STAV O EU ĆE ODLUČITI IZBORE

STAV O EU ĆE ODLUČITI IZBORE

18. listopada, 2011.


 

anketaslika

Ankete na portalu Tjedno.com poručuju da referendum neće proći

Piše: Dražen Stjepandić

Vrijeme prije izbora može se nazvati i vrijeme anketa. Među brojnim su i naše dvije ankete koje smo postavili na portalu Tjedno.com, Nakon dva i pol mjeseca, koliko su u opticaju, možemo zaključiti da nismo progriješili. Obje ankete vezane su za najvažnije ovogodišnje političke događaje – parlamentarne izbore i referendum o pristupu Republike Hrvatske Europskoj uniji. Za razliku od brojnih drugih anketa čiji se rezultati iznose u domaćem medijskom prostoru, mi za naše ankete ne tvrdimo da su reprezentativne. Naše ankete zapravo najviše govore o fenomenu anketa. Osim toga pokazuju koliko je portal Tjedno.com u kratkom razdoblju postao važan na političkoj sceni, posebice među onima koji teško dobijaju medijski prostor.

76,6% PROTIV ULASKA U EU

Prva anketa nosi pitanje: Za koga biste sada glasali? Postavili smo je u nedjelju ujutro 31.srpnja ove godine, a prvi odgovor je pristigao već u 9:06. Na što je kliknuo taj posjetitelj našeg portala više ne znamo. Postavljajući anketu uveli smo pravilo da se s jedne jedinstvene internetske adrese može  glasovati samo jednom dnevno. Do 16. listopada zabilježeno je ukupno 1.239 odgovora. Zadnji odgovor bio je u 15:51. Poslije toga počeo sam pisati ovaj tekst u kojem želim reći da ovih dana zbog novonastalih okolnosti krećemo s novom anketom. Prije toga iz dosadašnjih podataka pokušat ćemo izvući neke zaključke.

U drugoj anketi postavljeno je pitanje: Želite li u Europsku uniju? Neki misle da smo sami klikali,  no nemaju pravo. Ispričavamo se zbog jedne  slučajne pravopisne pogreške – da li je pisalo zajedno (dali). I zvuči mi gotovo nemoguće da od nedjelje 26.lipnja, kad je anketa postavljena, do danas, 16. listopada, nitko na tu grešku nije ukazao. Što opet govori koliko je portal Tjedno.com davno izašao iz kruga mojih prijatelja, poznanika i suradnika.

Od 26. lipnja do 16. listopada u 18:22 ukupno je bilo 956 odgovora na anketno pitanje. Na NE  je kliknuto 773 puta ili 76,7%, na DA 183 puta ili 19,1% , na NE ZNAM 40 puta ili 4,2%. Sudeći po tim trenutnim rezultatima, referendum neće proći i raspoloženje za ulazak u EU je dosta palo. Stav o EU možda bude i presudan za krajnje izborne rezultate.

Rezultati se poklapaju sa sličnim anketama u nezavisnim medijima, dok u dnevnim novinama protivnici ulaska u EU najviše dobijaju oko 40%, kao što smo naveli u našoj anketi. No, treba vidjeti što će biti onog presudnog dana. S ovom anketom nastavljamo dalje i vrijeme će najbolje pokazati koliko se ova naša anketa poklapa s pravim stanjem stvari. Kao što sam spomenuo, mi jedino tvrdimo da nismo navijali ni za koga i ne znamo koliko je tko klikao za sebe.

Otprilike možemo opisati profil posjetitelja našeg portala i tako se približiti odgovoru tko je glasao. Pouzdano znamo da nas prati politička i  medijska elita, konkretnije: u Uredu predsjednika na Pantovčaku, u MVP-u, u MUP-u, EPH-u, Styriji, prate nas mnogi portali…Tako da primjedba „to su tvoji“ koju sam jednom prigodom čuo od jednog znanca koji gledao rezultate ankete uopće ne stoji. Zašto djelatnici raznih važnih instutucija privatno ne bi imali drugačije mišljenje od službenih stavova kuća za koje rade? To i je bit ankete, mogućnost predviđanja ne samo što bi moglo biti, nego i što je bilo.

