STOTA KNJIGA MLADENA PAVKOVIĆA

STOTA KNJIGA MLADENA PAVKOVIĆA

10. travnja, 2018.

 

Lebdi u splinu nadnaravnosti lik i oblik žene roditeljice: majke hraniteljice, majke braniteljice, majke osloboditeljice, majke patnice, majke stradalnice, majke zemlje, majke domovine, majke zore, majke ljubljene, majke na svaku žrtvu spremne za svoje potomke, majke vučice, majke lavice, majke kuraž, koja neprijatelje tamani i sklanja s puta potomaka

Napisao: Josip Palada

Napokon, pred nama je knjiga pjesama o MAJCI, zapravo prva hrvatska antologija pjesama o hrvatskim majkama, s nazivom – „Najljepše su oči moje majke“, koju je likovno opremio – Danijel Popović. Jedna prava, istinska, jedinstvena i po ideji i po odabiru. Ovo je nevelika, ali značajna knjiga o najvažnijem stvoru na kugli zemaljskoj, ali valjda i u cijelom svemiru. Knjiga o majci, ženi, roditeljici. Ispisali su je majci najdraži sinovi i kćeri, pjesnici talentom od Boga nadareni.

Izbor je po svojoj ideji sastavio, te pjesnike i pjesme o majci odabrao umjetnik svestranosti Mladen Pavković, književnik, novinar, reporter, fotograf, univerzalni kulturni i društveni djelatnik, stvaralac.

Sedamdesetak pjesnika

Kroz vijenac uradaka, antologijskih pjesama (oko sedamdesetak) od Matoša, Badalića, Krleže, Kranjčevića, Cesarića, Milkovića, Tadijanovića, Preradovića, Majera, Domjanića, Parun, Nazora, Sudete, Jelušić, Arnolda, Krmpotić i ostalih klasika hrvatske književne i pjesničke riječi, pa do lepeze suvremenih stvaralaca, od Arsena Dedića, Brkan, Krznarića, pa do Antona Kikaša, uprizorit će nam se najiskrenije najintimnije gorostasnost pojma i osobnosti, čudesnost majke.

Lebdi u splinu nadnaravnosti lik i oblik žene roditeljice: majke hraniteljice, majke braniteljice, majke osloboditeljice, majke patnice, majke stradalnice, majke zemlje, majke domovine, majke zore, majke ljubljene, majke na svaku žrtvu spremne za svoje potomke, majke vučice, majke lavice, majke kuraž, koja neprijatelje tamani i sklanja s puta potomaka.

U ovim stihovima ukazat će nam se majka čarobnica, majka proročnica, majka Božja vazda djevica, majka silna kao nebo, kao more, kao planina. Da nje nema ne bi bilo stvora na ovom svijetu živa.

Po duhu svetome, ili nekom drugom čarolijom, ona ima moć. Mi spoznajemo, majka neživo, različito u živo pretvara, oblikuje i to po svome osobnom liku, stasu i uzrastu. Tijelo svoga tijela, u mukama na svijet donosi. Novo biće toliko zavoli da ga podiže, štiti, školuje, uči i do svoje smrti brigu o njemu brine, pa moglo bi se naslutiti i po smrti na neki način svoj rod štiti, usmjeruje ga i za njega zaštite priređuje, sapliće i ograđuje.

Neobična i posebna knjiga

U ovom našem obrambenom Domovinskom ratu majke su bile najveće patnice, ponižene stradalnice, mučenice, heroine. Ostajale su bez djece, sinova i kćeri, muževa, braće, zetova i život preuzimale na svoja nejaka, ali ponosna pleća. Sjetimo se Kate Šoljić, ali i brojnih koje su njegovateljice oslijepljenih sinova, nepokretnih muževa, djece i najdražih čiji se život sveo na invalidska kolica. O tim ženama premalo smo rekli, napisali, opjevali, tek tu i tamo po neki sporadični glas, javka do bola se oglasi.

Koliko su pjesnici i pjesnikinje uspjele ovjekovječiti spomenke na svoje majke najdraže i najmilije, pažljivim čitanjem dosegnite i sa osobnim iskustvima usporedite, vjerujte razveselit će vas duh ove neobične i posebne knjige. Zanimljivi su osobni pristupi stvaralaca, tajanstvene geste glasa, ponekad žestine nerazumijevanja, jer tema je zagonetka nerješiva. Otkrijte bljeskove ljubavi, poetiku nadrealnog, ali vječnog, drhtaj nježnog, tajanstvo nedosegnutog, čina Božjeg, kroz zemaljsko tijelo, krhko lomljivo, nježno, senzibilno, ranjivo, a toliko postojano i moćno. Majko pjesmo, liriko, cvijeće proljetno, božanstvo moćno, ljubavi nezaboravna lika anđeoskog!

Knjigu je objavila UHBDR91., u suradnji s Tiskarom Rihtarić, a zasad se jedino može naručiti putem emaila: [email protected]. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. merle
  #1 merle 24 travnja, 2018, 19:46

  ISKRENE ČESTITKE OSVJEDOČENOM DOMOLJUBU GOSPODINU PAVKOVIĆU PUNO SREĆE I ZDRAVLJA I NEKA JOŠ DUGO POŽIVI I NASTAVI PISATI ISTINU KOJI MNOGI NEČE A NI ŽELE PRIZNATI!!! srpski recept VIŠE PUTA PONAVLJAJ LAŽ DA ŠTO PRIJE POSTANE ISTINA!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Z-1.
  #2 Z-1. 21 travnja, 2018, 09:51

  pavkobvić= u kurikululu !

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Iva
  #3 Iva 20 travnja, 2018, 17:53

  Bravo, Pavkoviću. ne daj se.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Slavko Udiljak
  #4 Slavko Udiljak 11 travnja, 2018, 15:49

  Pridružujem se čestitkama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Zak
  #5 Zak 11 travnja, 2018, 00:32

  Sve cestitke povodom izdanja Tvoje 100-te knjige
  od sveg srca Mladene zeli Ti Zdravko.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 10 travnja, 2018, 14:59

  Slijedeću knjigu posveti n o v i n a r i m a u Domovinskom ratu iz svih županija RH.
  Dok su još živi.
  I sam si iz te branše. neka ti svako od njih napiše svoja ratna događanja.
  Ta će knjiga biti hit.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Željko
  #7 Željko 10 travnja, 2018, 13:17

  Čestitam.Čestitam, velikom hrvatskom domoljubu, g.Pavkoviću. Ovo je stvarno nakladnički pothvat.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code