uvod je održan u Gradskoj galeriji “Krste Hegedušića”, izložbom „Orgulje Heferer“. Izložba je autorski rad kustosice Elizabete Wagner i Tomislava Faullenda Heferera, koji nas prati i uređuje instrumente od samoga začetka festivala AOS-a. Koncertno otvorenje bilo je u znaku nastupa sopranistice Antonije Dunjko, oboista Branka Mihanovića i orguljaša Edmunda Borića Andlera. U voloderskoj župnoj crkvi Antuna Padovanskoga (orgulje iz 1863. gradio je Antun Šimenc) i živopisnom moslavačkom vinogradarsko-voćarskom kraju, pjevala je sopranistica Martina Klarić, uz pratnju Marija Penzara na iznimno vrijednim orguljama čiji smo zvuk trajno zabilježili na CD-u iz edicije Orgulje Sisačke biskupije – Voloder u izdanju Croatiae Records. U sisačkoj Bazilici sv. Kvirina mađarska orguljašica Ágnes Sztahura izvela je program dvojice velikana njemačkog i europskog baroka – Buxtehudea i Bacha. Obnovljene orgulje izgrađene su 1927. u radionicama Schwarz i Winterhalter. Martinska Ves i crkva sv. Martina odzvanjali su sopranom i gitarom Nine Kobler, te zvucima orgulja (M. Heferer, 1882.) majstora Milana Hibšera. Za kraj, u katedrali Uzvišenja sv. Križa održat će se misa zahvalnica, na kojoj nastupa katedrali zbog pod ravnanjem Jelene Blašković i orguljanje Petrinjca Roberta Jakice.

Ovogodišnji festival realiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, kao i uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Sisačke biskupije, Grada Siska i Grada Petrinje, te uz pomoć sponzora, radionica Heferer i Kostrevec. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code