VELIKI INTERES MEĐU STRANKAMA ZA ANKETU

Reakcije na anketu “Za koga biste sada glasali” bile su mnogo veće. Odmah na početku čuo sam i primjedbu da se naša anketa ne razlikuje od sličnih u medijima pod kontrolom krupnog kapitala i vladajućih “političkih elita”, pa smo dodali stranke kao HČSP i Volim Hrvatsku-Ne u EU. I naša je anketa jedina u kojoj se provjerava izborni rejting i tih stranaka. I baš je stranka Volim Hrvatsku, donedavno još pokret, dobila najviše klikova – 457 ili 36,4%, a kako situaciju u toj stranci odlično poznajem, znam da ih nema mnogo te mislim da nisu samo oni klikali za sebe. Opcija protiv ulaska u EU je vrlo jaka i svako jasno isticanje dobija podršku. Uostalom, to dokazuje i druga naša anketa posvećena upravo tom pitanju.

Kukuriku koalicija je kod nas bila predstavljena pojedinačno – SDP, HNS, IDS i HSU. Očekivano od Kukuriku koalicije, najviše klikova (255 ili 20,65%) dobio je SDP, pa HNS (4,9%), IDS (10 klikova ili 0,8%), potom HSU (6 klikova ili 0,5%). Podaci o IDS-u možda više govore koliko se zasad slabo pratimo u Istri, a za HSU bismo prije zaključili koliko umirovljenička populacija nije prisutna na Internetu, negoli da je to njihov stvarni trenutni rejting. Za SDP i HNS može se reći  da podaci iz naše ankete prate ostale ankete.

HDZ je kod nas zabilježio 166 klikova ili svega 13,4%. U ostalim anketama stoje nešto bolje, ali po svemu sudeći, može se očekivati promjena vlasti, što objektivno nije nikakva novost.

Iznenađuje slabi broj klikova na HSS (svega 10  ili 0,8%), no mislim da to nije realna situacija, ta stranka sigurno stoji bolje, ali koliko, to nam ostaje vidjeti.

HSP je dobio 118 predizbornih klikova ili 9,4 u postocima. Naša anketa je pokazala da HSP ima uzlazni trend. Jasna ideološka pozicija i novi ljudi popravili su rezultate najstarije hrvatske stranke. Mislim da će se mnogi složiti da HSP otprilike tako trenutno i stoji.

KREĆE NOVA ANKETA

Nedavno smo dobili primjedbu iz stranke Hrvatski laburisti. Pitali su zašto njih nema, a u drugim anketama spadaju među one koji prelaze izborni prag. Ispričavamo se i jedan od razloga zašto pišemo ovaj tekst jest priprema nove ankete, gdje ćemo uvrstiti i Hrvatske laburiste i Stijenu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koje prije dva i pol mjeseca, kad smo krenuli s anketom, još nije bilo na političkoj sceni. Dat ćemo priliku i Stranci mladih i novoj pravaškoj kolaciji  između HČSP-a HSP-a dr.Ante Starčević, Ruže Tomašić. Kukuriku koalicija u novoj anketi bit će predstavljena pod jednim pojmom. Nakon popisa i analize dosadašnjih podataka svi zajedno polazimo iz početka.

Čovjeku je teško predviđati događaje, ali neki znakovi pored puta ipak pomažu. To je naš cilj s našim anketama.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. POSKOK
  #1 POSKOK 24 studenoga, 2011, 07:00

  “Kosor i Josipović prijavljeni DORH-u zbog veleizdaje koja nas vodi u ropstvo” – Zahtijevamo da se shodno Ustavu Republike Hrvatske poduzmu kaznene mjere za zaustavljanje i zabranu potpisa Lisabonskog ugovora s Europskom Unijom zbog bitne i teške povrede Ustava, zaključuje se u kaznenoj prijavi pokreta protiv premijerke i predsjednika.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Onjko
  #2 Onjko 4 studenoga, 2011, 02:37

  Pretpostavlja se da samo u Osječko-baranjskoj županiji postoji oko 20 tisuća nelegalno izgrađenih stočarskih farmi s tisućama svinja, goveda i peradi namjenjenih uzgoju, rasplodu i mesnoj industriji. Ukoliko poljoprivrednici rade bez ikakve dozvole, troškovi za jedinstvenu okolišnu dozvolu penju se preko 200 000 kuna.Ako odbiju primijeniti nove propise ostat će bez posla, bez farmi i bez certifikata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. gustirna
  #3 gustirna 19 listopada, 2011, 22:47

  mislim da je vasa anketa dosta realna i demokratska za razliku od komunitickih medija.tamo se prave ankete preko tamo nekih ‘pulseva’ koji vrlo dobro znadu sto narucitelji anketa ocekuju i kojoj politckoj opciji pripada.treba i te ‘pulseve’ razumjeti jer i oni moraju placati rezije,kredite……….
  upravo vasa anketa o Eu dala je istovjetni rezultat kojeg dobiva eurobarometar.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code