NAJNOVIJE NA PORTALU

STRAVINSKI ZA VALENTINOVO

STRAVINSKI ZA VALENTINOVO

11. veljače, 2015.

Priu010Da o vojniku

Na samo Valentinovo bolje kazano u subota, 14. veljače s početkom u 19.30 sati u zadivljujućem neoklasicitičkom ambijentu zagrebačkog Umjetničkog paviljona održat će se glazbeno-scenska izvedba Priče o vojniku Igora Stravinskog u izvedbi Komornog studija Zagrebačke filharmonije i glumca Radovana Ruždjaka.

Zapravo riječ je o djelu skladanom tijekm Prvog svjetskog rata na faustovsku temu vojnika koji povratkom s bojišta prodaje violinu (dušu) Vragu. Glazba svakog pojedinog instrumenta nadopunjava priču koju čujemo oblikovanu riječima i ta se dva segmenta isprepliću u dojmljivu cjelinu.

Zapravo pred izvođače skladatelj je postavio vrlo visoke zahtjeve koje traže vrhunsku izvedbu i izvrsnost glazbenika. Tomu se izazovu pod ravnanjem dirigenta Darijana Ivezića odzvalo sedam članova Zagrebačke filharmonije okupljenih u Komorni studio:   Sho Akamatsu ( violina) , Ilin- Dime Dimovski, (kontrabas), Rude Mimica (klarinet), Aleksandar Čolić ( fagot), Dario Cepić (trublja), Antonio Janković ( trombon) i Tomislav Kovačić (udaraljke). Tekst Stravinskijevog libretista uspješno je djelo švicarskog književnika C. F. Ramuza kojeg će tumačit popularni hrvatski glumac Radovan Ruždjak, a kojeg zagrebačka publika poznaje kao jednog od popularnih „Kauboja“ kako kazališnog, tako i filmskog uprizorenja, ali i po njegovom angažmanu u matičnom kazalištu Trešnja u kojem osim što glumi i pleše step, radi i kao koreograf .

Glazbeno scenskoj izvedbi poseban „touch“ dat će režija Dore Ruždjak Podolski, sigurno jedne od najtraženijih hrvatskih redateljica. U biografiji ove umjetnice nalazi se više 60 postavljenih naslova naveliko hvaljenih opernih režija, Nagrada hrvatskog glumišta za režiju hit-mjuzikla “Chicago” kao i brojne druge nagrade i ostvarenja.

Izvedba Priče o vojniku dar je Zagrebačke filharmonije i Umjetničkog paviljona Zagrpčankama i Zarpčanima i svim ljubiteljima vrhunske umjetnosti. Nakon spektakularnog koncerta u svibnju prošle godine održanog povodom Dana grada Zagreba, dvije Zagrebačke institucije kulture nastavljaju održavati suradnju na radost svojih sugrađana.

Ulaz na koncert u Umjetničkom paviljonu je besplatan. Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog /Trg Stjepana Radića 4, Zagreb/.

Jedna osoba može podići najviše 2 ulaznice.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code