SVE MULJAŽE DRAGE PRGOMETA, OD PET SCENOVA, JAVNE NABAVE NA REBRU, DO USKOKA I MOSTA

SVE MULJAŽE DRAGE PRGOMETA, OD PET SCENOVA, JAVNE NABAVE NA REBRU, DO USKOKA I MOSTA

22. studenoga, 2015.

PXL_140314_7156753
Kruže priče da je mandatu ministra Darka Milinovića sudjelovao u potpisivanju oko 17 tisuća PET scenova. Svako snimanje je iznosilo oko 9 tisuća kuna. Svo bolesnici nisu imali pravilne indikacijame. Kad je izbila afera oko toga tadašnji ministar Darko Milinović je izjavio da je izvršena provjera, te je sve uredu. A bolje upućeni tvrde da su provjeravali postojanje uputnica, a ne opravdanost uputnica. Neki glasine kažu da je tada postao tajni igrač USKOK-a, sa zadatkom da prati zbivanja u HDZ-u

Napisao: Dražen Stjepandić

Most je na kraju Dragi Prgometu poželio svu sreću u daljnjoj političkoj karijeri. Prije toga po medijima se stalno provlačilo hoće li doći na nedjeljni sastanak Nacionalnog vijeća Mosta, je li pozvan ili nije. Proteklih dana bila je to tema koja je Dragu Prgometa ostavila u žiži zanimanja javnosti. Novi nezavisni saborski zastupnik, koji je početkom godine bijegom preduhitrio izbacivanje iz HDZ-a, da bi mu se to krajem godine dogodilo u Mostu, ostao medijima zanimljiv. Mediji ga prate kao da u političkom smislu može pružiti nešto više od sumnjive političke trgovine u osobnu korist. Cijeli njegov život je zapravo sumnjiva rabota do rabote. Što god je taj čovjek radio ispalo je nekako mutno.

Priče o diplomi

Dr. Drago Prgomet je rođen 1965. godine u Žeravcu, općina Derventa, i tu je završio osnovnu školu. Srednju je pohađao u Derventi a medicinski fakltet u Banjoj Luci, gdje je diplomirao 1. listopada 1990. i započeo pripravnički staž u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu. Godine 1992. započeo je specijlizaciju medicine uha, grla i nosa na ORL odjelu u Brodu i na klinici Šalata u Zagebu, koja je trajala četiri godine. U međuvremenu je 1993. na osnovi diplome stečene u Banjoj Luci upisao postdiplomski studij otorinolanringologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Dok je taj studij trajao, uputio je molbu fakultetu da mu dopusti da diplomira i na tom fakultetu, jer se bio planirao baviti medicinskom znanosti, a diploma  zagrebačkog fakulteta bolje je bila vrednovana u inozemstvu negoli diploma banjolučkog fakulteta. Dopustili su mu, ali uz uvjet da odsluša i položi razlike u ispitima. Prihvatio je i ponovno diplomirao medicinu u Zagrebu i to nakon što je magistrirao na temelju banjolučke diplome, odnosno iste godine kad je obranio i doktorsku disertaciju. Zbog toga se i danas govori da ima lažnu diplomu premda je po tom pitanju čak sazvao i konferenciju za novinare.
Brojni su primjeri u kojima pacijenti uključujući i ministra Ranka Ostojića pohvalili stručnost dokotora Prgometa i njegove liječničke tretmane prema njima. Istakao se i kao pripadnik ratnog saniteta i sve to naravno nije moguće bez vrhunskog znanja na tom medicinskom području. Prošle godine je objavio i knjigu “Skupljači gelera”. Ipak, ostala je ta sjena s diplomama.

Pouzdanik USKOK-a

Danas je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku, predstojnik Klinike za otorinolaringologiju KBC-a Zagreb, voditelj Katedre na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, urednik i autor desetak udžbenika i monografija. Objavio je 43 stručna i znanstvena rada s  međunarodnom recenzijom, održao preko stotinu predavanja na kongresima te je predsjednik dvaju domaćih i jednog međunarodnog tečaja. Prošle 2014. godine istekao mu je mandat predstojnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata na zagrebačkome Rebru. Kruže priče da je mandatu ministra Darka Milinovića sudjelovao u potpisivanju oko 17 tisuća PET scenova. Svako snimanje je iznosilo oko 9 tisuća kuna. Svo bolesnici nisu imali pravilne indikacijame. Kad je izbila afera oko toga tadašnji ministar Darko Milinović je izjavio da je izvršena provjera, te je sve uredu. A bolje upućeni tvrde da su provjeravali postojanje uputnica, a ne opravdanost uputnica. Neki glasine kažu da je tada postao tajni igrač USKOK-a, sa zadatkom da prati zbivanja u HDZ-u, jedinoj stranci koja je zasad nepravomočno osuđena zbog korupcije. Upućeni kažu da je Drago Prgomet i vrlo ranjiv po pitanju javne nabave s čim ga je USKOK također ucjenjivao. Uz opeće dojave iz HDZ-a Prgomet je trebao našteliti Karamarka, zato ga USKOK još nije dao u proceduru.
Uglavnom za javnost Drago Prgomet se izvukao i sve do prošle godine bio predstojnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata. Nakon toga se više posvetio političkom radu u HDZ-u što se poklapa s glasinama kako je postao tajni pouzdanik USKOK-a. Kandidirao se 2012. za predsjednika HDZ-a, a kad je budući predsjednik Tomislav Karamarko pozvao konkurente za predsjednike da se kadnidiraju za potpredsjednike i obećao je da će to poštivati, Drago Prgomet je to prihvatio i do početka ove godine bio je potpredsjednik HDZ-a bez velikih ovlasti. Budući da je prije toga nije bio neka jaka šarža u HDZ-u za Prgometa je to bio veliki skok, individualnim manevrima i osobnim ambicijama je objektivno dobro odskočio na visoku stranačku poziciju. U početku Karamarkovog predsjednikovanja u HDZ-u kratko je bio u struji s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom, poznat je jedan njihov disidentski sastanak kad su uslikani na terasi gornjogradske Palainovke. Na tom sastanku obzirom na karaktere svih troje sudionika teško je reći tko je kome bio manje vjeran. Uglavnom trojka se brzo razišla za svojim interesima i preokupacijama. Premda nije isključeno da Drago Prgomet i danas održava neke kontakte s Vladimirom Šeksom, jer je ovaj bio njegov prvi politički mentor, zahvaljujući Šeksu pola zastupničkog mandata od 2003. do 2006. bio je zastupnik HDZ-a. Za to vrijeme rijetko se pojavljivao u Saboru i nije izlazio za govornicu.

U Mostu ostavku nije podnio

“Svoju odluku temeljim na neslaganju s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu tzv. ‘ne-liberalne demokracije’ kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti”, kazao je Prgomet Hini nakon izlaska iz HDZ-a. Ostavku je, kaže, u Ured Predsjednika stranke odnio osobno, a predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku ostavio je i primjerak zbirke svojih priča iz Domovinskog rata “Sakupljači gelera”.
U kratkom tekstu ostavke koju je Prgomet uputio svom sada već bivšem šefu tek kratko stoji: “S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto zamjenika predsjednika i istupam iz članstva HDZ-a”. O svom budućem političkom djelovanju kaže, kako će se i dalje zalagati za razvoj demokratskih procesa koji su, ističe, ozbiljno zapeli kako u političkim strankama tako i u cjelokupnom hrvatskom društvu.
Poslije se priključio koaliciji nezavsnih lista Most. Na listi Mosta postigao je odličan izborni rezultat u Prvoj izbornoj jedinici, dobio je preko četiri tisuće glasova, oko 49 posto od ukupnih glasova Mosta i već u izbornoj noći počeli su se pojavljivati naslovi tipa “Prgomet premijer ili predsjednik Sabora, da bi već početkom tjedna nakon što je snimljen na tajnom sastanku sa Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kontramanovića, od dojučerašnjih političkih saveznika doživio je javnu marginalizaciju te je proglašen nepoželjnim u Mostu. U djelatnosti koja se često uspoređuje s najstarijim zanatom Stipe Petrina ga je nazvao političkom prostitutkom. Objektivno Drago Prgomet nije napravio ništa što mnogi ne bi napravili na njegovom mjestu, ali okolnosti ovaj put nisu išle u njegovu korist. Most ga se odrekao kao i predizbornih izjava Bože Petrova da neće koalirati ni s HDZ-om ni SDP-om. U Mostu nije podnio ostavku nego tvrdi da ga zovu na sastanke tog najvišeg tijela, liste nezavisnih kandidata koja polako i sugurno postaje stranka, sve do ove nedjelje 22. studenoga kad su mu poželjeli sreću.
Mandat mu ostaje, a plaća saborskog zastupnika nije loša. Imat će poslova i u struci. Uopće ne sumnjamo da će se snaći, nakon ove njegove medijski najeksponiranije muljaže, čak sve to u političkom smislu može ispasti dobro, jer dok u Mostu bruje o njihovim reformama, ne mogu se ne sjetiti kako su kod nas gotovo sve reforme u nedavnoj prošlosti završile.T

16 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Suljo
  #1 Suljo 1 prosinca, 2015, 16:41

  ako dođe do konstituiranja sabora mogao bi prgometak prvog dana ostati bez imuniteta i biti spreman za prdekanu u remetincu

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. offset
  #2 offset 27 studenoga, 2015, 08:31

  U Banja Luci nije nikakav problem nabaviti falš diplomu. Cijena se vrti oko 500 konvertibilnih maraka. Rok izrade je jedan dan.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Tyson
   Tyson 11 prosinca, 2015, 13:54

   Za sve istraživačke novinare ali i sve znanstvene radnike važna je obavijest da Prgometovog magisterija i doktorata nema u knjižnici Medicinskog fakulteta kao i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. sdpovac
  #3 sdpovac 25 studenoga, 2015, 16:13

  sdp tog medicinskog lopov službenim autom vozi od jednog do drugog tv studija i dali su mu dva pr-ovca na raspolanje. o portalima i tiskanim medijim bolje ni ne pričat

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ivan
  #4 Ivan 25 studenoga, 2015, 10:40

  Prgomet je opravo tu veliku lovu preko privatne klinike Medikol, a ličanin Milinović mu je držao ljestve. Medikol je u samo tri godine poslovanja s državom primio preko 600 milijuna kuna a sad se nalazi u predstečajnoj nagodbi.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • ferkonja
   ferkonja 25 studenoga, 2015, 11:44

   prgometu je prvu zaštitu dao zampovac josipović preko bajića a sad su ga preuzeli cvitan i ranko ostojić. novinari su ušutkani putem hnd da ne pišu o medikolu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Alan Ford
  #5 Alan Ford 24 studenoga, 2015, 13:02

  Bolje izdati knjigu nego stranku..

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. borod
  #6 borod 23 studenoga, 2015, 08:08

  PET skener ima siroki dijapazon indikacija prvenstveno u mogunostima ranog otkrivanja karcinoma do bolesti mozga osobito ranog otrkivanja demenecije kao i u dijagnostici srcanih bolesti pa i sire. Ne bih ulazio da li je cijena realna ali mislim da je jako neodgovorno i tesko tvrditi da su radjeni a da nije postojala indikacija. U biti indikacija je svaka sumnja na bolesti koje pri ranom otkrivanju mogu biti sanirane jer im se nakon saznanja moze na vrijeme pristupiti terapijskim postupcima i zaustaviti razvoj teske bolesti. Tako da i negativan nalaz PET skeniranja ne znaci da pretraga nije bila indicirana.
  Takodjer sto se diplome fakulteta tice on je diplomirao na u ono vrijeme na cijelom prostoru drzave priznatom fakultetu. To sto je samoinicijativno isao dopuniti znanja nastavkom studiranja na zagrebackom medicinskom fakultetu moze biti samo za pohvalu a sto se zn astvenih naziva tice naravno da su se bazirali na prvotnoj diplomi a ne na polaganju razlike u odnosu na prvotnu diplomu jer ona nikada niti od hrvatskih vlasti nije proglasena nistavnom. U svkaom slucaju u komparaciji sa samozvanim povjesnicarem i covjekom koji je od skola zavrsio srednju trgovacku skolu i vojne skole za stjecanje cinova u JNA ( mislim na Franju Tudjmana) Prgomet je osoba vrijedna postovanja.
  O ostalim navodima ne bih komentirao jer nisam upucen u taj dio problematike. No ove dvije prve poptuno nedokumnetirane i manipulativne stavke kompromitiraju i sve ostale navode.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Draž
   Draž 29 prosinca, 2015, 10:28

   Iz Boroda viri Prgomet.. Ako je ikada bilo povoda DORH-u za istrage glede kupovanja diploma, onda je to Drago Prgomet; čovjek koji je prvo magistrirao, onda diplomirao, a naposljetku doktorirao, sve to u godini dana, a u istoj je toj godini odradio četri i pol godine kao liječnik u Domovinskom ratu, a istovremeno u Slavonskom Brodu specijalizirao, a da specijalizaciju nikada nije platio.

   Odgovorite na ovaj komentar
 7. Promatrač
  #7 Promatrač 23 studenoga, 2015, 07:11

  Navalili doktori na vlast ko muhe na go…
  Više je u hrvatskoj vlasti i politici liječnika, doktora nego u svim evropskim zemljama zajedno.
  Odkud tolika silna želja hrvatskih doktora da se dokopaju vlasti i zašto ne rade svoj posao za koji su stručni i zašto su učili. Umjesto da liječe ljude, oni navalili u politiku, pa tako i takj nesritni Prgomet.
  Kad doktor dođe u politiku i na vlast, sve više bolujemo od onoga čime nas liječi. Amen!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • BOROD
   BOROD 23 studenoga, 2015, 08:14

   Imas pravo, no bolje i to jer su poprilicno skolovani u odnosu na razne kamiondjije, taksiste, cjecare i slicne lopine koje su se dokopali lopovlukom i kapitala i vlasti. Ne znam zasto smatras da je lopovluk pravo samo neskolovanih i poluskolovanih a da mu se ne mogu pridruziti i oni sa stvarnim a ne kupljenim diplomama i akademskim naslovima,

   Odgovorite na ovaj komentar
 8. kunta kinte
  #8 kunta kinte 22 studenoga, 2015, 23:10

  17.000 grla x 9.000 kn = 153.000.000 kn (brutto). lijep novac povučen iz hzzo…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • BOROD
   BOROD 23 studenoga, 2015, 08:22

   Nije bitan novac nego koja je korist.Jedino je pitanje da li je cijena realno iskalkulirana a to se moze ustanoviti da se raspita o cijeni pet skenova u ostalim clanicama Europske Unije. Inace ako hoces jeftinocu u zdravstvu, najjeftinije je sve bolesti lijeciti aspirinom pa pa kako kome bude. Prije nego pocnes ovu racunnicu bilo bi dobro malo ukljuciti i mozak.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code